Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017

Κώστας Τσιαντής- ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΘΑΛΟΜΊΧΛΗ


Έχουν  καταφέρει να καταστήσουν τόσο πολύπλοκη και παραπλανητική την πληροφόρηση και την πολιτική ζωή, Ώστε να χάνονται τα σημεία προσανατολισμού για να κατανοήσουμε τα ιστορικά δρώμενα και να φτάσουμε στις αιτίες και τις ευθύνες. Ωστε  να αποτρέπεται η δυνατότητα να αξιολογήσουμε πράγματα και πρόσωπα και  να στηρίξουμε στην αλήθεια και στο ηθικο κεκτημένο της ανθρωπότητας την κατεύθνση της πολιτικής σκέψης και της δράσης μας. Θα αρκούσαν λίγα ερωτήματα  για να καταλάβουμε με τί και με ποιόν έχουμε και κάνουμε και προς τα πού βρίσκεται το δίκιο του αγώνα:
1.  ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ -ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Ποιός κατέχει  και ποιός συγκρούεται με το τραπεζικό σύστημα? Δεχόμαστε να λειτουργεί ένα τραπεζικό και χρηματοπιστωτιό σύστημα έξω από την Πολιτική? Ποιός παρεχώρησε, και υπό ποιές συνθήκες, στις ιδιωτικές κεντρικές τράπεζες  το δικαίωμα της ασυλίας και του ακαταδίωκτου? Ποιός τους έδωσε την αρμοδιότητα να κόβουν το (χαρτο)νόμισμα και να κάνουν νομισματική πολιτική, να  συσσωρεύουν παγκόσμια το χρήμα και την υπεραξία (την μη πληρωμένη εργασία), να ορίζουν τις επενδύσεις και τις χρηματοδοτήσεις- δηλαδή το προς τα πού θα κινηθούν οι δημιουργικές δραστηριότητες,  η ζωή και το μέλλον των ανθρώπων του πλανήτη?
2.     ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ-ΕΘΝΩΝ. Ποιός, αντί για την ειρηνική ισότιμη συνεργασία,  θέλει την κατάργηση των εθνών-κρατών,  της ιστορίας  και του πολιτισμού τους, και την αντικατάσταση εθνών και προσώπων από τον  ομογενοποιημένο χυλό κια το μοντέλο της εκ των άνω επιβαλλόμενης και ελεγχόμενης παγκοσμιοποίησης?
3.     ΕΙΡΗΝΗ. Ποιός θέλει και ποιός αντιμάχεται την Ειρήνη? Ποιός συνεργάζεται και ποιός συγκρούεται με τον ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ-ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ που παράγει εξοπλισμούς, πόλεμο και θάνατο? Ποιός αντιμάχεται και ποιός προωθεί τον αφοπλισμό, τη μη διάδωση των πυρηνικών όπλων,   την αποκλιμάκωση των εξοπλισμών, τη διεθνή συνεργασία για την ειρήνη?
4.      ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΙΣΟΤΗΤΑ. Ποιός δεν θέλει τέτοια ερωτήματα να βρίσκουν απάντηση?  Ποιός αντιμάχεται  το κοινωνικό κράτος,  την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού,  την άρση των ανισοτήτων, την άρση των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού, το δικαίωμα στην εργασία, την ισότητα ευκαιριών για όλους? Ποιός δεν θέλει τη δημοσιογραφική δεοντολογία ή τον κοινωνικό έλεγχο των μέσων ενημέρωσης?   Ποιός αντιμάχεται και ποιός θέλει το πολιτικό σύστημα να βγαίνει από το λαό και την Εκκλησία του Δήμου, αντί να  είναι όργανο στα χέρια της ελιτ, της οικογενειοκρατίας και της διεθνούς του χρήματος?
5.      ΓΕΩΚΤΟΝΙΑ. Ποιός αντιμάχεται και ποιός θέλει τη λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος ζωής στον πλανήτη και την αποφυγή της επερχόμενης γεωκτονίας?
Αυτά  κατ΄αρχήν, για να ξεχωρίσουμε: μέσα στην αιθαλομίχλη της επιστημονικής παραπληροφόρησης και στην παραμόρφωση της ιστορίας και των ιστορικών προσωπικοτήτων (από δημοσιογράφους ή προκατειλημμένες αυθεντίες), μέσα στο σχεδιασμό της εξάλειψης των προτύπων και της μεταμοντέρνας εθελοδουλίας- ποιές πολιτικές και ποιοί  αξίζουν  τον ύμνο μας ή τη ρομφαία. Αυτά για να υπερβούμε την καχυποψία και τη δυσπιστία  που απλώνεται γύρω μας.  Αυτά για να τολμήσουμε!


7-6-2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ

Η «ΣΠΙΘΑ» άναψε για τη Νέα Ελλάδα
Ο Μίκης Θεοδωράκης, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, άναψε χθες (1 Δεκεμβρίου 2010) τη «ΣΠΙΘΑ» του ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΟΥΡΓΟΥ ΠΥΡΟΣ για ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.
Κώστας Τσιαντής


«…ανέστιος ειν’, που χαίρεται αν ξεσπάσει
ανάμεσα σε φίλους και δικούς ξέφρενη αμάχη.»
Όμηρος (Ι, 63-64)


Του Ηλία Σιαμέλου (Από antibaro 7/12/2010)

Όντας περαστικός, είπα, το βλέφαρό μου για λίγο ν’ ακουμπήσω στου διαδικτύου τις φιλικές ιστοσελίδες! Να δω τα εκθέματα της σκέψης των πολλών, ν’ ακούσω τις ιαχές τους. Όμως άλλα είδαν τα μάτια μου στο θαμποχάρακτο κατώφλι τους. Ο ένας κρατάει την πύρινη ρομφαία, ο άλλος κοντάρια και παλούκια και πιο πέρα ο φίλος τρίβει την τσακμακόπετρά του, εκεί απόκοντα, στις νοτισμένες αναφλέξεις του συστήματος.
-Ω, είπα, ω θεληματάρικα παιδιά, που παίζετε κρυφτό, στα πιο ρηχά σοκάκια ενός εξωνημένου καθεστώτος. Κύματα, κύματα έρχονται τα λόγια σας με θόρυβο και φεύγουν. Δεν έχουν φτερά, δεν έχουν μέσα τους τούς ήχους των πονεμένων.
Μόνο να, κατηγόριες, κατηγόριες, και λόγια επικριτικά από ανθρώπους που εμφανίζονται σαν οι μοναδικοί κάτοχοι της αλήθειας. Κι όλα αυτά, τούτη τη μαύρη ώρα της γενικευμένης υπνογένειας! Δε μπορεί, είπα, κάπου θα υπάρχει η συζυγία των ψυχών, κάπου το πάρτι της στενοποριάς θα πάρει τέλος.
Μα τι θέλω να πω; Για ποιο πράγμα τόση ώρα τσαμπουνάω; Ναι, ναι, μα για του λύκου το χιονισμένο πέρασμα μιλάω ! Μια κίνηση έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης και πέσανε όλοι πάνω του για να τον φάνε. Και δε ρίχτηκαν πάνω του οι οχτροί, δεν όρμησε πάνω του της Νέας Τάξης η αρμάδα. Όρμησε το ίδιο το περιοδικό «Ρεσάλτο»! Όρμησε το μετερίζι εκείνο που στις σελίδες του την άστεγη ψυχή μας τόσα χρόνια είχαμε αποθέσει!

Είμαι στο Κοιμητήριο, δίπλα στον τάφο της γυναίκας μου. «Ερευνώ πέρα τον ορίζοντα και, σκύβοντας προσπαθώ με τα δάχτυλα να καθαρίσω την πλάκα του τάφου νάρθει ν’ ακουμπήσει η σελήνη…»*. Ναι, εκείνη μου το έλεγε: Πρόσεχε, πρόσεχε τον κόσμο μας. Πρόσεχε τους ανθρώπους, ενώ μου απάγγελνε με δάκρυα τους στίχους του αγαπημένου της ποιητή : «Αυτός αυτός ο κόσμος /ο ίδιος κόσμος είναι… Στη χάση του θυμητικού / στο έβγα των ονείρων … Αυτός ο ίδιος κόσμος / αυτός ο κόσμος είναι. Κύμβαλο κύμβαλο / και μάταιο γέλιο μακρινό!»…**
Σκέφτομαι, σκέφτομαι κι άκρη δε βρίσκω. «Τελικά αυτή η άμυνα που θα μας πάει, σαν μας μισήσουνε κι’ οι λυγαριές;»** *

Ναι, στο τέλος θα μισήσουμε τον ίδιο μας το εαυτό ή θα τρελαθούμε. Δε γίνεται τη μια μέρα να βάζεις στο εξώφυλλο του «Ρεσάλτο» τη φωτογραφία του Μίκη και την άλλη βάναυσα να τον λοιδορείς. Δε γίνεται τη μια μέρα να ελπίζεις στο φως και την άλλη να γουρουνοδένεσαι με το σκοτάδι. Δε γίνεται τη μια μέρα να προβάλλεις τις απόψεις του και την άλλη να τον ταυτίζεις με τη …Ντόρα!
Είναι αυτή η θαμπούρα απ’ την κακοσυφοριασμένη αιθάλη της Αθήνας που επηρεάζει ανθρώπους και αισθήματα; Είναι η πωρωμένη σκιά του Στάλιν που κατευθύνει ακόμη και σήμερα την εγκληματική παραλυσία των όντων;

Δεν έχω πρόθεση να ενταχτώ στο κίνημα του Θεοδωράκη. Όμως δε μπορώ να πω ότι δε χαίρομαι, όταν ακούω να ξεπετάγονται σπίθες μέσα από τα σπλάχνα της κοινωνίας, είτε αυτές προέρχονται από απλούς ανθρώπους ή από ανεμογέννητους προλάτες πρωτοπόρους. Φτάνει αυτές οι σπίθες να ανάψουν φωτιές, για να καεί τούτο το σάπιο καθεστώς, τούτη η παπανδρεοποιημένη χολέρα. Αν εμείς οι ξεπαρμένοι «κονταροχτυπιόμαστε» μέσα στης πένας τη χλομάδα κι είμαστε ανίκανοι ν’ ανάψουμε μια σπίθα στου καλυβιού μας τη γωνιά, ας αφήσουμε τουλάχιστον κάποιες περήφανες ψυχές να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Ας μην σηκώνουμε αμάχες κι ας μην πετάμε ανέσπλαγχνες κορώνες, όταν κάποιο κίνημα είναι ακόμη στα σπάργανα και δεν έχει δείξει το πρόσωπό του. Εκτός κι αν η μικρόνοιά μας ενοχλήθηκε, όταν ο Μίκης κάλεσε επίσημα τους Ανεξάρτητους πολίτες σε ΑΝΥΠΑΚΟΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, σε κυβερνητικά ή μη σχέδια, που Ηθικά, Εθνικά, Δημοκρατικά, Ιστορικά, κατατείνουν στην υποτέλεια του Ελληνισμού.

Όμως, παρά το αλυσόδεμα, παρά τα μύρια δεινά που μας σωρεύουν, τούτος ο βράχος, που λέγεται Ελλάδα, εκπέμπει την κραυγή του. Και οι κραυγές του Μίκη, και οι κραυγές χιλιάδων αγωνιστών, όποιου χρώματος και νάναι, σε πείσμα κάθε ψωροκύβερνου, σε πείσμα κάθε καθεστωτικού βαρδιάνου, κάποια στιγμή θα ενωθούν, κάποια στιγμή στον άνεμο θα ανεβούν, για ν’ ακουστούν, να πιάσουν τόπο. Γιατί «κι ένας που έχει μυαλό νήπιου καταλαβαίνει, πως τώρα η Ελλάδα στην άκρα του άπατου γκρεμού κοντοζυγώνει»****

* Νίκος Εγγονόπουλος
** Οδυσσέας Ελύτης, «Το Άξιον Εστί»
*** Νίκος Εγγονόπουλος
****Όμηρος (Η, 379-482) , παράφραση.

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ- ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΙΚΗ

ΑΡΝΗΣΗ: ΣΕΦΕΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ - Άμεση Δημοκρατία (Real Democracy)