Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017

ARISTOTLE: Official Opening Ceremony of the Congress in the Herodium Theatre


http://www.wcp2016.gr/events-calendar/
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&cid=0&aid=1348694«Η φιλοσοφία του Αριστοτέλη»
ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ, 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016
Ελευθερίου Καλκάνη

«Αριστοτέλει χαίρειν»

Έργο για Συμφωνική Ορχήστρα – Χορωδία – Σολίστ
Εκτελεί η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

1. Ουβερτούρα - Τα πορτραίτα των προγόνων μου

Video Art: Γιώργος Λαζαρίδης - Φώτης Κοροσιάδης

2. Συμφωνία αρ. 1- Εντελέχεια

α. Η ανέλιξη Και Εκείνος είπε - ερμηνεύει ο Βασίλης Ασημακόπουλος
β. Ο μετέωρος χρόνος Οδοδείκτες ή Ερμαί κεφαλαί - ερμηνεύει ο Β. Ασημακόπουλος, χορεύουν Δέσποινα Μαλλιάρου και Χρύσα Γιαννακά Video Art: ο Κόκκινος Γιώργος
γ. Αναδίπλωση
Το ιώδες ποίημα – ερμηνεύει η Νάνσυ Παπακωνσταντίνου (σοπράνο)
Το κυανούν ποίημα – ερμηνεύει η Ειρήνη Κώνστα (σοπράνο)
Το σμαραγδένιο ποίημα - ερμηνεύει η Βανέσα Καλκάνη (σοπράνο)
Το άλικο ποίημα – ερμηνεύευει ο Β. Ασημακόπουλος (βαθύφωνος).
Τον ρόλο της Χίμαιρας αποδίδει η Σοφία Τζανετάκου
δ. Η εκτόξευση
Η ποίηση είναι του Γιώργου Σκυλογιάννη

3. Λειτουργικό για μία πατρίδα - Ορατόριο

01.Περπατώντας στο σύθαμνο.
02. Κύριε η φωνή σου –Χορωδία.
03. Τα αρχαία οστά – Αναγνώστης
04. Αγγίζοντας την Αριμάν – Σπύρος Κλείσσας
05. Το τραγούδι του Αλχημιστή – Βικτωρία Ταγκούλη
06. Ο Καλβίνος στο ασανσέρ του Θεού - Αναγνώστης
07. Νέκυια: Το εμφύλιο - Χορωδία
08. Το δάσος – Χορωδία, Σολίστ
09. Η κερκόπορτα - Αναγνώστης
10. Οι δικοί μας Λύκοι – Σπ. Κλείσσας
11. Παιδί κανενός - Αναγνώστης
12. Το ονειροπούλι - Χορωδία, Παιδική Χορωδία
13. Η χώρα εντός μου – Σπ. Κλείσσας
14. Θαλασσογραφία – Αναγνώστης
15. Εγειρόμενοι – Βικ. Ταγκούλη
16. Λειτουργικό για μια πατρίδα - Αναγνώστης
17. Παράδεισος: Η επίκληση των επιγόνων - Παιδ.Χορωδία
18. Η φωτοπλημμύρα – Σολίστες, Χορωδία, Παιδ. Χορωδία
Η ποίηση και οι αναγνώσεις είναι του Ιάσονα Λειδινού.
Τα χορωδιακά μέρη ερμηνεύουν η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιερισσού «Κλειγένης» από τον Δήμο Αριστοτέλη και η Χορωδία του Δήμου Βόλβης σε διδασκαλία του Σταύρου Καραμάνη καθώς και η Παιδική Χορωδία Rosarte σε διδασκαλία της Ρόζης Μαστροσάββα.
Σκηνοθεσία: Ρεγγίνα Αργυράκη Συντονισμός: Τζίνη Γεννηματά Κοστούμια: Βερόνικα Δημακάκου Χορογραφίες: Δέσποινα Μαλλιαρού και Ρεγγίνα Αργυράκη Σχεδιασμός φωτισμού: Κώστας Αγγέλου Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Συγκλέτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ

Η «ΣΠΙΘΑ» άναψε για τη Νέα Ελλάδα
Ο Μίκης Θεοδωράκης, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, άναψε χθες (1 Δεκεμβρίου 2010) τη «ΣΠΙΘΑ» του ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΟΥΡΓΟΥ ΠΥΡΟΣ για ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.
Κώστας Τσιαντής


«…ανέστιος ειν’, που χαίρεται αν ξεσπάσει
ανάμεσα σε φίλους και δικούς ξέφρενη αμάχη.»
Όμηρος (Ι, 63-64)


Του Ηλία Σιαμέλου (Από antibaro 7/12/2010)

Όντας περαστικός, είπα, το βλέφαρό μου για λίγο ν’ ακουμπήσω στου διαδικτύου τις φιλικές ιστοσελίδες! Να δω τα εκθέματα της σκέψης των πολλών, ν’ ακούσω τις ιαχές τους. Όμως άλλα είδαν τα μάτια μου στο θαμποχάρακτο κατώφλι τους. Ο ένας κρατάει την πύρινη ρομφαία, ο άλλος κοντάρια και παλούκια και πιο πέρα ο φίλος τρίβει την τσακμακόπετρά του, εκεί απόκοντα, στις νοτισμένες αναφλέξεις του συστήματος.
-Ω, είπα, ω θεληματάρικα παιδιά, που παίζετε κρυφτό, στα πιο ρηχά σοκάκια ενός εξωνημένου καθεστώτος. Κύματα, κύματα έρχονται τα λόγια σας με θόρυβο και φεύγουν. Δεν έχουν φτερά, δεν έχουν μέσα τους τούς ήχους των πονεμένων.
Μόνο να, κατηγόριες, κατηγόριες, και λόγια επικριτικά από ανθρώπους που εμφανίζονται σαν οι μοναδικοί κάτοχοι της αλήθειας. Κι όλα αυτά, τούτη τη μαύρη ώρα της γενικευμένης υπνογένειας! Δε μπορεί, είπα, κάπου θα υπάρχει η συζυγία των ψυχών, κάπου το πάρτι της στενοποριάς θα πάρει τέλος.
Μα τι θέλω να πω; Για ποιο πράγμα τόση ώρα τσαμπουνάω; Ναι, ναι, μα για του λύκου το χιονισμένο πέρασμα μιλάω ! Μια κίνηση έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης και πέσανε όλοι πάνω του για να τον φάνε. Και δε ρίχτηκαν πάνω του οι οχτροί, δεν όρμησε πάνω του της Νέας Τάξης η αρμάδα. Όρμησε το ίδιο το περιοδικό «Ρεσάλτο»! Όρμησε το μετερίζι εκείνο που στις σελίδες του την άστεγη ψυχή μας τόσα χρόνια είχαμε αποθέσει!

Είμαι στο Κοιμητήριο, δίπλα στον τάφο της γυναίκας μου. «Ερευνώ πέρα τον ορίζοντα και, σκύβοντας προσπαθώ με τα δάχτυλα να καθαρίσω την πλάκα του τάφου νάρθει ν’ ακουμπήσει η σελήνη…»*. Ναι, εκείνη μου το έλεγε: Πρόσεχε, πρόσεχε τον κόσμο μας. Πρόσεχε τους ανθρώπους, ενώ μου απάγγελνε με δάκρυα τους στίχους του αγαπημένου της ποιητή : «Αυτός αυτός ο κόσμος /ο ίδιος κόσμος είναι… Στη χάση του θυμητικού / στο έβγα των ονείρων … Αυτός ο ίδιος κόσμος / αυτός ο κόσμος είναι. Κύμβαλο κύμβαλο / και μάταιο γέλιο μακρινό!»…**
Σκέφτομαι, σκέφτομαι κι άκρη δε βρίσκω. «Τελικά αυτή η άμυνα που θα μας πάει, σαν μας μισήσουνε κι’ οι λυγαριές;»** *

Ναι, στο τέλος θα μισήσουμε τον ίδιο μας το εαυτό ή θα τρελαθούμε. Δε γίνεται τη μια μέρα να βάζεις στο εξώφυλλο του «Ρεσάλτο» τη φωτογραφία του Μίκη και την άλλη βάναυσα να τον λοιδορείς. Δε γίνεται τη μια μέρα να ελπίζεις στο φως και την άλλη να γουρουνοδένεσαι με το σκοτάδι. Δε γίνεται τη μια μέρα να προβάλλεις τις απόψεις του και την άλλη να τον ταυτίζεις με τη …Ντόρα!
Είναι αυτή η θαμπούρα απ’ την κακοσυφοριασμένη αιθάλη της Αθήνας που επηρεάζει ανθρώπους και αισθήματα; Είναι η πωρωμένη σκιά του Στάλιν που κατευθύνει ακόμη και σήμερα την εγκληματική παραλυσία των όντων;

Δεν έχω πρόθεση να ενταχτώ στο κίνημα του Θεοδωράκη. Όμως δε μπορώ να πω ότι δε χαίρομαι, όταν ακούω να ξεπετάγονται σπίθες μέσα από τα σπλάχνα της κοινωνίας, είτε αυτές προέρχονται από απλούς ανθρώπους ή από ανεμογέννητους προλάτες πρωτοπόρους. Φτάνει αυτές οι σπίθες να ανάψουν φωτιές, για να καεί τούτο το σάπιο καθεστώς, τούτη η παπανδρεοποιημένη χολέρα. Αν εμείς οι ξεπαρμένοι «κονταροχτυπιόμαστε» μέσα στης πένας τη χλομάδα κι είμαστε ανίκανοι ν’ ανάψουμε μια σπίθα στου καλυβιού μας τη γωνιά, ας αφήσουμε τουλάχιστον κάποιες περήφανες ψυχές να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Ας μην σηκώνουμε αμάχες κι ας μην πετάμε ανέσπλαγχνες κορώνες, όταν κάποιο κίνημα είναι ακόμη στα σπάργανα και δεν έχει δείξει το πρόσωπό του. Εκτός κι αν η μικρόνοιά μας ενοχλήθηκε, όταν ο Μίκης κάλεσε επίσημα τους Ανεξάρτητους πολίτες σε ΑΝΥΠΑΚΟΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, σε κυβερνητικά ή μη σχέδια, που Ηθικά, Εθνικά, Δημοκρατικά, Ιστορικά, κατατείνουν στην υποτέλεια του Ελληνισμού.

Όμως, παρά το αλυσόδεμα, παρά τα μύρια δεινά που μας σωρεύουν, τούτος ο βράχος, που λέγεται Ελλάδα, εκπέμπει την κραυγή του. Και οι κραυγές του Μίκη, και οι κραυγές χιλιάδων αγωνιστών, όποιου χρώματος και νάναι, σε πείσμα κάθε ψωροκύβερνου, σε πείσμα κάθε καθεστωτικού βαρδιάνου, κάποια στιγμή θα ενωθούν, κάποια στιγμή στον άνεμο θα ανεβούν, για ν’ ακουστούν, να πιάσουν τόπο. Γιατί «κι ένας που έχει μυαλό νήπιου καταλαβαίνει, πως τώρα η Ελλάδα στην άκρα του άπατου γκρεμού κοντοζυγώνει»****

* Νίκος Εγγονόπουλος
** Οδυσσέας Ελύτης, «Το Άξιον Εστί»
*** Νίκος Εγγονόπουλος
****Όμηρος (Η, 379-482) , παράφραση.

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ- ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΙΚΗ

ΑΡΝΗΣΗ: ΣΕΦΕΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ - Άμεση Δημοκρατία (Real Democracy)