Share |

Θεέ του ουρανού και του παντός,

αυτείν’ οι γραμματισμένοι,

αυτείν’ οι πολιτισμένοι,

έκαμαν και κάνουν αυτά τα λάθη…

Στρατηγός ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ


Expedia

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Περικλης Νεαρχου, Πρεσβυς ε. τ- Η ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ " ΣΗΜΙΤΙΚΗΣ " ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗ ΧΩΡΑ

 Περικλής Νεάρχου

3 ώρ. 
Η ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ " ΣΗΜΙΤΙΚΗΣ " ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗ ΧΩΡΑ
Φαινομενικα, τα σημαντικα λαμβανουν χωρα στις Βρυξελλες, στη Συνοδο Κορυφης.Η Ελληνικη αντιπροσωπεια κατηγγειλε την επιστροφη του Ορουτς Ρεις στο Κστελλοριζο και καλεσε την Ευρωπαικη Ενωση να αντιδρασει.Γαλλια και Γερμανια ειδικοτερα καλεσαν τηνΤουρκια να σταματησει τις δραστηριοτητες του Ορουτς Ρεις και εδωσαν γι ' αυτο προθεσμια μια εβδομαδα, που συμπιπτει με τη ληξη της ΝAVTEX, για ν' ανταποκριθει, υπονοωντας οτι, μετα την εκπνοη της προθεσμιας αυτης, θα ληφθουν μετρα κατα της Αγκυρας, εαν ανανεωσει τη NAVTEX και συνεχισει τις ιδιες δραστηριοτητες.
Ολοι ομως γνωριζουν οτι η Γερμανια δεν αλλαξε τη θεση που υπεστηριξε στο προηγουμενο Ευρωπαικο Συμβουλιο.Απορριπτοντας καθε ιδεα για κυρωσεις, καθοδηγησε τις εξελιξεις προς την εγκριση θετικης ατζεντας υπερ της Τουρκιας αντι κυρωσεων.
Η εξελιξη αυτη αχρηστευσε οποιαδηποτε ουσιαστικη πιεση κατα της Αγκυρας και απεδειξε αυτο που υπελογιζε ο Ερντογαν για την Ευρωπαικη Ενωση.Οτι δηλαδη ειναι πολυ διχασμενη και πολυ ανισχυρη για ν' αναλαβει οποιοδηποτε ρολο, που θα επρεπε ο ιδιος να φοβαται.Ο Τουρκος ηγετης επανεκαμψε γι' αυτο στο ιδιο παιχνιδι, στο οποιο επιδιδεται απο δεκαετιες η Τουρκικη πολιτικη.Να προσπαθει δηλαδη να χρησιμοποιησει το ειδικο γεωστρατηγικο βαρος της Τουρκιας ως οπλο για να πιεσει τους Ευρωπαιους εταιρους της Ελλαδος, αλλα και τις ΗΠΑ να στρεψουν την επιρροη τους προς την Ελλαδα για να προβει σε υποχωρησεις.
Οι συνθηκες στην Τουρκια αλλαξαν σημαντικα με τον Ερντογαν.Η Αγκυρα μετακινηθηκε σε νεες θεσεις.Συνεχιζει ομως το ιδιο επιτηδειο παιχνιδι μεταξυ των μεγαλων δυναμεων, υπολογιζοντας στην ανοχη που ακομη βρισκει, για λογους ισορροπιας μεταξυ των μεγαλων δυναμεων.Στο πλαισιο αυτο, χρησιμοποιει συστηματικα τον εκβιασμο, καταφευγοντας στην τακτικη της διαπραγματευσεως με τη δημιουργια τετελεσμενων γεγονοτων.Αυτο επιχειρει να κανει και στο Καστελλοριζο, με τη νεα εισβολη στην Ελληνικη υφαλοκρηπιδα.
Στη συγκεκριμενη περιπτωση, ο Ερντογαν ασκει πιεσεις στους συμμαχους, κατα πρωτο λογο της Ευρωπης ,να μη αφησουν την Ελλαδα να αντιδρασει στην εισβολη του Ορουτς Ρεις και να ανεχθει τις παραβιασεις του.Το εκπληκτικο ειναι οτι αυτο κανει η Ελλαδα ,αναιρωντας τις κοκκινες γραμμες της αμυνας της.Ο ιδιος ο υπουργος Προεδριας της Κυβερνησεως κ. Γεραπετριτης αφησε σαφως να εννοηθει, με δηλωσεις του, οτι η Ελλαδα θ' αντιδρασει ,εαν παραβιασθουν τα χωρικα της υδατα, δηλαδη το οριο των 6 ναυτικων μιλιων.Προκειται για δηλωσεις ντροπης, που αποθρασυνουν, βεβαιως , την αλλη πλευρα.
Η Αγκυρα δεν εχει καμια προθεση να παραβιασει τα χωρικα υδατα των 6 ν. μιλιων, γιατι ακριβως αυτο θελει.Η Ελλαδα να μη επεκτεινει τα χωρικα της υδατα σε 12 μιλια, οπως εχει δικαιωμα, και να μη θεωρει ως δικη της την υφαλοκρηπιδα και ΑΟΖ τη θαλασσια περιοχη, εκτος των καθορισμρνων χωρικων υδατων, με βαση την υφαλοκρηπιδα των νησιων, την οποιαν η Αγκυρα αυθαιρετως αμφισβητει και απορριπτει.Η θεωρια οτι η Ελλαδα αντιδρα μονο εαν παραβιασθουν τα χωρικα της υδατα , ειναι μια πολυ επικινδυνη και εξισου απαραδεκτη θεωρια, που θετει σε αμεσο κινδυνο την Ελληνικη υφαλοκρηπιδα.Ειναι γνωστο οτι η υφαλοκρηπιδα μιας χωρας υπαρχει αφ' εαυτης, αντιθετα με την ΑΟΖ,η οποια , για να υπαρξει , πρεπει να ανακηρυχθει.Ενα μετρο συγκρισεως με αυτο που γινεται σημερα ειναι οι κρισεις του 1976 και του 1987, αντιστοιχως επι Κυβερνησεως Κωνσταντινου Καραμανλη και Ανδρεα Παπανδρεου.Οι κρισεις δεν προεκληθησαν, ασφαλως ,γιατι η Αγκυρα θελησε να παραβιασει τα Ελληνικα χωρικα υδατα, αλλα την Ελληνικη υφαοκρηπιδα.
Μεσα απο το πρισμα αυτο, η επισκεψη Μαας στην Ελλαδα και στην Κυπρο και η ματαιωση της επισκεψεως του στην Αγκυρα, που ερμηνευθηκε ως αποδοκιμασια και κυρωση κατα της Τουρκικης πολιτικης ,αποκτα αλλο νοημα.Δεν ειναι η Ελλαδα και η Κυπρος που δημιουργουν το προβλημα.Αυτο που χρειαζοταν επομενως ηταν η πιεση στην Αγκυρα. Η ματαιωση της επισκεψεως Μαας εκει δεν μπορει να παρουσιασθει ως δηθεν ασκηση πιεσεως.Η προτροπη, αντιθετως, προς Αθηνα και Λευκωσια για συμβολη στην αποκλιμακωση, ισοδυναμει με παραινεση για παθητικη σταση και μη αντιδραση.Ο Ερντογαν δεν εχει κανενα λογο να θελει αποκλιμακωση.Χρησιμοποιει ως οπλο την ενταση και την κριση για να παρει αυτα που θελει.Να συρει δηλαδη την Ελλαδα στο τραπεζι των διαπραγματευσεων, οχι στο πλαισιο του διεθνους δικαιου, αλλα στη βαση των δικων του αυθαιρετων αξιωσεων.
Ο Σημιτικος προσανατολισμος της Κυβερνησεως στα εθνικα θεματα και οχι μονον εγκυμονει τεραστιους κινδυνους για τη χωρα, σε μια συγκυρια που η χωρα εχει εν δυναμει συμμαχους και μπορει να αντιμετωπισει αποτελεσματικα τον Τουρκικο τυχοδιωκτισμο.Η Τουρκικη πολιτικη Ερντογαν εχει διαφοροποιησει τη θεση της Τουρκιας και εχει προκαλεσει μεγαλες αντιδρασεις απο πολλες πλευρές.Η επιδιωξη της ειδικοτερα να κυριαρχησει στην Ανατολικη Μεσογειο, που αφορα αμεσα την Ελλαδα και την Κυπρο, ανησυχει και αλλες χωρες και μεγαλες δυναμεις. που εχουν ζωτικα συμφεροντα στην περιοχη.
Δεν ειναι τυχαια, απο την αποψη αυτη ,η εντονη αντιδραση της Γαλλιας, που εσπευσε να στηριξει ενεργα την Ελλαδα και την Κυπρο.Εφτασε στο σημειο να προτεινει στην Ελλαδα την υπογραφη αμυντικου συμφωνου, με ρητρα αμυντικης συνδρομης.Προσεφερε επισης στην Ελλαδα το αεροσκαφος Ραφαλ, με ολα τα οπλα που μπορει να φερει.Κανουν μεγαλο λαθος αυτοι που βλεπουν σ' αυτο την εμπορικη μονο διασταση.Υπαρχει σαφεστατα σ' αυτο και μια στρατηγικη διασταση, οπως και στην προσφορα των δυο νεων φρεγατων τυπου fremm, ως ενδιαμεση λυση, μεχρι την παραδοση των υπερσυγχρονων φρεγατων τυπου Belharra.
Σε μια ομως ακατανοητη στροφη, ενω ο Αττιλας ειναι προ των πυλων, η Κυβερνηση παγωσε καθε εξελιξη προς αυτη την κατευθυνση και προσχωρησε στον Γερμανικο αξονα, η φιλοτουρκικη πολιτικη του οποιου ειναι γνωστη, οπως και οι συστασεις του για " διαλογο ". Ο Ταγιπ Ερντογαν καθιστα ομως πολυ σαφες πως εννοει αυτο τον " διαλογο " και πως προτιθεται να θεσει, με τετελεσμενα γεγονοτα, τη βαση αυτου του " διαλογου " .
Ποια ειναι τα μηνυματα που στελνει η κατευναστικη αυτη πολιτικη;Ποια αξιοπιστια εχει η Ελλαδα απεναντι στους εν δυναμει συμμαχους της, οταν ενεργει με τοση ελλειψη αποφασιστικοτητας και θελησεως για αντισταση στον Τουρκικο επεκτατισμο;
Γιατι δεν απαντα στην Τουρκικη ιταμοτητα με τη συμπηξη ενος ισχυρου συμμαχικου συνασπισμου, με χωρες οπως η Γαλλια,το Ισραηλ, η Αιγυπτος , τα Ηνωμενα Αραβικα Εμιρατα, που εχουν ολες καθε λογο να αντιταχθουν ενεργα στον Τουρκικο ηγεμονισμο;Γιατι δεν απαντα αμεσα,με την επεκταση σε 12 μιλια των χωρικων υδατων στην Ανατολικη Μεσογειο;Γιατι δεν ανακηρυσσει την ΑΟΖ , αφου, ουτως η αλλως ,υπαρχει η διαμαχη για τα ορια της με την Τουρκια;Γιατι δεν επιταχυνεται,με τον μεγιστο δυνατο τροπο ,η ενισχυση των Ενοπλων Δυναμεων, κατα πρωτο λογο του Πολεμικου Ναυτικου και παραπεμπεται παλι η προμηθεια νεων φρεγατων σε χρονοβορους διεθνεις διαγωνισμους, μετα απο διαπραγματευσεις εντεκα ετων;
Η Τουρκικη πλευρα απειλει ευθεως την Ελλαδα με πολεμο, εαν δεν ενδωσει και δεχθει τον δηθεν " διαλογο ", που θελει αυτη.Προκειται για ιταμο τελεσιγραφο, που δεν μπορει να δεχθει η Ελλαδα , ουτε φανερα ουτε υπογειως.Η πολιτικη ομως αυτη δεν υπηρετειται με Σημιτικους ενδοτισμους και με Γερμανικες διαβεβαιωσεις και διαμεσολαβησεις.
Περικλης Νεαρχου, Πρεσβυς ε. τ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ

Η «ΣΠΙΘΑ» άναψε για τη Νέα Ελλάδα
Ο Μίκης Θεοδωράκης, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, άναψε χθες (1 Δεκεμβρίου 2010) τη «ΣΠΙΘΑ» του ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΟΥΡΓΟΥ ΠΥΡΟΣ για ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.
Κώστας Τσιαντής


«…ανέστιος ειν’, που χαίρεται αν ξεσπάσει
ανάμεσα σε φίλους και δικούς ξέφρενη αμάχη.»
Όμηρος (Ι, 63-64)


Του Ηλία Σιαμέλου (Από antibaro 7/12/2010)

Όντας περαστικός, είπα, το βλέφαρό μου για λίγο ν’ ακουμπήσω στου διαδικτύου τις φιλικές ιστοσελίδες! Να δω τα εκθέματα της σκέψης των πολλών, ν’ ακούσω τις ιαχές τους. Όμως άλλα είδαν τα μάτια μου στο θαμποχάρακτο κατώφλι τους. Ο ένας κρατάει την πύρινη ρομφαία, ο άλλος κοντάρια και παλούκια και πιο πέρα ο φίλος τρίβει την τσακμακόπετρά του, εκεί απόκοντα, στις νοτισμένες αναφλέξεις του συστήματος.
-Ω, είπα, ω θεληματάρικα παιδιά, που παίζετε κρυφτό, στα πιο ρηχά σοκάκια ενός εξωνημένου καθεστώτος. Κύματα, κύματα έρχονται τα λόγια σας με θόρυβο και φεύγουν. Δεν έχουν φτερά, δεν έχουν μέσα τους τούς ήχους των πονεμένων.
Μόνο να, κατηγόριες, κατηγόριες, και λόγια επικριτικά από ανθρώπους που εμφανίζονται σαν οι μοναδικοί κάτοχοι της αλήθειας. Κι όλα αυτά, τούτη τη μαύρη ώρα της γενικευμένης υπνογένειας! Δε μπορεί, είπα, κάπου θα υπάρχει η συζυγία των ψυχών, κάπου το πάρτι της στενοποριάς θα πάρει τέλος.
Μα τι θέλω να πω; Για ποιο πράγμα τόση ώρα τσαμπουνάω; Ναι, ναι, μα για του λύκου το χιονισμένο πέρασμα μιλάω ! Μια κίνηση έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης και πέσανε όλοι πάνω του για να τον φάνε. Και δε ρίχτηκαν πάνω του οι οχτροί, δεν όρμησε πάνω του της Νέας Τάξης η αρμάδα. Όρμησε το ίδιο το περιοδικό «Ρεσάλτο»! Όρμησε το μετερίζι εκείνο που στις σελίδες του την άστεγη ψυχή μας τόσα χρόνια είχαμε αποθέσει!

Είμαι στο Κοιμητήριο, δίπλα στον τάφο της γυναίκας μου. «Ερευνώ πέρα τον ορίζοντα και, σκύβοντας προσπαθώ με τα δάχτυλα να καθαρίσω την πλάκα του τάφου νάρθει ν’ ακουμπήσει η σελήνη…»*. Ναι, εκείνη μου το έλεγε: Πρόσεχε, πρόσεχε τον κόσμο μας. Πρόσεχε τους ανθρώπους, ενώ μου απάγγελνε με δάκρυα τους στίχους του αγαπημένου της ποιητή : «Αυτός αυτός ο κόσμος /ο ίδιος κόσμος είναι… Στη χάση του θυμητικού / στο έβγα των ονείρων … Αυτός ο ίδιος κόσμος / αυτός ο κόσμος είναι. Κύμβαλο κύμβαλο / και μάταιο γέλιο μακρινό!»…**
Σκέφτομαι, σκέφτομαι κι άκρη δε βρίσκω. «Τελικά αυτή η άμυνα που θα μας πάει, σαν μας μισήσουνε κι’ οι λυγαριές;»** *

Ναι, στο τέλος θα μισήσουμε τον ίδιο μας το εαυτό ή θα τρελαθούμε. Δε γίνεται τη μια μέρα να βάζεις στο εξώφυλλο του «Ρεσάλτο» τη φωτογραφία του Μίκη και την άλλη βάναυσα να τον λοιδορείς. Δε γίνεται τη μια μέρα να ελπίζεις στο φως και την άλλη να γουρουνοδένεσαι με το σκοτάδι. Δε γίνεται τη μια μέρα να προβάλλεις τις απόψεις του και την άλλη να τον ταυτίζεις με τη …Ντόρα!
Είναι αυτή η θαμπούρα απ’ την κακοσυφοριασμένη αιθάλη της Αθήνας που επηρεάζει ανθρώπους και αισθήματα; Είναι η πωρωμένη σκιά του Στάλιν που κατευθύνει ακόμη και σήμερα την εγκληματική παραλυσία των όντων;

Δεν έχω πρόθεση να ενταχτώ στο κίνημα του Θεοδωράκη. Όμως δε μπορώ να πω ότι δε χαίρομαι, όταν ακούω να ξεπετάγονται σπίθες μέσα από τα σπλάχνα της κοινωνίας, είτε αυτές προέρχονται από απλούς ανθρώπους ή από ανεμογέννητους προλάτες πρωτοπόρους. Φτάνει αυτές οι σπίθες να ανάψουν φωτιές, για να καεί τούτο το σάπιο καθεστώς, τούτη η παπανδρεοποιημένη χολέρα. Αν εμείς οι ξεπαρμένοι «κονταροχτυπιόμαστε» μέσα στης πένας τη χλομάδα κι είμαστε ανίκανοι ν’ ανάψουμε μια σπίθα στου καλυβιού μας τη γωνιά, ας αφήσουμε τουλάχιστον κάποιες περήφανες ψυχές να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Ας μην σηκώνουμε αμάχες κι ας μην πετάμε ανέσπλαγχνες κορώνες, όταν κάποιο κίνημα είναι ακόμη στα σπάργανα και δεν έχει δείξει το πρόσωπό του. Εκτός κι αν η μικρόνοιά μας ενοχλήθηκε, όταν ο Μίκης κάλεσε επίσημα τους Ανεξάρτητους πολίτες σε ΑΝΥΠΑΚΟΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, σε κυβερνητικά ή μη σχέδια, που Ηθικά, Εθνικά, Δημοκρατικά, Ιστορικά, κατατείνουν στην υποτέλεια του Ελληνισμού.

Όμως, παρά το αλυσόδεμα, παρά τα μύρια δεινά που μας σωρεύουν, τούτος ο βράχος, που λέγεται Ελλάδα, εκπέμπει την κραυγή του. Και οι κραυγές του Μίκη, και οι κραυγές χιλιάδων αγωνιστών, όποιου χρώματος και νάναι, σε πείσμα κάθε ψωροκύβερνου, σε πείσμα κάθε καθεστωτικού βαρδιάνου, κάποια στιγμή θα ενωθούν, κάποια στιγμή στον άνεμο θα ανεβούν, για ν’ ακουστούν, να πιάσουν τόπο. Γιατί «κι ένας που έχει μυαλό νήπιου καταλαβαίνει, πως τώρα η Ελλάδα στην άκρα του άπατου γκρεμού κοντοζυγώνει»****

* Νίκος Εγγονόπουλος
** Οδυσσέας Ελύτης, «Το Άξιον Εστί»
*** Νίκος Εγγονόπουλος
****Όμηρος (Η, 379-482) , παράφραση.

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ- ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΙΚΗ

ΑΡΝΗΣΗ: ΣΕΦΕΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ - Άμεση Δημοκρατία (Real Democracy)