Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016

Ομιλία Νίκου Φίλη στην τελετή παράδοσης παραλαβής στο Υπ. Παιδείας- Σχόλιο
Θεμιτή και δικαιολογημένη η κριτική σας για την παρέμβαση της ηγεσίας της εκκλησίας. Αλλά επιλεκτική ωστόσο η δημοκρατική σας ευαισθησία.Στην κραυγαλέα παρέμβαση Σόιμπλε για αποπομπή και παροπλισμό του υπουργού εθνικής οικονομίας (Γ. Βαρουφάκη)- δεν ακούστηκε τσιμουδιά από κανένα σας! Τι σημαίνει η επιλεκτικότητα αυτή? Γιατί πρέπει να αποδεχτεί ο λαός μας την πολιτική και τους λόγους σας που ενώ σας βλέπει να μη θίγεσθε και να μην αντιδράτε στις ιταμές παρεμβάσεις των τροικανών αρπακτικών, θίγεστε ωστόσο από τον αρχιεπισκοπο όταν ζητά να τηρηθεί το σύνταγμα και προαναγέλετε μάλιστα πόλεμο κατά της Ορθόδοξης εκκλησίας με την οποία συνδιαμορφώθηκε η Ρωμιοσύνη επί αιώνες? Ξεχνάτε ίσως ότι ως πολιτικοί ενεργείτε όχι απλά κατ’ εντολή του πρωθυπουργού αλλά κατ΄ εντολή του ελληνικού λαού, ο οποίος στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι Ορθόδοξος- πράγμα που το παραβλέπετε ή το χλευάζετε προκλητικά (έως και ρατσιστικά) στις ομιλίες και τις πολιτικές σας. Το μάθημα των θρησκευτικών όπως το σχεδιάσατε και το προτείνατε είναι ο ακραίος χλευασμός της ορθόδοξης πίστης (χωρίς όμως αυτό να αναιρτεί το ατόπημα του αρχιεπισκόπου). Αλλά και το μάθημα της φιλοσοφίας? Μια παραμόρωση του πνεύματος της ελληνικής φιλοσοφίας και παράκαμψη του οντολογικού πυρήνα της, από ένα εργαλειακό λόγο υποταγμένο στην εξουσία της υλικής δύναμης- της παγκόσμιας ελίτ των χρηματιστών και τραπεζιτών. Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω το σημαντικό έργο που επιτελέσατε. Αλλά δεν έχω επισης λόγο να εμπιστευτώ τον Σόιπμλε και τους σχεδιασμούς της νέας τάξης (που υπηρετείτε) περισσότερο από το πνεύμα της ορθόδοξης εκκλησίας όταν αυτή καλείται να υπηρετεί τη ζωή, την αξιοπρέπεια και το ήθος του ανθρώπου. Τέλος, δεν έχω λόγο να δικαιολογήσω από τη μια την πολιτική της κυβερνητικής υποταγής στους ισχυρούς και από την άλλη τους λεονταρισμούς σας έναντι της ορθόδοξης εκκλησίας, σε μια στιγμή που πρώτιστο καθήκον σας έπρεπε να είναι η σφυρηλάτηση της εθνικής ομοψυχίας έναντι των άμεσων κινδύνων που διέρχεται το ελληνικό έθνος και της δοκιμασίας/ εξαθλίωσης στην οποία οδηγήσατε οι νυν και πρώην κυβερνώντες τον ελληνικό λαό- αντιστρέφοντας μάλιστα κατά τρόπο ηθικά απαράδεκτο τις προκελογικές σας υποσχέσεις.
Κώστας Τσιαντής 7-11-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ

Η «ΣΠΙΘΑ» άναψε για τη Νέα Ελλάδα
Ο Μίκης Θεοδωράκης, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, άναψε χθες (1 Δεκεμβρίου 2010) τη «ΣΠΙΘΑ» του ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΟΥΡΓΟΥ ΠΥΡΟΣ για ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.
Κώστας Τσιαντής


«…ανέστιος ειν’, που χαίρεται αν ξεσπάσει
ανάμεσα σε φίλους και δικούς ξέφρενη αμάχη.»
Όμηρος (Ι, 63-64)


Του Ηλία Σιαμέλου (Από antibaro 7/12/2010)

Όντας περαστικός, είπα, το βλέφαρό μου για λίγο ν’ ακουμπήσω στου διαδικτύου τις φιλικές ιστοσελίδες! Να δω τα εκθέματα της σκέψης των πολλών, ν’ ακούσω τις ιαχές τους. Όμως άλλα είδαν τα μάτια μου στο θαμποχάρακτο κατώφλι τους. Ο ένας κρατάει την πύρινη ρομφαία, ο άλλος κοντάρια και παλούκια και πιο πέρα ο φίλος τρίβει την τσακμακόπετρά του, εκεί απόκοντα, στις νοτισμένες αναφλέξεις του συστήματος.
-Ω, είπα, ω θεληματάρικα παιδιά, που παίζετε κρυφτό, στα πιο ρηχά σοκάκια ενός εξωνημένου καθεστώτος. Κύματα, κύματα έρχονται τα λόγια σας με θόρυβο και φεύγουν. Δεν έχουν φτερά, δεν έχουν μέσα τους τούς ήχους των πονεμένων.
Μόνο να, κατηγόριες, κατηγόριες, και λόγια επικριτικά από ανθρώπους που εμφανίζονται σαν οι μοναδικοί κάτοχοι της αλήθειας. Κι όλα αυτά, τούτη τη μαύρη ώρα της γενικευμένης υπνογένειας! Δε μπορεί, είπα, κάπου θα υπάρχει η συζυγία των ψυχών, κάπου το πάρτι της στενοποριάς θα πάρει τέλος.
Μα τι θέλω να πω; Για ποιο πράγμα τόση ώρα τσαμπουνάω; Ναι, ναι, μα για του λύκου το χιονισμένο πέρασμα μιλάω ! Μια κίνηση έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης και πέσανε όλοι πάνω του για να τον φάνε. Και δε ρίχτηκαν πάνω του οι οχτροί, δεν όρμησε πάνω του της Νέας Τάξης η αρμάδα. Όρμησε το ίδιο το περιοδικό «Ρεσάλτο»! Όρμησε το μετερίζι εκείνο που στις σελίδες του την άστεγη ψυχή μας τόσα χρόνια είχαμε αποθέσει!

Είμαι στο Κοιμητήριο, δίπλα στον τάφο της γυναίκας μου. «Ερευνώ πέρα τον ορίζοντα και, σκύβοντας προσπαθώ με τα δάχτυλα να καθαρίσω την πλάκα του τάφου νάρθει ν’ ακουμπήσει η σελήνη…»*. Ναι, εκείνη μου το έλεγε: Πρόσεχε, πρόσεχε τον κόσμο μας. Πρόσεχε τους ανθρώπους, ενώ μου απάγγελνε με δάκρυα τους στίχους του αγαπημένου της ποιητή : «Αυτός αυτός ο κόσμος /ο ίδιος κόσμος είναι… Στη χάση του θυμητικού / στο έβγα των ονείρων … Αυτός ο ίδιος κόσμος / αυτός ο κόσμος είναι. Κύμβαλο κύμβαλο / και μάταιο γέλιο μακρινό!»…**
Σκέφτομαι, σκέφτομαι κι άκρη δε βρίσκω. «Τελικά αυτή η άμυνα που θα μας πάει, σαν μας μισήσουνε κι’ οι λυγαριές;»** *

Ναι, στο τέλος θα μισήσουμε τον ίδιο μας το εαυτό ή θα τρελαθούμε. Δε γίνεται τη μια μέρα να βάζεις στο εξώφυλλο του «Ρεσάλτο» τη φωτογραφία του Μίκη και την άλλη βάναυσα να τον λοιδορείς. Δε γίνεται τη μια μέρα να ελπίζεις στο φως και την άλλη να γουρουνοδένεσαι με το σκοτάδι. Δε γίνεται τη μια μέρα να προβάλλεις τις απόψεις του και την άλλη να τον ταυτίζεις με τη …Ντόρα!
Είναι αυτή η θαμπούρα απ’ την κακοσυφοριασμένη αιθάλη της Αθήνας που επηρεάζει ανθρώπους και αισθήματα; Είναι η πωρωμένη σκιά του Στάλιν που κατευθύνει ακόμη και σήμερα την εγκληματική παραλυσία των όντων;

Δεν έχω πρόθεση να ενταχτώ στο κίνημα του Θεοδωράκη. Όμως δε μπορώ να πω ότι δε χαίρομαι, όταν ακούω να ξεπετάγονται σπίθες μέσα από τα σπλάχνα της κοινωνίας, είτε αυτές προέρχονται από απλούς ανθρώπους ή από ανεμογέννητους προλάτες πρωτοπόρους. Φτάνει αυτές οι σπίθες να ανάψουν φωτιές, για να καεί τούτο το σάπιο καθεστώς, τούτη η παπανδρεοποιημένη χολέρα. Αν εμείς οι ξεπαρμένοι «κονταροχτυπιόμαστε» μέσα στης πένας τη χλομάδα κι είμαστε ανίκανοι ν’ ανάψουμε μια σπίθα στου καλυβιού μας τη γωνιά, ας αφήσουμε τουλάχιστον κάποιες περήφανες ψυχές να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Ας μην σηκώνουμε αμάχες κι ας μην πετάμε ανέσπλαγχνες κορώνες, όταν κάποιο κίνημα είναι ακόμη στα σπάργανα και δεν έχει δείξει το πρόσωπό του. Εκτός κι αν η μικρόνοιά μας ενοχλήθηκε, όταν ο Μίκης κάλεσε επίσημα τους Ανεξάρτητους πολίτες σε ΑΝΥΠΑΚΟΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, σε κυβερνητικά ή μη σχέδια, που Ηθικά, Εθνικά, Δημοκρατικά, Ιστορικά, κατατείνουν στην υποτέλεια του Ελληνισμού.

Όμως, παρά το αλυσόδεμα, παρά τα μύρια δεινά που μας σωρεύουν, τούτος ο βράχος, που λέγεται Ελλάδα, εκπέμπει την κραυγή του. Και οι κραυγές του Μίκη, και οι κραυγές χιλιάδων αγωνιστών, όποιου χρώματος και νάναι, σε πείσμα κάθε ψωροκύβερνου, σε πείσμα κάθε καθεστωτικού βαρδιάνου, κάποια στιγμή θα ενωθούν, κάποια στιγμή στον άνεμο θα ανεβούν, για ν’ ακουστούν, να πιάσουν τόπο. Γιατί «κι ένας που έχει μυαλό νήπιου καταλαβαίνει, πως τώρα η Ελλάδα στην άκρα του άπατου γκρεμού κοντοζυγώνει»****

* Νίκος Εγγονόπουλος
** Οδυσσέας Ελύτης, «Το Άξιον Εστί»
*** Νίκος Εγγονόπουλος
****Όμηρος (Η, 379-482) , παράφραση.

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ- ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΙΚΗ

ΑΡΝΗΣΗ: ΣΕΦΕΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ - Άμεση Δημοκρατία (Real Democracy)