Share |

Θεέ του ουρανού και του παντός,

αυτείν’ οι γραμματισμένοι,

αυτείν’ οι πολιτισμένοι,

έκαμαν και κάνουν αυτά τα λάθη…

Στρατηγός ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ


Expedia

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣ ΣΗΜΕΙΟ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ 15-6-2017 (Μετάφραση)



1.Η ΟΡΓΟΥΕΛΙΑΝΗ ΑΜΦΙΣΗΜΙΑ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ, ΚΑΘΩΣ Η ΤΡΟΙΚΑ ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΙΔΙΑ, ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ.

ΣΧΟΛΙΟ-1.Η Τρόικα, που βρίσκεται πίσω από το Ευρωγκρούπ και είναι η κινητήρια δύναμή του, έχει επιβάλει στην Αθήνα, γι΄ακόμα  άλλη μια φορά, μια «συμφωνία», σύμφωνα με την οποία η Τρόικα θα αποπληρώσει στον εαυτό της ένα τμήμα του ανεξόφλητου χρέους της Ελλάδας υπό συνθήκες που εγγυώνται: α) για άλλη μια φορά ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, και (β) ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΩΝ που χαρακτηρίζουν τα δημόσια οικονομικά και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Με Οργουελιανό πράγματι τρόπο, το Ευρωγκρούπ έχει ασκήσει και πάλι, και χωρίς ενδοιασμό, την μοναδική ικανότητά του να αντιστρέφει την αλήθεια. Δες εδώ πως διατυπώνουν αυτή τη νέα φάση της  ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ  και ΠΡΟΣΠΟΙΗΣΗΣ(extending-and-pretending) [όσον αφορά το πρόβλημα και την επίλυσή του]:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ- 1. ‘’Η Ευρωομάδα χαιρετίζει τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς πάνω σε μια δέσμη πολιτικών  διαρθρωτικών μέτρων, η οποία αποσκοπεί στο να υποβοηθήσει την ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει τις υποκείμενες διαρθρωτικές ανισορροπίες στα δημόσια οικονομικά και ν’ ανοίξει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματας ESM.
The Eurogroup welcomes that agreement has been reached between Greece and the institutions on a policy package of structural measures, which aims at shoring up growth and addressing the underlying structural imbalances in public finances and paves the way for a successful completion of the second review of the ESM programme.

2.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΒΥΘΙΣΤΕΙ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ  ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ.
ΣΥΜΦΩΝΙΑ 2.1.  Η Ευρωομάδα εκφράζει επίσης την ικανοποίησή της για την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο των συμφωνημένων προαπαιτούμεων δράσεων (prior actions) για τη δεύτερη αξιολόγηση, και συγκεκριμένα της φιλόδοξης δημοσιονομικής δέσμης μέτρων μετά το πρόγραμμα, η οποία αποτελείται από  μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος που διευρύνει τη φορολογική βάση και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
ΣΧΟΛΙΟ-2.1 Ορίστε! "Μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος που διευρύνει τη φορολογική βάση" και  "συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση". Ας δούμε τι αυτά συνεπάγονται:
Μαζί παρέχουν καθαρή εξοικονόμηση πόρων ύψους 2% του ΑΕΠ, η οποία θα στηρίξει τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018. Με λίγα λόγια, οι φτωχοί συνταξιούχοι θα απολέσουν ετησίως μία από τις δωδεκάμηνες μηνιαίες συνταξιοδοτικές τους πληρωμές, ως αποτέλεσμα της μείωσης του κατώτατου ορίου πάνω από το οποίο παρακρατείται ο φόρος εισοδήματος. Για μια χώρα όπου μία στις δύο οικογένειες δεν έχει κανέναν να εργάζεται σ 'αυτήν και έτσι πρέπει να επιβιώσει με κάποια μικρή σύνταξη που συλλέγει ένας απ΄ τους παππούδες, αυτή είναι μια κοινωνικά καταστροφική περικοπή. Επιπλέον, θα οδηγήσει και σε περαιτέρω αποτυχίες μικρών επιχειρήσεων (λόγω του μεγάλου πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος της μείωσης της μικρής σύνταξης: όταν οι φτωχές οικογένειες μειώνουν τις δαπάνες τους σε τοπικά καταστήματα που βρίσκονται ήδη στο χείλος του γκρεμού, πολλά από αυτά θα εφανιστούν), με αποτέλεσμα περισσότερους ανθρώπους στον καιάδα  της ανεργίας και λιγότερους να συνεισφέρουν στα πιεσμένα συνταξιοδοτικά ταμεία.
ΣΥΜΦΩΝΙΑ 2.2 ‘’Περιέχει επίσης ένα ενδεικτικό επεκτατικό πακέτο για την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση του ελληνικού δικτύου κοινωνικής προστασίας που θα εφαρμοστεί με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες μεσοπρόθεσμοι στόχοι.
It also contains a contingent expansionary package to enhance the growth potential of the Greek economy and to improve the Greek social safety net that will be implemented provided that the agreed medium-term targets are met’’.
ΣΧΟΛΙΟ 2.2. Σημειώστε τη διατύπωση "περιέχει επίσης ...". Η Ευρωομάδα αναγνωρίζει έμμεσα ότι οι συνταξιοδοτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις είναι ΥΦΕΣΙΑΚΕΣ, αλλά διστάζει να προσθέτει ότι "περιέχουν επίσης" επεκτατικά στοιχεία. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙΑΥΤΑ?
ΣΥΜΦΩΝΙΑ 2.3. ‘’Χαιρετίζουμε επίσης την υιοθέτηση δέσμης αποφασιστικών μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL), όπως η δημιουργία μιας ενεργού δευτερογενούς αγοράς, ενός  εξωδικαστικού πλαισίου για το χρέος, καθώς και όλες τις ενέργειες για να καταστεί η Ελληνική Εταιρεία Ενεργητικού και  Συμμετοχών (HCAP) πλήρως λειτουργική’’.We also welcome the adoption of a package of decisive measures to effectively address non-performing loans (NPL), such as establishing an active secondary market, an Out-of-Court Debt Workout framework, as well as all actions to make the Hellenic Corporation of Assets and Participations (HCAP) fully operational.
ΣΧΟΛΙ0 2.3. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν πράγματι μάστιγα. Αλλά όταν η τρόικα μιλά για «αποφασιστικά μέτρα» που την απασχολούν, εννοεί την πώληση αυτών των δανείων σε ληστρικά κεφάλαια (vulture funds) και την ταυτόχρονη ενεργοποίηση των εξώσεων (παρότι  πρόκειται για ένα συνοπτικό-εκτελεστικό μηχανισμό που παρακάμπτει τα δικαστήρια) ακολουθούμενος από ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (electronic auctions) των εγκλωβισμένων περιουσιών (foreclosedproperties). Σε μια οικονομία όπου οι τιμές των ακίνητων περιουσιών καταρρέουν για χρόνια, η «δέσμη αποφασιστικών μέτρων» της τρόικας  πρόκειται μόνο να αυξήσει να άστεγους  και να υπονομεύσει περαιτέρω την αγορά στέγης.

3.ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ, ΕΝΩ ΟΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΝΤΑΙ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ-3.1 Επιπλέον, το πακέτο πολιτικής περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό διαρθρωτικών μέτρων με στόχο την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας.
Moreover, the policy package includes a large number of structural measures aimed at enhancing the growth potential of the Greek economy.
ΣΧΟΛΙΟ-3.1 Και τι θα μπορούσαν αυτά τα διαρθρωτικά μέτρα, για την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού  της Ελλάδας, να είναι;
ΣΥΜΦΩΝΙΑ-3.2 Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το Eurogroup χαιρετίζει την υιοθετημένη νομοθεσία που διασφαλίζει τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ευθυγραμμίζει τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.
With regard to labour market reforms, the Eurogroup welcomes the adopted legislation safeguarding previous reforms on collective bargaining and bringing collective dismissals in line with best EU practices.
ΣΧΟΛΙΟ-3.2 Βλέπω! «Η διασφάλιση των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις» αναφέρεται φυσικά στην κατάργηση του δικαιώματος στις συλλογικές διαπραγματεύσεις του 2012 και στο τέλος της εκπροσώπησης των εργαζομένων για κάθε Έλληνα εργαζόμενο. Η κυβέρνησή μας εκλέχθηκε τον Ιανουάριο του 2015 με ρητή εντολή να αποκαταστήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνδικάτων. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας έχει υποσχεθεί επανειλημμένα ότι θα το πράξει ακόμα και μετά την αποχώρησή μας και την παραίτησή μου τον Ιούλιο του 2015. Τώρα, χθες, η κυβέρνησή του συμφώνησε σε αυτό το κομμάτι θριαμβολογίας της Ευρωομάδας που γιορτάζει τη «διασφάλιση» των μεταρρυθμίσεων του 2012. Εν ολίγοις, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε και αυτό το θέμα: δεν θα αποκατασταθούν τα δικαιώματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των εργαζομένων. Και, σαν να μην ήταν αρκετά κακό, οι "ομαδικές απολύσεις" θα γίνουν "σύμφωνα με τις καλύτερες πρακτικές της ΕΕ". Αυτό σημαίνει ότι οι τελευταίοι περιορισμοί που υφίστανται στις επιχειρήσεις, δηλαδή ένας περιορισμός σε ποιο ποσοστό εργαζομένων μπορούν να απολυθούν κάθε μήνα, είναι χαλαροί. Μην κάνετε λάθος: Το Eurogroup μας λέει ότι τώρα που οι εργοδότες εγγυώνται την απουσία συνδικαλιστικών ενώσεων και το δικαίωμα να  απολύουν περισσότερους εργαζόμενους, η ανάπτυξη θα ακολουθήσει το παράδειγμά τους! Ας μην κρατάμε την αναπνοή μας!

3.    4. ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ  ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ  ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ 
ΣΥΜΦΩΝΙΑ-4.1  Το Eurogroup συγχαίρει επίσης τις ελληνικές αρχές για τη θέσπιση νομοθεσίας όσον αφορά  την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ, την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη διευκόλυνση της χορήγησης αδειών για επενδύσεις και την περαιτέρω άνοιξη των ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων. Χαιρετίζουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική πορεία της.
ΣΧΟΛΙΟ-4.1. Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών ήταν να ξεκινήσω συζητήσεις με τον ΟΟΣΑ για να αντικαταστήσω τις λεγόμενες εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ (που στόχευαν στις μικρές επιχειρήσεις) με μεταρρυθμίσεις που στόχευαν τις ολιγαρχικές εταιρείες που ήταν υπεύθυνες για τον χειρότερο τύπο κερδοσκοπικής συμπεριφοράς. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurria και εγώ συμφωνήσαμε να ακολουθήσουμε αυτές τις κατευθύνσεις. Δυστυχώς, μετά την παράδοση της κυβέρνησης, η τρόικα ανάγκασε την Αθήνα να απορρίψει  τη νέα μεταρρυθμιστική ατζέντα που είχαμε αναπτύξει σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και να επιστρέψουμε στα οπισθοδρομικά, αναποτελεσματικά εργαλεία του ΟΟΣΑ, τα οποία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Gurria ανέφερε ως «μη χρήσιμα». Γιατί? Για έναν απλό λόγο: Η τρόικα και ιδιαίτερα το ΔΝΤ δεν μπορούν να ανεχθούν την ύπαρξη μικρής-κλίμακας οικογενεικών επιχειρήσεων  και θέλουν να δουν αυτές να κλείνουν  πριν αντικατασταθούν από αλυσίδες καταστημάτων που ελέγχονται από πολυεθνικές εταιρείες (π.χ. κλείσε οικογενειακά φαρμακεία και αντικατέστησέ τα με drugstores που ανήκουν σε εταιρείες στις οποίες οι φαρμακοποιοί εργάζονται ως εργάτες -προλετάριοι).

5. Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ .
ΣΥΜΦΩΝΙΑ-5.1  
Το Eurogroup συγχαίρει επίσης την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαιρετική κινητοποίηση των Ταμείων της ΕΕ που αφορά την τόνωση των επενδύσεων, την υποστήριξη της απασχόλησης και της ανάπτυξης από τον Ιούλιο του 2015, για συνολικό ποσό σχεδόν 11 δισ. Ευρώ. Η Ευρωομάδα καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξασφαλίσουν ότι θα απορροφηθούν πλήρως τα επιπλέον 970 εκατ. Ευρώ που διατέθηκαν μετά την αναθεώρηση των κονδυλίων της εθνικής χρηματοδότησης της πολιτικής συνοχής για την περίοδο 2017-2020. Επιπλέον, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε εμπειρογνώμονες υψηλού επιπέδου για να υποστηρίξουμε το σχεδιασμό και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων μέσω έργων τεχνικής βοήθειας.
ΣΧΟΛΙΟ-5.1. Όλα αυτά ακούγονται πολύ εντυπωσιακά. Έως ότου διαπιστωθεί ότι η προαναφερόμενη διαρθρωτική χρηματοδότηση για την περίοδο (2015-2020) είναι κατά 25% μικρότερη από την αντίστοιχη της περιόδου 2010-2015. Με άλλα λόγια, οι περικοπές στη διαρθρωτική χρηματοδότηση παρουσιάζονται παραπλανητικά ως μια μεγάλη πηγή μελλοντικής ανάπτυξης.
ΣΥΜΦΩΝΙΑ-5.2. Παράλληλα, το Eurogroup καλεί την Ελλάδα από κοινού με τα θεσμικά όργανα καθώς και τα σχετικά τρίτα μέρη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να αναπτύξουν και να υποστηρίξουν μια συνολική στρατηγική για την ενίσχυση της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος. Θα πρέπει να διερευνηθούν και άλλες δυνατότητες κινητοποίησης πρόσθετων κονδυλίων από τις εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως η ευρωπαική τράπεζα επενδύσεων και η ευρωπαική τράπεζα ανασυγκρότησης και ανάπτξης  (such as the EIB and EBRD)
ΣΧΟΛΙΟ-5.2. Αυτό είναι άριστο: Είναι σαν ένα σωσίβιο (lifesaver) που δένει μια σιδερένια μπάλα με  αλυσίδα στο πόδι ενός αποδυναμωμένου κολυμβητή,  ρίχνοντάς τον  πίσω στα βαθιά νερά και στη συνέχεια  καλώντας τον να «αναπτύξει και να υποστηρίξει μια συνολική στρατηγική ενίσχυσης της πλευστότητας, που περιλαμβάνει βελτιώσεις στο κολυμβητικό κλίμα ".

6, Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, ΟΜΩΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ-6.1. Η Ευρωομάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τη δημιουργία Εθνικής Τράπεζας Ανάπτυξης ( NationalDevelopment Bankπου θα συντονίζει την υλοποίηση αναπτυξιακών και προωθητικών δραστηριοτήτων. Η Eurogroup καλεί την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα ΔΧΙ (IFIs) να συνεργαστούν για την ενίσχυση των διαύλων βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων. Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να ενισχυθεί η τεχνική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Διαχειριστικό Σύμβουλο Επενδύσεων (European Investment Advisory Hub)προκειμένου να διευκολυνθεί η προετοιμασία των επενδύσιμων έργων (investable projects) και η δημιουργία επενδυτικών πλατφορμών.
ΣΧΟΛΙΟ-6.1 Αυτό ακριβώς είναι εκείνο πάνω στο οποίο δούλευα και υπέρ του οποίου επιχειρηματολογούσα  το 2015: τη δημιουργία μιας Εθνικής Τράπεζας Ανάπτυξης της Ελλάδος. Άριστα νέα, μπορεί κανείς να σκεφτεί. Εκτός από το γεγονός ότι η Ευρωομάδα ξεχάστηκε να πει από πού θα έλθει η κεφαλαιουχική βάση της νέας Τράπεζας. Η πρότασή μου, που η τρόικα και η Ευρωομάδα την αντιμετωπίστηκαν με περιφρόνηση, ήταν ότι το μεγαλύτερο μέρος των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων που απέμειναν να μεταβιβαστούν στη νέα Τράπεζα Ανάπτυξης, έτσι ώστε αυτή να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ως εγγύηση/collateral  (δηλαδή ως ιδιοκτησιακή / κεφαλαιουχική της βάση) προκειμένου να δημιουργήσει τις εγχώρια-αναπτυσσόμενες επενδύσεις στο ίδιο δημόσιο ενεργητικό, ώστε να αυξήσουν την αξία τους και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Φυσικά, η τρόικα δεν το θέλει, αφού επιζητούν όλα τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία να πωληθούν αμέσως στους αγαπημένους τους υποψήφιους (συνήθως από τη Γερμανία) με τις ελάχιστες εισπράξεις να χρησιμοποιούνται για να προσποιούνται ότι πληρώνουν τα βουνά του χρέους της Ελλάδας. Έτσι, αντί για κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία, η νέα Τράπεζα Ανάπτυξης που η ευρωομάδα θα χαρεί να «στηρίξει» θα λάβει «τεχνική βοήθεια» και συμβουλές από τους ανθρώπους της τρόικας!

         7.ΧΩΡΙΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ  ΧΡΕΟΥΣ. ΤΕΛΕΙΑ!
ΣΥΜΦΩΝΙΑ-7.1 Σήμερα η Ευρωομάδα εξέτασε και πάλι τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους με στόχο την Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά με βιώσιμα επιτόκια (Today the Eurogroup discussed again the sustainability of Greekpublic debt with the objective that Greece regains market access atsustainable rates).  Αυτό, φυσικά, σημαίνει ότι, πάλι, μια ακόμη φορά, αποφάσισαν να μην αποφασίσουν. Η Ευρωομάδα επαναβεβαίωσε τις δεσμεύσεις και τις αρχές που περιέχονται στις δηλώσεις του Μαΐου 2016.
ΣΧΟΛΙΟ-7.1. Εντάξει, είναι σαφές τώρα: Επανέλαβαν πως είχαν δεσμευτεί για καμμιά απολύτως ελάφρυνση χρέους!  (reconfirmed that they were committing to absolutely no debt relief). (Εξάλλου, η δήλωση του Μαΐου του 2016 έλεγε ότι συμφώνησαν να έχουν διαφωνία και, κατά συνέπεια, να μην κάνουν τίποτα για την ελάφρυνση του χρέους μέχρι κάποια απροσδιόριστη στιγμή στο μέλλον - πιθανότατα αφού θα είμαστε όλοι νεκροί.)
ΣΥΜΦΩΝΙΑ-7.2. Σημειώσαμε ότι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων βραχυπρόθεσμων  μέτρων συμβάλλει  ήδη στη σημαντική μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών (GFN, gross financing needs) της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και βελτιώνει σημαντικά το προφίλ του ελληνικού δημόσιου χρέους.
ΣΧΟΛΙΟ-7.2.  Ναι, ναι, ναι, το πήραμε! Η Ευρωομάδα θεωρεί ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο και δεν χρειάζεται να γίνει κάτι γι 'αυτό.

   8. ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, ΤΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2022, ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2060
ΣΥΜΦΩΝΙΑ- 8.1. Η Ευρωομάδα εκφράζει την ικανοποίησή της για τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και εν συνεχεία για μια δημοσιονομική πορεία που θα είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου,  που θα επιτευχθεί σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πρωτογενές πλεόνασμα ίσο ή ανώτερο αλλά περίπου 2% του ΑΕΠ για την περίοδο από το 2023 έως το 2060.
The Eurogroup welcomes the commitment of Greece to maintain a primary surplus of 3.5% of GDP until 2022 and thereafter a fiscal trajectory that is consistent with its commitments under the European fiscal framework, which would be achieved according to the analysis of the European Commission with a primary surplus of equal to or above but close to 2% of GDP in the period from 2023 to 2060.
ΣΧΟΛΙΟ-8.1 Βάλτο λίγο πιο ξεκάθαρα: Η ευρωομάδα (Eurogroup) παραμένει προσηλωμένη σε ένα τρελό επίπεδο λιτότητας (αυτό σημαίνει το 3,5% του ΑΕΠ) μέχρι το 2022. Μετά από αυτά τα τέσσερα ακόμη χρόνια νοητικής και ψυχικής σκοτοδίνης, για εκείνους τους Έλληνες που παραμένουν στη χώρα (και οι οποίοι δεν έχουν μεταναστεύσει λόγω της τεράστιας δυστυχίας που η ευρωομάδα έχει εξαπλώσει  σε όλη τη χώρα), η λιτότητα θα μειωθεί λίγο μέχρι το ... 2060. (Βιώνουμε πραγματικά επίπεδα κυνισμού που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στην Ευρώπη ή οπουδήποτε αλλού, πριν!)
ΣΥΜΦΩΝΙΑ-8.2. Το Ευρωγκρούπ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να επιτευχθεί στο πλαίσιο των μέτρων για το χρέος που είχαν προβλεφθεί από το Ευρωγκρούπ το Μάιο του 2016. Σε σχέση μ’ αυτό, το  Ευρωγκρούπ υπενθύμισε την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους σε σχέση με τα συμφωνηθέντα σημεία που αφορούν τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης (GFN): Αυτές πρέπει να παραμείνουν κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος παραμένει σταθερά προς τα κάτω. The Eurogroup concluded that debt sustainability should be attained within the framework of the debt measures envisaged by the Eurogroup in May 2016. In this regard, the Eurogroup recalled the assessment of debt sustainability with reference to the agreed benchmarks for gross financing needs: GFN should remain below 15% of GDP in the medium term and below 20% of GDP thereafter so as to ensure that debt remains on a sustained downward path.
ΣΧΟΛΙΟ-8.2. Πίσω από το φανταχτερό ακρωνύμιο (GFN) κρύβεται μια ενδιαφέρουσα πρόταση: Το κράτος της Ελλάδας θα πληρώνει στους πιστωτές του το 33% των φορολογικών εσόδων του μέχρι το 2022 και το 44% των φορολογικών του εσόδων από το 2022 κι έπειτα. Η τοκογυφία (Usury) έχει πλέον αποκτήσει έναν νέο όρο στην ομιλία της τρόικας: Βιωσιμότητα  χρέους!

9.Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠ΄ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΑ (ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΠΙΣΩ  ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ). ΤΙ ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΙΑ!  
     
ΣΥΜΦΩΝΙΑ-9. Το Ευρωγκρούπ υπενθυμίζει ότι είναι έτοιμο να εφαρμόσει ένα δεύτερο σύνολο μέτρων για το χρέος στο βαθμό που είναι αναγκαίο για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων του GFN, σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016. Αυτό περιλαμβάνει την κατάργηση της αύξησης στο περιθώριο επιτοκίου (abolishing the step-up interest rate margin) που συνδέεται με την επαναγορά χρέους  του 2ου ελληνικού προγράμματος, τη χρήση των κερδών SMP 2014 από τον ξεχωριστό λογαριασμό του ESM, την αποκατάσταση της μεταφοράς των ισοδύναμων κερδών της ANFA και  SMP στην Ελλάδα (από το οικονομικό έτος 2017), πράξεις διαχείρισης υποχρεώσεων στο πλαίσιο του τρέχοντος ESM προγράμματος, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη το εξαιρετικά υψηλό βάρος ορισμένων κρατών μελών και την αναπροσαρμογή του EFSF στο μέγιστο επιτρεπόμενο ποσό του προγράμματος.
The Eurogroup recalls that it stands ready to implement a second set of debt measures to the extent needed to meet the aforementioned GFN objectives, in line with the Eurogroup statement of 25 May 2016. This includes abolishing the step-up interest rate margin related to the debt buy-back tranche of the 2nd Greek programme, the use of 2014 SMP profits from the ESM segregated account, the restoration of the transfer of the equivalent of ANFA and SMP profits to Greece (as of budget year 2017), liability management operations within the current ESM programme envelope taking due account of the exceptionally high burden of some Member States, and EFSF reprofiling within the maximum Programme Authorised Amount.
ΣΧΟΛΙΟ-9.Τα προαναφερθέντα κέρδη του SMP είναι κέρδη που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποιεί από το 2010, όταν η ΕΚΤ αγόρασε από τις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες ένα σωρό ομολόγων (bondsτου Ελληνικού Δημοσίου (χωρίς να επωφεληθεί το ελληνικό κράτος ούτε ένα ευρώ), εις βάρος της ελληνικής κυβέρνησης (δεδομένου ότι τα ομόλογα αυτά θα είχαν κούρεμα έως και 90% εάν η ΕΚΤ δεν τα αγόραζε). Το Eurogroup συμφώνησε το 2012 ότι αυτά τα κέρδη θα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα και να χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση μέρους του χρέους μας (κυρίως στο ΔΝΤ, όπως πρότεινα). Από το 2014, το Ευρωγκρούπ απέρριψε αυτή την υπόσχεση. Τώρα, το ίδιο Eurogroup ανακοινώνει με τυμπανοκρουσίες ότι, μετά από όλα αυτά τα χρόνια, μπορεί να επιστρέψει αυτά τα κέρδη στην Ελλάδα. Ζήτω! (-ακόμη και αν δεν αλλάζει ούτε κατά ένα γιώτα τη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους). 

    10. ΤΟ EUROGROUP ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ-10.1.Το Eurogroup είναι έτοιμο να εφαρμόσει, χωρίς προκατάληψη προς την τελική DSA (ανάλυση βιωσιμότητας χρέους), επεκτάσεις των σταθμισμένων μέσων ωριμοτήτων (WAM) και μια περαιτέρω αναβολή του επιτοκίου του EFSF και της απόσβεσης κατά 0 έως 15 έτη. Όπως συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, τα μέτρα αυτά δεν συνεπάγονται πρόσθετα έξοδα για άλλα δικαιούχα κράτη μέλη. The Eurogroup stands ready to implement, without prejudice to the final DSA, extensions of the weighted average maturities (WAM) and a further deferral of EFSF interest and amortization by between 0 and 15 years. As agreed in May 2016, these measures shall not lead to additional costs for other beneficiary Member States.
ΣΧΟΛΙΟ-10.1. "Με την επιφύλαξη του τελικού DSA". Τι σημαίνει αυτό? Σημαίνει ότι οι δηλώσεις της Ευρωομάδας δεν βασίζονται σε μια σωστή Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA). Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ (το οποίο είναι το μοναδικό θεσμικό όργανο της τρόικας με κάποια εμπειρία για τη διεξαγωγή μιας DSA) πιστεύει ότι ο ισχυρισμός της Ευρωομάδας πως το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο είναι εντελώς αδύνατος!
Όσον αφορά την ιδέα της "περαιτέρω αναβολής του επιτοκίου και της απόσβεσης του EFSF για περίοδο μεταξύ 0 και 15 ετών", σε συνδυασμό με τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν «πρόσθετες δαπάνες» στους δανειστές, αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα: Το Eurogroup μπορεί να επιτρέψει στην Ελλάδα να παραλείψει μερικές από τις πληρωμές τόκων και κεφαλαίου, καθώς το μακροπόθεσμο βάρος του χρέους αυξάνεται και αυξάνεται. Όπως γνωρίζει κάθε «κάτοχος» υποθηκών, όταν η τράπεζα σας επιτρέπει να παρακάμψετε πληρωμές, καταλήγετε στο να φτάσετε να πληρώσετε μακροπρόθεσμα ένα πολύ μεγαλύτερο χρέος. Οι εύκολες πληρωμές είναι το αντίθετο της ελάφρυνσης του χρέους!
ΣΥΜΦΩΝΙΑ-10.2.Προκειμένου να ληφθούν υπόψη ενδεχόμενες διαφορές μεταξύ των παραδοχών ανάπτυξης στην DSA (ανάλυση βιωσιμότητας χρέους) και των πραγματικών εξελίξεων της ανάπτυξης κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα, [ΣΧΟΛΙΟ-10.2.α Βλέπετε τη νόστιμη δήλωση ανικανότητας εδώ; Το Eurogroup δηλώνει αποτελεσματικά ότι: «Καθώς ήμασταν λάθος για 7 συνεχόμενα χρόνια, και γελοίως υπερεσιόδοξοι για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη,  ιδού αυτό που προτείνουμε να κάνουμε όταν αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι λαθέψαμε άσχημα: "] ο επαναπρογραμματισμός του EFSF θα επαναβαθμολογηθεί σύμφωνα προς ένα μηχανισμό λειτουργικής προσαρμογής της ανάπτυξης που θα συμφωνηθεί. [ΣΧΟΛΙΟ 10.2β. Πίσω στο 2015, πρότεινα μια  σύνδεση μεταξύ των ονομαστικών επιπέδων του ΑΕΠ και των ρυθμών ανάπτυξης με τις αποπληρωμές του χρέους μας. Η νέα γαλλική κυβέρνηση, προς τιμήν της, έχει επαναφέρει την ιδέα. Εκτός από αυτό, όπως θα δούμε στην επόμενη πρόταση, η Ευρωομάδα αποδίδει απλώς λεκτική  υποκριτική  υπηρεσία σ΄αυτή, προκειμένου να αρνηθεί την ουσία της στην πράξη:]
ΣΥΜΦΩΝΙΑ-10.3.Ο μηχανισμός αυτός θα προσδιοριστεί πλήρως ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, μετά την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος του ESM, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τηρούνται τα κριτήρια αναφοράς του GFN που ορίστηκαν παραπάνω και να διασφαλιστεί ότι τηρείται το ανώτατο όριο που έχει καθοριστεί από το εξουσιοδοτημένο ποσό του προγράμματος EFSF. Το Eurogroup αναθέτει στην EWG να εργαστεί περαιτέρω πάνω σ’ αυτό α από το 2018.
ΣΧΟΛΙΟ-10.3. [Θα αρχίσουν να εργάζονται το 2018 για κάτι που  η Ελλάδα χρειαζόταν το... 2010! Τι ανακούφιση!]

        11. Η ΝΕΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ  ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΓΙΑ ΤΟ 2018 ΚΑΙ ΠΕΡΑ ​​- ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΜΠΟΡΟΥΝ!
ΣΥΜΦΩΝΙΑ-11.1 Στο τέλος του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του και στο βαθμό που είναι αναγκαίο, θα εφαρμοστεί αυτή η δεύτερη δέσμη μέτρων.
  
ΣΧΟΛΙΟ-11.1 Αυτό είναι μοναδικό, ακόμη και για τα πρότυπα της τρόικας: Για πρώτη φορά στην ιστορία  προγραμμάτων διάσωσης (Bailoutistan), η Ευρωομάδα επιβάλλει περαιτέρω λιτότητα σε ένα κράτος-μέλος που έχει «βγει απ’  τη χρεοκοπία» για να γίνει μετά εμφανές ότι το 'πρόγραμμα' ''ολοκληρώθηκε επτυχώς''. Μέχρι τώρα, η επιβαλλόμενη λιτότητα ήταν μια προϋπόθεση για δόσεις δανείων, που θα εφαρμοστούν κατά την περίοδο όπου πραγματοποιούνται οι εκταμιεύσεις. Τώρα που η κυβέρνηση  Τσίπρα έχει ήδη θεσπίσει όλα τα απαίσια μέτρα λιτότητας που της ζητήθηκαν, το Eurogroup επιμένει στην νέα λιτότητα που ξεκινάει μετά την εξάντληση των σημερινών δανείων το 2018. Υπάρχει μόνο μία εξήγηση γι’ αυτό: Η Ευρωομάδα γνωρίζει ότι θα έχει να επεκτείνει [το πρόβλημα]-και- να προσποιηθεί  [λύση] (to extend-and-pretendπολύ πιο πέρα ​​από το 2018, μέσω μιας τέταρτης συμφωνίας δανείου το 2018. Αυτή είναι η τιμή που πληρώνει κανείς για δάνεια επέκτασης  και προσποίησης : κάποιος πρέπει να τους εμποδίσει!
ΣΥΜΦΩΝΙΑ-11.2. Η ακριβής βαθμονόμηση αυτών των μέτρων θα επιβεβαιωθεί στο τέλος του προγράμματος από την Ευρωομάδα με βάση μια επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής. Με άλλα λόγια: «Είμαστε ανίδεοι όσον αφορά αυτό που θα κάνουμε τότε!» Αυτή η DSA, καθώς βασίζεται σε επιφυλακτικές υποθέσεις, θα λάβει επίσης υπόψη τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη και των επενδυτικών πρωτοβουλιών.This DSA, while based on cautious assumptions, will also take into account the impact of growth enhancing reforms and investment initiatives.
ΣΧΟΛΙΟ-11.2. [Καλό να το ξέρω!]

    12. ΤΟ  EUROGROUP ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ (ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΧΡΕΟΣ) ΕΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΜΑΡΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 2019
ΣΥΜΦΩΝΙΑ-12.1 Μακροπρόθεσμα, το Eurogroup υπενθυμίζει τη συμφωνία του Μαΐου του 2016, ότι σε περίπτωση απροσδόκητα δυσμενέστερου σεναρίου θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για το χρέος.
ΣΧΟΛΙΟ-12.1 [Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Ευρωομάδα ότι δεν σκιαγράφησε μια ακόμη γελοία προγνωστική αποτυχία. Αυτή είναι η δεύτερη φορά στην ίδια ανακοίνωση που το προαναφέρουν.]
ΣΥΜΦΩΝΙΑ-12.2. Η ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού θα θεωρηθεί ότι υπόκειται σε απόφαση της Ευρωομάδας και θα μπορούσε να συνεπάγεται μέτρα όπως η περαιτέρω από τον EFSF αναμόρφωση, κάλυψη και  περιστολή πληρωμής τόκων.. 
ΣΧΟΛΙΟ-12.2. Επομένως, αναμένεται να υπάρξει περισσότερη επέκταση-και-προσποίηση, αν (ή, ακριβέστερα, όταν) αποτυγχάνει η επέκταση-και-προσποίηση τους!
  13.  ΤΟ ΔΝΤ (IMF) ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ, ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με έδρα την Ουάσινγκτον έχει υποστηρίξει σταθερά ότι η Γερμανία και η Ευρωζώνη πρέπει να προσφέρουν στην Αθήνα ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Ξανά και ξανά η Christine Lagarde και το ΔΝΤ απειλούν να τραβήξουν το βύσμα - για να εγκαταλείψουν το ελληνικό «πρόγραμμα» εάν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες το αρνηθούν. Και ξανά και ξανά το ΔΝΤ έχει  διαφύγει. Το μόνο που είναι ενδιαφέρον στην επόμενη παράγραφο είναι ο τρόπος με τον οποίο το Eurogroup  εκφράζει και απεικονίζει την τελευταία διαφυγή του ΔΝΤ.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ-13.1. Χαιρετίζοντας τη συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογωμόνων (the staff level agreement)  που επιτεύχθηκε με  την Ελλάδα πάνω στις πολιτικές, η διοίκηση του ΔΝΤ σύντομα θα συστήσει στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ την κατ’ αρχήν έγκριση του αιτήματος της Ελλάδας για 14μηνη Εφεδρική Συμφωνία (Standby Arrangement). Acknowledging the staff level agreement reached with Greece on policies, IMF management will shortly recommend to the IMF’s Executive Board the approval in principle of Greece’s request for a 14-month Standby Arrangement
ΣΧΟΛΙΟ-13.1. [Δηλ. Η Χριστίνα Λαγκάρντ θα προτείνει στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ να απορρίψει την άρνηση του Βερολίνου να χορηγήσει απαλλαγή από το χρέος].
ΣΥΜΦΩΝΙΑ-13.2. Το ΔΝΤ εκφράζει την ικανοποίησή του για την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων χρέους που δόθηκαν σήμερα από τα κράτη μέλη και συμφωνεί ότι αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
ΣΧΟΛΙΟ-13.2. [Πράγματι, το ΔΝΤ γλείφει τις πληγές του και το προσωπικό του εκνευρίζεται για άλλη μια φορά από το γεγονός ότι δεν δόθηκε καμία διευκρίνιση για κανένα πραγματικό μέτρο ελάφρυνσης του χρέους.]
ΣΥΜΦΩΝΙΑ 13.3. Η διευθέτηση του ΔΝΤ θα τεθεί σε ισχύ με πόρους που διατίθενται σύμφωνα με τους όρους του, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα παραμένει σε καλό δρόμο, όταν το προσωπικό του ΔΝΤ μπορέσει να διαβεβαιώσει στην εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ ότι υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία, βαθμολογούμενα κατάλληλα στο τέλος του προγράμματος, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν βιωσιμότητα του χρέους. The IMF arrangement will become effective with resources made available in accordance with its terms, provided that the programme stays on track, when IMF staff can assure to the IMF’s Executive Board that there is an agreement on debt relief measures, that, appropriately calibrated at the end of the programme, would secure debt sustainability
ΣΧΟΛΙΟ-13.3. [Το ΔΝΤ θα προσποιηθεί ότι είναι ευτυχές και  μέλος της τρόικας αλλά θα παραμείνει σε απόσταση, μη δανείζοντας  χρήματα στην Αθήνα προτού τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που το Eurogroup παραπέμπει αλλά αρνείται να καθορίσει ... , καθορισθούν] . 

14.             Η ΤΡΟΙΚΑ ΘΑ ΛΑΒΕΙ € 8.5 ΔΙΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ... ΤΡΟΙΚΑ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ-14.1 Ενόψει της πλήρους εφαρμογής όλων των προηγούμενων ενεργειών και με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, τα όργανα διοίκησης του ESM  αναμένεται να εγκρίνουν το συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας (the supplemental MoUκαι την εκταμίευση της τρίτης δόσης του προγράμματος του ESM  ύψους 8,5 δισ. Ευρώ για την κάλυψη της τρέχουσας χρηματοδότησης, για καθυστερήσεις εκκαθάρισης (arrears clearing) και, ενδεχομένως,  για χώρο προκειμένου να ξεκινήσει η δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος (cash buffer). In view of the full implementation of all prior actions and subject to the completion of national procedures, the ESM governing bodies are expected to approve the supplemental MoU and the disbursement of the third tranche of the ESM programme amounting to EUR 8.5 bn to cover current financing needs, arrears clearing, and possibly room to start building up a cash buffer.
ΣΧΟΛΙΟ-14.1. Αυτό είναι όλο το θέμα: Το πώς νομίμως δικαιολογείται η μεταφορά από την τρόικα ύψους € 8,5 δις στον εαυτό της αυτόν τον ερχόμενο Ιούλιο. Ο λόγος που η τρόικα θέλει να κάνει αυτό είναι ότι η Αθήνα πρέπει να πληρώσει στην ΕΚΤ περίπου 7 δισ. Ευρώ. Φυσικά η Αθήνα  δεν έχει καμία πιθανότητα να το κάνει. Έτσι, η τρόικα θα πάρει αυτά τα χρήματα από μία τσέπη της (δηλαδή από το ταμείο διάσωσης, που ονομάζεται ESM) και θα τα βάλει στην άλλη τσέπη της, την ΕΚΤ.  Προκειμένου να «επιτρέψει» στην τρόικα να πληρώσει τον εαυτό της με αυτόν τον τρόπο, η Αθήνα έπρεπε να καταπιεί τα προαναφερθέντα τοξικά μέτρα λιτότητας και αντεργατικά μέτρα.
Αξίζει επίσης να εξηγηθεί γιατί το πρόσθετο ποσό που υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα δοθεί στην Αθήνα: Από το 2015, η Αθήνα πληρώνει από τα γυμνά ταμεία της χώρας σημαντικά περισσότερα  ποσά  πίσω στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ από ό,τι προβλέπονταν σύμφωνα με τις δανειακές συμφωνίες με την τρόικα. Ο λόγος ήταν οι καθυστερημένες εκταμιεύσεις από την τρόικα. Αυτά τα χρήματα που πληρώνει το ελληνικό κράτος στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ βγήκαν από τους ήδη εξαντλημένους προϋπολογισμούς νοσοκομείων, σχολείων και τοπικών κυβερνήσεων. Ορισμένα από αυτά τα καθυστερούμενα ποσά επιστρέφονται τώρα με τη μορφή καθυστερημένων δόσεων δανείων. Στην ουσία, χρήματα που η Ελλάδα δεν έπρεπε να καταβάλει στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ, αλλά το κατέβαλε, τώρα αντικαθίστανται με περισσότερα δάνεια.

        15. EUROGROUP ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟ 2018
ΣΥΜΦΩΝΙΑ-15. Ενόψει του τερματισμού του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, η Eurogroup δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στην επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά: η Eurogroup συμφωνεί ότι οι μελλοντικές εκταμιεύσεις θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη εκκαθάρισης καθυστερούμενων οφειλών αλλά και την περαιτέρω δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων για την υποστήριξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά..
ΣΧΟΛΙΟ-15.  Κάτι σαν υπόσχεση σε γουρούνια ότι θα τους προσφερθούν μαθήματα πτήσεως!  

Μετάφραση Κώστας Τσιαντής


ΠΗΓΗ-  https://www.yanisvaroufakis.eu/2017/06/16/the-annotated-15th-june-2017-eurogroup-statement-on-greece/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ

Η «ΣΠΙΘΑ» άναψε για τη Νέα Ελλάδα
Ο Μίκης Θεοδωράκης, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, άναψε χθες (1 Δεκεμβρίου 2010) τη «ΣΠΙΘΑ» του ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΟΥΡΓΟΥ ΠΥΡΟΣ για ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.
Κώστας Τσιαντής


«…ανέστιος ειν’, που χαίρεται αν ξεσπάσει
ανάμεσα σε φίλους και δικούς ξέφρενη αμάχη.»
Όμηρος (Ι, 63-64)


Του Ηλία Σιαμέλου (Από antibaro 7/12/2010)

Όντας περαστικός, είπα, το βλέφαρό μου για λίγο ν’ ακουμπήσω στου διαδικτύου τις φιλικές ιστοσελίδες! Να δω τα εκθέματα της σκέψης των πολλών, ν’ ακούσω τις ιαχές τους. Όμως άλλα είδαν τα μάτια μου στο θαμποχάρακτο κατώφλι τους. Ο ένας κρατάει την πύρινη ρομφαία, ο άλλος κοντάρια και παλούκια και πιο πέρα ο φίλος τρίβει την τσακμακόπετρά του, εκεί απόκοντα, στις νοτισμένες αναφλέξεις του συστήματος.
-Ω, είπα, ω θεληματάρικα παιδιά, που παίζετε κρυφτό, στα πιο ρηχά σοκάκια ενός εξωνημένου καθεστώτος. Κύματα, κύματα έρχονται τα λόγια σας με θόρυβο και φεύγουν. Δεν έχουν φτερά, δεν έχουν μέσα τους τούς ήχους των πονεμένων.
Μόνο να, κατηγόριες, κατηγόριες, και λόγια επικριτικά από ανθρώπους που εμφανίζονται σαν οι μοναδικοί κάτοχοι της αλήθειας. Κι όλα αυτά, τούτη τη μαύρη ώρα της γενικευμένης υπνογένειας! Δε μπορεί, είπα, κάπου θα υπάρχει η συζυγία των ψυχών, κάπου το πάρτι της στενοποριάς θα πάρει τέλος.
Μα τι θέλω να πω; Για ποιο πράγμα τόση ώρα τσαμπουνάω; Ναι, ναι, μα για του λύκου το χιονισμένο πέρασμα μιλάω ! Μια κίνηση έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης και πέσανε όλοι πάνω του για να τον φάνε. Και δε ρίχτηκαν πάνω του οι οχτροί, δεν όρμησε πάνω του της Νέας Τάξης η αρμάδα. Όρμησε το ίδιο το περιοδικό «Ρεσάλτο»! Όρμησε το μετερίζι εκείνο που στις σελίδες του την άστεγη ψυχή μας τόσα χρόνια είχαμε αποθέσει!

Είμαι στο Κοιμητήριο, δίπλα στον τάφο της γυναίκας μου. «Ερευνώ πέρα τον ορίζοντα και, σκύβοντας προσπαθώ με τα δάχτυλα να καθαρίσω την πλάκα του τάφου νάρθει ν’ ακουμπήσει η σελήνη…»*. Ναι, εκείνη μου το έλεγε: Πρόσεχε, πρόσεχε τον κόσμο μας. Πρόσεχε τους ανθρώπους, ενώ μου απάγγελνε με δάκρυα τους στίχους του αγαπημένου της ποιητή : «Αυτός αυτός ο κόσμος /ο ίδιος κόσμος είναι… Στη χάση του θυμητικού / στο έβγα των ονείρων … Αυτός ο ίδιος κόσμος / αυτός ο κόσμος είναι. Κύμβαλο κύμβαλο / και μάταιο γέλιο μακρινό!»…**
Σκέφτομαι, σκέφτομαι κι άκρη δε βρίσκω. «Τελικά αυτή η άμυνα που θα μας πάει, σαν μας μισήσουνε κι’ οι λυγαριές;»** *

Ναι, στο τέλος θα μισήσουμε τον ίδιο μας το εαυτό ή θα τρελαθούμε. Δε γίνεται τη μια μέρα να βάζεις στο εξώφυλλο του «Ρεσάλτο» τη φωτογραφία του Μίκη και την άλλη βάναυσα να τον λοιδορείς. Δε γίνεται τη μια μέρα να ελπίζεις στο φως και την άλλη να γουρουνοδένεσαι με το σκοτάδι. Δε γίνεται τη μια μέρα να προβάλλεις τις απόψεις του και την άλλη να τον ταυτίζεις με τη …Ντόρα!
Είναι αυτή η θαμπούρα απ’ την κακοσυφοριασμένη αιθάλη της Αθήνας που επηρεάζει ανθρώπους και αισθήματα; Είναι η πωρωμένη σκιά του Στάλιν που κατευθύνει ακόμη και σήμερα την εγκληματική παραλυσία των όντων;

Δεν έχω πρόθεση να ενταχτώ στο κίνημα του Θεοδωράκη. Όμως δε μπορώ να πω ότι δε χαίρομαι, όταν ακούω να ξεπετάγονται σπίθες μέσα από τα σπλάχνα της κοινωνίας, είτε αυτές προέρχονται από απλούς ανθρώπους ή από ανεμογέννητους προλάτες πρωτοπόρους. Φτάνει αυτές οι σπίθες να ανάψουν φωτιές, για να καεί τούτο το σάπιο καθεστώς, τούτη η παπανδρεοποιημένη χολέρα. Αν εμείς οι ξεπαρμένοι «κονταροχτυπιόμαστε» μέσα στης πένας τη χλομάδα κι είμαστε ανίκανοι ν’ ανάψουμε μια σπίθα στου καλυβιού μας τη γωνιά, ας αφήσουμε τουλάχιστον κάποιες περήφανες ψυχές να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Ας μην σηκώνουμε αμάχες κι ας μην πετάμε ανέσπλαγχνες κορώνες, όταν κάποιο κίνημα είναι ακόμη στα σπάργανα και δεν έχει δείξει το πρόσωπό του. Εκτός κι αν η μικρόνοιά μας ενοχλήθηκε, όταν ο Μίκης κάλεσε επίσημα τους Ανεξάρτητους πολίτες σε ΑΝΥΠΑΚΟΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, σε κυβερνητικά ή μη σχέδια, που Ηθικά, Εθνικά, Δημοκρατικά, Ιστορικά, κατατείνουν στην υποτέλεια του Ελληνισμού.

Όμως, παρά το αλυσόδεμα, παρά τα μύρια δεινά που μας σωρεύουν, τούτος ο βράχος, που λέγεται Ελλάδα, εκπέμπει την κραυγή του. Και οι κραυγές του Μίκη, και οι κραυγές χιλιάδων αγωνιστών, όποιου χρώματος και νάναι, σε πείσμα κάθε ψωροκύβερνου, σε πείσμα κάθε καθεστωτικού βαρδιάνου, κάποια στιγμή θα ενωθούν, κάποια στιγμή στον άνεμο θα ανεβούν, για ν’ ακουστούν, να πιάσουν τόπο. Γιατί «κι ένας που έχει μυαλό νήπιου καταλαβαίνει, πως τώρα η Ελλάδα στην άκρα του άπατου γκρεμού κοντοζυγώνει»****

* Νίκος Εγγονόπουλος
** Οδυσσέας Ελύτης, «Το Άξιον Εστί»
*** Νίκος Εγγονόπουλος
****Όμηρος (Η, 379-482) , παράφραση.

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ- ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΙΚΗ

ΑΡΝΗΣΗ: ΣΕΦΕΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ - Άμεση Δημοκρατία (Real Democracy)