Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015

Νι Κάππα: Η δημιουργός Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου

Αγαπητοί φίλοι.
Πάντα θεωρούσα ότι κανείς δεν μπορεί να αγαπήσει κάτι, αν προηγουμένως δεν το γνωρίζει σε βάθος.
Η πατρίδα μας σήμερα αντιμετωπίζει το πρόβλημα τής… αγαπίας.  Αν και πανέμορφη που πρόσφερε και προσφέρει τα κάλλη της αφειδόλεφτα, δεν βρήκε αγάπη από τα παιδιά της μ’ αποτέλεσμα οι εραστές της ανάμεσα σ’ αυτά να είναι πολλοί λίγοι.
Βέβαια, οι…" νεο-έλληνες” (βλ. βάρβαροι) γνωρίζουν πολύ καλά σε ποιο μέρος υπάρχουν φτηνές τιμές διανυκτέρευσης, που βρίσκονται οι όμορφες παραλίες για κολύμπι, καλό... κοψίδι και καλό κρασί και ποιο μέρος διαθέτει τα καλύτερα μπαράκια και... “κίνηση”.  Όμως πολύ λίγοι είναι εκείνοι πού έχουν επισκεφτεί τα αρχαία μνημεία, κι’ ακόμα λιγότεροι είναι εκείνοι που γνωρίζουν την κουλτούρα της.  Βλέπετε, όπως σ’ έναν άνθρωπο δεν μετράει μονάχα η εξωτερική του ομορφιά, αλλά και το βάθος τού χαρακτήρα του, έτσι και μιας χώρας η ομορφιά, εκτός από τα εξωτερικά της κάλλη συμπληρώνεται από τις τέχνες, την μουσική και την λογοτεχνία της οι οποίες εκφραζουν την αγάπη τών δημιουργών που έζησαν και αγάπησαν την ποικιλόμορφη ομορφιά της εκφράζοντας την αγάπη τους αυτή με την πέννα τους, τον χρωστήρα τους, τις μουσικοσυνθέσεις τους όπως και με κάθε άλλο είδος έκφρασης.
Αρκετοί απ’ αυτούς τους δημιουργούς γνώρισαν την φήμη και την διεθνή αναγνώριση και άλλοι την ντόπια καταξίωσή τους.  Όμως, πολύ λιγότεροι ήταν εκείνοι που το πέρασμά τους από την ζωή τούτη έμεινε γνωστό.  Αυτό, βέβαια,  δεν σημαίνει ότι η προσφορά τους υστερούσε σε τίποτα.  Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις, η προσφορά τους ήταν πολύ πιο δυναμική και εξίσου σημαντική, όμως, για κάποιους λόγους, προσωπικούς κυρίως, δεν κατέκτησαν την θέση που τους άξιζε στο... Πάνθεον.
Ανάμεσα, στους… “άσημους” αυτούς δημιουργούς συγκαταλέγεται και η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, με τους στίχους τής οποίας γενιές και γενιές μεγάλωσαν, διασκέδασαν, ένοιωσαν, αλλά πολλοί λίγοι ξέρουν ποια ήταν η δημιουργός τους.  Προσωπικότητα ασυμβίβαστη, όπως θα δείτε και θ’ ακούσετε ένοιωσε την Ελλάδα και τους ανθρώπους της και με τούς στίχους εξέφρασε τους πόνους και τις  χαρές τού Λαού μας ο οποίος είχε και έχει την ατυχία να κυβερνιέται από ανθρώπους που ποτέ δεν ένοιωσαν την βαθύτερη ομορφιά τής Ελλάδας και που γι’ αυτό δεν μπόρεσαν να την αγαπήσουν.
Θεώρησα υποχρέωσή μου να σας παρουσιάσω την προσφορά της με το επισυναπτόμενο video-clip. 
Φιλικώτατα.
Νι Κάππα (Αθήνα). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ

Η «ΣΠΙΘΑ» άναψε για τη Νέα Ελλάδα
Ο Μίκης Θεοδωράκης, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, άναψε χθες (1 Δεκεμβρίου 2010) τη «ΣΠΙΘΑ» του ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΟΥΡΓΟΥ ΠΥΡΟΣ για ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.
Κώστας Τσιαντής


«…ανέστιος ειν’, που χαίρεται αν ξεσπάσει
ανάμεσα σε φίλους και δικούς ξέφρενη αμάχη.»
Όμηρος (Ι, 63-64)


Του Ηλία Σιαμέλου (Από antibaro 7/12/2010)

Όντας περαστικός, είπα, το βλέφαρό μου για λίγο ν’ ακουμπήσω στου διαδικτύου τις φιλικές ιστοσελίδες! Να δω τα εκθέματα της σκέψης των πολλών, ν’ ακούσω τις ιαχές τους. Όμως άλλα είδαν τα μάτια μου στο θαμποχάρακτο κατώφλι τους. Ο ένας κρατάει την πύρινη ρομφαία, ο άλλος κοντάρια και παλούκια και πιο πέρα ο φίλος τρίβει την τσακμακόπετρά του, εκεί απόκοντα, στις νοτισμένες αναφλέξεις του συστήματος.
-Ω, είπα, ω θεληματάρικα παιδιά, που παίζετε κρυφτό, στα πιο ρηχά σοκάκια ενός εξωνημένου καθεστώτος. Κύματα, κύματα έρχονται τα λόγια σας με θόρυβο και φεύγουν. Δεν έχουν φτερά, δεν έχουν μέσα τους τούς ήχους των πονεμένων.
Μόνο να, κατηγόριες, κατηγόριες, και λόγια επικριτικά από ανθρώπους που εμφανίζονται σαν οι μοναδικοί κάτοχοι της αλήθειας. Κι όλα αυτά, τούτη τη μαύρη ώρα της γενικευμένης υπνογένειας! Δε μπορεί, είπα, κάπου θα υπάρχει η συζυγία των ψυχών, κάπου το πάρτι της στενοποριάς θα πάρει τέλος.
Μα τι θέλω να πω; Για ποιο πράγμα τόση ώρα τσαμπουνάω; Ναι, ναι, μα για του λύκου το χιονισμένο πέρασμα μιλάω ! Μια κίνηση έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης και πέσανε όλοι πάνω του για να τον φάνε. Και δε ρίχτηκαν πάνω του οι οχτροί, δεν όρμησε πάνω του της Νέας Τάξης η αρμάδα. Όρμησε το ίδιο το περιοδικό «Ρεσάλτο»! Όρμησε το μετερίζι εκείνο που στις σελίδες του την άστεγη ψυχή μας τόσα χρόνια είχαμε αποθέσει!

Είμαι στο Κοιμητήριο, δίπλα στον τάφο της γυναίκας μου. «Ερευνώ πέρα τον ορίζοντα και, σκύβοντας προσπαθώ με τα δάχτυλα να καθαρίσω την πλάκα του τάφου νάρθει ν’ ακουμπήσει η σελήνη…»*. Ναι, εκείνη μου το έλεγε: Πρόσεχε, πρόσεχε τον κόσμο μας. Πρόσεχε τους ανθρώπους, ενώ μου απάγγελνε με δάκρυα τους στίχους του αγαπημένου της ποιητή : «Αυτός αυτός ο κόσμος /ο ίδιος κόσμος είναι… Στη χάση του θυμητικού / στο έβγα των ονείρων … Αυτός ο ίδιος κόσμος / αυτός ο κόσμος είναι. Κύμβαλο κύμβαλο / και μάταιο γέλιο μακρινό!»…**
Σκέφτομαι, σκέφτομαι κι άκρη δε βρίσκω. «Τελικά αυτή η άμυνα που θα μας πάει, σαν μας μισήσουνε κι’ οι λυγαριές;»** *

Ναι, στο τέλος θα μισήσουμε τον ίδιο μας το εαυτό ή θα τρελαθούμε. Δε γίνεται τη μια μέρα να βάζεις στο εξώφυλλο του «Ρεσάλτο» τη φωτογραφία του Μίκη και την άλλη βάναυσα να τον λοιδορείς. Δε γίνεται τη μια μέρα να ελπίζεις στο φως και την άλλη να γουρουνοδένεσαι με το σκοτάδι. Δε γίνεται τη μια μέρα να προβάλλεις τις απόψεις του και την άλλη να τον ταυτίζεις με τη …Ντόρα!
Είναι αυτή η θαμπούρα απ’ την κακοσυφοριασμένη αιθάλη της Αθήνας που επηρεάζει ανθρώπους και αισθήματα; Είναι η πωρωμένη σκιά του Στάλιν που κατευθύνει ακόμη και σήμερα την εγκληματική παραλυσία των όντων;

Δεν έχω πρόθεση να ενταχτώ στο κίνημα του Θεοδωράκη. Όμως δε μπορώ να πω ότι δε χαίρομαι, όταν ακούω να ξεπετάγονται σπίθες μέσα από τα σπλάχνα της κοινωνίας, είτε αυτές προέρχονται από απλούς ανθρώπους ή από ανεμογέννητους προλάτες πρωτοπόρους. Φτάνει αυτές οι σπίθες να ανάψουν φωτιές, για να καεί τούτο το σάπιο καθεστώς, τούτη η παπανδρεοποιημένη χολέρα. Αν εμείς οι ξεπαρμένοι «κονταροχτυπιόμαστε» μέσα στης πένας τη χλομάδα κι είμαστε ανίκανοι ν’ ανάψουμε μια σπίθα στου καλυβιού μας τη γωνιά, ας αφήσουμε τουλάχιστον κάποιες περήφανες ψυχές να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Ας μην σηκώνουμε αμάχες κι ας μην πετάμε ανέσπλαγχνες κορώνες, όταν κάποιο κίνημα είναι ακόμη στα σπάργανα και δεν έχει δείξει το πρόσωπό του. Εκτός κι αν η μικρόνοιά μας ενοχλήθηκε, όταν ο Μίκης κάλεσε επίσημα τους Ανεξάρτητους πολίτες σε ΑΝΥΠΑΚΟΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, σε κυβερνητικά ή μη σχέδια, που Ηθικά, Εθνικά, Δημοκρατικά, Ιστορικά, κατατείνουν στην υποτέλεια του Ελληνισμού.

Όμως, παρά το αλυσόδεμα, παρά τα μύρια δεινά που μας σωρεύουν, τούτος ο βράχος, που λέγεται Ελλάδα, εκπέμπει την κραυγή του. Και οι κραυγές του Μίκη, και οι κραυγές χιλιάδων αγωνιστών, όποιου χρώματος και νάναι, σε πείσμα κάθε ψωροκύβερνου, σε πείσμα κάθε καθεστωτικού βαρδιάνου, κάποια στιγμή θα ενωθούν, κάποια στιγμή στον άνεμο θα ανεβούν, για ν’ ακουστούν, να πιάσουν τόπο. Γιατί «κι ένας που έχει μυαλό νήπιου καταλαβαίνει, πως τώρα η Ελλάδα στην άκρα του άπατου γκρεμού κοντοζυγώνει»****

* Νίκος Εγγονόπουλος
** Οδυσσέας Ελύτης, «Το Άξιον Εστί»
*** Νίκος Εγγονόπουλος
****Όμηρος (Η, 379-482) , παράφραση.

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ- ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΙΚΗ

ΑΡΝΗΣΗ: ΣΕΦΕΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ - Άμεση Δημοκρατία (Real Democracy)