Spyros Koutroulis7 Φεβρουαρίου 2019
Δύο βιβλία που αναιρούν την ιδεολογική χρήση της ιστορίας από τον εθνομηδενισμό. Το ένα είναι του Ν.Σβορώνου . Δείχνει τον ελληνικό χαρακτήρα του Βυζαντίου και την μακρά διάρκεια του ελληνισμού. Το δεύτερο είναι του Γιώργου Καραμπελιά Αποδεικνύει με αδιάσειστα στοιχεία τον ιστορικό χαρακτήρα του χορού στο Σούλι. Απαντά στο βιβλίο της Β.Ψιμούλη. Μια τεχνική των εθνομηδενιστών είναι να προσπαθούν να αναιρέσουν ορισμένα γεγονότα που έχουν γίνει σημεία αναφοράς. Θα πρέπει ο ελληνισμός να χάσει τα ριζώματα του, τα αγκωνάρια ώστε να είναι μετέωρος. Να σημειώσω ότι ο Σβορώνος πολέμησε μέσα στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και έφυγε με το πλοίο "Ματαρόα" στη Γαλλία για να σωθεί. Μεταπολιτευτικά θεωρείτο ο σημαντικότερος ιστορικός της αριστεράς. Η αντικατάσταση του από την Ρεπούση, τον Λιάκο και άλλους δείχνει την βαθιά μετάλλαξη της ανανεωτικής αριστεράς από μια ελληνική-ευρωπαϊκή εκδοχή της στον εθνομηδενισμό
Ακολουθεί η παρουσίαση των περιεχομένων του έργου του Ν.Σβορώνου και στην συνέχεια ο επίλογος από το έργου του Γ.Καραμπελιά
α.ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
Α. Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΝOΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΛΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
ΡΩΜΑΪΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
ΒΥΖΑΝΤΙΟ. Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ. ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
Β. Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ
Η ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ
Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ
Γ. Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ
Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
Ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚOΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ
. β.Στον βαθμό που αναπτύσσεται και εδραιώνεται η «αποδομητική» ιστορική σχολή, θα πρέπει να αναμετρηθεί και με το αγωνιστικό/ανταγωνιστικό στοιχείο των προεπαναστατικών και επαναστατικών χρόνων. Θα πρέπει να «απομυθοποιηθεί» το κρυφό σχολειό, η 25η Μαρτίου, η Τριπολιτσά, τα Ορλωφικά, η ίδια η «κλεφτουριά»…
…να αποσιωπηθούν ή να υποβαθμιστούν τα επαναστατικά γεγονότα τα οποία προηγούνται της Επανάστασης. Διότι αυτά ακριβώς καταδεικνύουν πως η αφετηρία της δεν ήταν αποκλειστικώς οι λόγιοι και η «γαλλική Επανάσταση». μια άλλη αποφασιστική συνιστώσα υπήρξαν οι ένοπλες συσσωματώσεις των Ελλήνων, από τον Κροκόνδειλο Κλαδά, τον 15ο αι., έως τους Σουλιώτες, τους Μανιάτες, την κλεφτουριά. Κατ’ εξοχήν, δε οι Σουλιώτες καταλαμβάνουν κεντρικό ρόλο, εξ αιτίας του μακρόχρονου αγώνα τους, επί δύο αιώνες, ενάντια στους Τούρκους και της συμμετοχής τους στην Επανάσταση.
Η αποδομητική σχολή επιχειρεί, λοιπόν, να καταδείξει, αν χρειαστεί, και δια του βιασμού των ιστορικών στοιχείων, πως οι Σουλιώτες δεν ήταν τίποτε άλλο παρά πρωτόγονες φάρες, αλβανικής καταγωγής και γλώσσας, οι οποίες δεν διέθεταν κάποια εθνική ή έστω πρωτοεθνική συνείδηση. Αν το επιτύχει, τότε θα έχει προσθέσει ένα ακόμα λιθαράκι στο βασικό ιδεολογικό της πρόταγμα: η εθνική συνείδηση είναι απούσα από τους Έλληνες πριν από την Επανάσταση, ενώ το ελληνικό έθνος διαμορφώνεται, κυρίως, μέσω του κράτους. Οι Σουλιώτες «δεν είναι» Έλληνες, αλλά «εξελληνίζονται» επιγενέστερα!
Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να «απομυθοποιηθούν» και να διαστρεβλωθούν γεγονότα-σταθμοί στην ιστορία των Σουλιωτών, αλλά και στη νεώτερη ιστορική συνείδηση των Ελλήνων: Η αυτοπυρπόληση του Σαμουήλ στο Κούγκι δεν έγινε ποτέ. είναι αμφίβολο εάν ανατινάχτηκε η Δέσπω στου «Δημουλά τον Πύργο». προπαντός, ο χορός του Ζαλόγγου, όχι μόνο αποτελεί «εθνικιστικό μύθο», αλλά είναι πιθανό οι Σουλιώτισσες να έπεσαν στο βάραθρο σπρωγμένες από τους ίδιους τους Σουλιώτες πολεμιστές! Συνωστισμένοι στη Σμύρνη, συνωστισμένες στο Ζάλογγο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου