Share |

Θεέ του ουρανού και του παντός,

αυτείν’ οι γραμματισμένοι,

αυτείν’ οι πολιτισμένοι,

έκαμαν και κάνουν αυτά τα λάθη…

Στρατηγός ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ


Expedia

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

O A.Τσίπρας στο βρετανικό Channel 4: 'Zητώ διαγραφή χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και ρήτρα ανάπτυξης' (vid) | DefenceNet.gr


Επιτέλους! Μια έλλογη αρχή:


Διαγραφή χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και ρήτρα ανάπτυξης ζητά από τους Ευρωπαίους ο Αλέξης Τσίπρας, όπως δήλωσε στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη της προεκλογικής περιόδου, στον δημοσιογράφο του βρετανικού καναλιού Channel 4 Πολ Μέισον.
«Αυτό που ζητάμε είναι μία ευρωπαϊκή διάσκεψη για να αντιμετωπιστεί το ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους συνολικά. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, μορατόριουμ στις αποπληρωμές και ρήτρα ανάπτυξης», είπε ο κ. Τσίπρας. Χαρακτήρισε δε το κόμμα του «ξυπνητήρι που θα βγάλει τους ηγέτες της Ε.Ε. από τον λήθαργο».
Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές ότι η Ελλάδα μπορεί να εξωθηθεί εκτός ευρωζώνης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ δε ζητά να δανειστεί εκ νέου.
«Δεν έχουμε πρόθεση να ζητήσουμε νέο δανεισμό για να αποπληρώσουμε παλαιά δάνεια. Ασφαλώς θα διαπραγματευτούμε με όλους τους εταίρους μας ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζί το κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους», σημείωσε, για να προσθέσει πως κάτι ανάλογο είχε συμβεί το 1953 με τη διαγραφή του γερμανικού χρέους.
«Αναρωτιέμαι επί ποιας ηθικής βάσης αρνείται η Γερμανία μια λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα από την οποία ωφελήθηκε προ πολλών ετών», συμπλήρωσε.
Απευθυνόμενους στους πολίτες της ΕΕ, κυρίως της βόρειας Ευρώπης, είπε ότι δε θέλει άλλα από τα λεφτά τους τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να μην καταρρεύσει το τραπεζικό και χρηματοοικονομικό σύστημα όλης της Ευρώπης. «Δώσατε στην Ελλάδα τοξικό χρήμα», είπε.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «συζήτηση που πέθανε το 2012, ξαναζεσταμένο φαγητό και χορό βρικολάκων» τα περί ετοιμότητας της Γερμανίας να επιτρέψει ένα Grexit:
«Το ερώτημα είναι, θα μείνουμε με θρησκευτική προσήλωση στους κανόνες ακόμα και αν είναι λανθασμένοι και μας κάνουν ζημιά ή θα πάρουμε το μονοπάτι που λέει ‘κάνουμε ό,τι απαιτείται για να σώσουμε το κοινό μας σπίτι, την ΕΕ και πιο σημαντικά την κοινωνία μας, τους λαούς μας;»
Ο κ. Τσίπρας λέει επίσης ότι αν κρινόταν απαραίτητο μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ίσως να εξέδιδε γραμμάτια του δημοσίου για να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους, ενώ αρνείται ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος:
«Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα να συμβεί αυτό στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται για να εγγυηθεί τις καταθέσεις, όχι για να τις απειλήσει. Θέλω να το καταστήσω σαφές και να προειδοποιήσω όσους επιμένουν στην κινδυνολογία ότι θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου εάν συνεχίσουν».
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει: «Αν οι Γερμανοί ήταν ειλικρινείς θα παραδέχονταν πως στήριξαν τα κόμματα που μας έφεραν σε αυτό το χάλι. Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την κουλτούρα της διαφθοράς που δημιουργήθηκε από τα κυβερνητικά κόμματα. Θέλουμε ένα κράτος που θα στέκεται δίπλα στον πολίτη. Θέλουμε να σταματήσουμε αυτό το καρναβάλι της φοροδιαφυγής. Δεν θα αποκρύψουμε κανέναν».
Στη συνέχεια ο Μέισον ρωτάει τον Τσίπρα τι θα ήθελε να συμβεί πρώτα: η ελάφρυνση χρέους ή η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ απαντάει γελώντας:
«Μπορώ να έχω και τα δύο; Σκοπεύουμε να ζητήσουμε μείωση του χρέους και τα χρήματα που μας οφείλει η Γερμανία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά θα ζητήσουμε και τα Μάρμαρα που δεν ανήκουν μόνο σε εμάς, αλλά σε όλο τον κόσμο και πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ

Η «ΣΠΙΘΑ» άναψε για τη Νέα Ελλάδα
Ο Μίκης Θεοδωράκης, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, άναψε χθες (1 Δεκεμβρίου 2010) τη «ΣΠΙΘΑ» του ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΟΥΡΓΟΥ ΠΥΡΟΣ για ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.
Κώστας Τσιαντής


«…ανέστιος ειν’, που χαίρεται αν ξεσπάσει
ανάμεσα σε φίλους και δικούς ξέφρενη αμάχη.»
Όμηρος (Ι, 63-64)


Του Ηλία Σιαμέλου (Από antibaro 7/12/2010)

Όντας περαστικός, είπα, το βλέφαρό μου για λίγο ν’ ακουμπήσω στου διαδικτύου τις φιλικές ιστοσελίδες! Να δω τα εκθέματα της σκέψης των πολλών, ν’ ακούσω τις ιαχές τους. Όμως άλλα είδαν τα μάτια μου στο θαμποχάρακτο κατώφλι τους. Ο ένας κρατάει την πύρινη ρομφαία, ο άλλος κοντάρια και παλούκια και πιο πέρα ο φίλος τρίβει την τσακμακόπετρά του, εκεί απόκοντα, στις νοτισμένες αναφλέξεις του συστήματος.
-Ω, είπα, ω θεληματάρικα παιδιά, που παίζετε κρυφτό, στα πιο ρηχά σοκάκια ενός εξωνημένου καθεστώτος. Κύματα, κύματα έρχονται τα λόγια σας με θόρυβο και φεύγουν. Δεν έχουν φτερά, δεν έχουν μέσα τους τούς ήχους των πονεμένων.
Μόνο να, κατηγόριες, κατηγόριες, και λόγια επικριτικά από ανθρώπους που εμφανίζονται σαν οι μοναδικοί κάτοχοι της αλήθειας. Κι όλα αυτά, τούτη τη μαύρη ώρα της γενικευμένης υπνογένειας! Δε μπορεί, είπα, κάπου θα υπάρχει η συζυγία των ψυχών, κάπου το πάρτι της στενοποριάς θα πάρει τέλος.
Μα τι θέλω να πω; Για ποιο πράγμα τόση ώρα τσαμπουνάω; Ναι, ναι, μα για του λύκου το χιονισμένο πέρασμα μιλάω ! Μια κίνηση έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης και πέσανε όλοι πάνω του για να τον φάνε. Και δε ρίχτηκαν πάνω του οι οχτροί, δεν όρμησε πάνω του της Νέας Τάξης η αρμάδα. Όρμησε το ίδιο το περιοδικό «Ρεσάλτο»! Όρμησε το μετερίζι εκείνο που στις σελίδες του την άστεγη ψυχή μας τόσα χρόνια είχαμε αποθέσει!

Είμαι στο Κοιμητήριο, δίπλα στον τάφο της γυναίκας μου. «Ερευνώ πέρα τον ορίζοντα και, σκύβοντας προσπαθώ με τα δάχτυλα να καθαρίσω την πλάκα του τάφου νάρθει ν’ ακουμπήσει η σελήνη…»*. Ναι, εκείνη μου το έλεγε: Πρόσεχε, πρόσεχε τον κόσμο μας. Πρόσεχε τους ανθρώπους, ενώ μου απάγγελνε με δάκρυα τους στίχους του αγαπημένου της ποιητή : «Αυτός αυτός ο κόσμος /ο ίδιος κόσμος είναι… Στη χάση του θυμητικού / στο έβγα των ονείρων … Αυτός ο ίδιος κόσμος / αυτός ο κόσμος είναι. Κύμβαλο κύμβαλο / και μάταιο γέλιο μακρινό!»…**
Σκέφτομαι, σκέφτομαι κι άκρη δε βρίσκω. «Τελικά αυτή η άμυνα που θα μας πάει, σαν μας μισήσουνε κι’ οι λυγαριές;»** *

Ναι, στο τέλος θα μισήσουμε τον ίδιο μας το εαυτό ή θα τρελαθούμε. Δε γίνεται τη μια μέρα να βάζεις στο εξώφυλλο του «Ρεσάλτο» τη φωτογραφία του Μίκη και την άλλη βάναυσα να τον λοιδορείς. Δε γίνεται τη μια μέρα να ελπίζεις στο φως και την άλλη να γουρουνοδένεσαι με το σκοτάδι. Δε γίνεται τη μια μέρα να προβάλλεις τις απόψεις του και την άλλη να τον ταυτίζεις με τη …Ντόρα!
Είναι αυτή η θαμπούρα απ’ την κακοσυφοριασμένη αιθάλη της Αθήνας που επηρεάζει ανθρώπους και αισθήματα; Είναι η πωρωμένη σκιά του Στάλιν που κατευθύνει ακόμη και σήμερα την εγκληματική παραλυσία των όντων;

Δεν έχω πρόθεση να ενταχτώ στο κίνημα του Θεοδωράκη. Όμως δε μπορώ να πω ότι δε χαίρομαι, όταν ακούω να ξεπετάγονται σπίθες μέσα από τα σπλάχνα της κοινωνίας, είτε αυτές προέρχονται από απλούς ανθρώπους ή από ανεμογέννητους προλάτες πρωτοπόρους. Φτάνει αυτές οι σπίθες να ανάψουν φωτιές, για να καεί τούτο το σάπιο καθεστώς, τούτη η παπανδρεοποιημένη χολέρα. Αν εμείς οι ξεπαρμένοι «κονταροχτυπιόμαστε» μέσα στης πένας τη χλομάδα κι είμαστε ανίκανοι ν’ ανάψουμε μια σπίθα στου καλυβιού μας τη γωνιά, ας αφήσουμε τουλάχιστον κάποιες περήφανες ψυχές να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Ας μην σηκώνουμε αμάχες κι ας μην πετάμε ανέσπλαγχνες κορώνες, όταν κάποιο κίνημα είναι ακόμη στα σπάργανα και δεν έχει δείξει το πρόσωπό του. Εκτός κι αν η μικρόνοιά μας ενοχλήθηκε, όταν ο Μίκης κάλεσε επίσημα τους Ανεξάρτητους πολίτες σε ΑΝΥΠΑΚΟΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, σε κυβερνητικά ή μη σχέδια, που Ηθικά, Εθνικά, Δημοκρατικά, Ιστορικά, κατατείνουν στην υποτέλεια του Ελληνισμού.

Όμως, παρά το αλυσόδεμα, παρά τα μύρια δεινά που μας σωρεύουν, τούτος ο βράχος, που λέγεται Ελλάδα, εκπέμπει την κραυγή του. Και οι κραυγές του Μίκη, και οι κραυγές χιλιάδων αγωνιστών, όποιου χρώματος και νάναι, σε πείσμα κάθε ψωροκύβερνου, σε πείσμα κάθε καθεστωτικού βαρδιάνου, κάποια στιγμή θα ενωθούν, κάποια στιγμή στον άνεμο θα ανεβούν, για ν’ ακουστούν, να πιάσουν τόπο. Γιατί «κι ένας που έχει μυαλό νήπιου καταλαβαίνει, πως τώρα η Ελλάδα στην άκρα του άπατου γκρεμού κοντοζυγώνει»****

* Νίκος Εγγονόπουλος
** Οδυσσέας Ελύτης, «Το Άξιον Εστί»
*** Νίκος Εγγονόπουλος
****Όμηρος (Η, 379-482) , παράφραση.

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ- ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΙΚΗ

ΑΡΝΗΣΗ: ΣΕΦΕΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ - Άμεση Δημοκρατία (Real Democracy)