Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015

Κώστας Τσιαντής- ΣΧΟΛΙΟ στο ‘’διδάσκω αεί διδασκόμενος’’.


Αν η αλήθεια είναι συνδεμένη με τη μάθηση (και τι άλλο περιμένει κανείς από τη μάθηση;), το ρητό ‘’διδάσκω αεί διδασκόμενος’’ μπορεί να οδηγήσει στην ερμηνεία ότι η αλήθεια είναι μια υπόθεση αβέβαιη που ολοένα μετατοπίζεται στο χρόνο. Ότι η αλήθεια υπάρχει μόνο υπό σχετική έννοια, και ότι απόλυτη αλήθεια δεν υπάρχει. Ότι  δεν υπάρχει δηλαδή κάποιο νυν στο οποίο ο καθ’ οδόν απορών άνθρωπος ανακαλύπτει  κάτι αναμφίβολα σταθερό,  αληθινό, όπως το εόν του Παρμενίδη ή ο Λόγος του Ηράκλειτου (τον κόσμον τόνδε τον αυτόν απάντων..). Ότι δεν υπάρχει πνευματική όραση (φιλοσοφία, τέχνη) ικανή να δει συγχρόνως αλήθεια και δόξα (γνώμη, πλάνη)˙ ότι δεν υπάρχει τελικά για τον διαρκώς οδοιπορούντα άνθρωπο  κάποια  στιγμή του  χρόνου να βυθιστεί μέσα του τόσο (μέσα στον κόσμο των φαινομένων και της πλάνης) ώστε να δει το άχρονο, το αμετάθετο, το αγέννητο τι (εόν), το έστι του οποίου δεν εξαρτάται από τη βούλησή μας. 

Δεν γνωρίζω αν αυτό ήταν η πρόθεση του Σόλωνα που διατύπωσε το ρητό. Δεν το πιστεύω. Το βέβαιο είναι ότι το νόημα του ρητού συνάδει με τη ‘’σοφία’’ που κομίζει και συσσωρεύει η εμπειρία της ζωής: το ποτάμι των αισθήσεων, η  ροή των παραστάσεων, η πάλη των αντιθέσεων, η μάθηση, η γνώση και η συσσώρευση των βιωμάτων. Συνάδει με τη γνώση του φυσικού κόσμου, του κόσμου του χωροχρόνου τον οποίο  μας ανακαλύπτουν οι φυσικομαθηματικές επιστήμες (όπου κάθε βήμα προς τα εμπρος στηρίζεται στα προηγούμενα) και με τη γνώση που ανακαλύπτει και συσσωρεύει η ασίγαστη έρευνα της ιστορίας του ανθρώπινου γένους (ιστορία δημιουργίας, αιματηρών συγκρούσεων και καταστροφών)  αλλά και η διείσδυση στην κατανόηση της ύπαρξης του ανθρώπου. Πέρα όμως από τη συσσωρευτική αυτή γνώση, ο χρόνος φέρνει συγχρόνως και κάτι χωρίς προηγούμενο: είναι εκείνο το οποίο   κάθε χωριστή ανθρώπινη παρουσία κομίζει και αγγέλλει: το ίδιον ενός εκάστου. Χάρις σ’ αυτό εκπηγάζει η τέχνη:  η διαρκής έκπληξη της ομορφιάς,  της συγκίνησης και κοινότητας νοήματος  που αποκαλύπτονται στον κόσμο του ανθρώπου. Χάρις στην τέχνη την οποία κομίζει και αποκαλύπτει το ίδιον ενός εκάστου ενδέχεται αυτός να οδηγηθεί- από τον εναλλακτικό αυτό δρόμο- στο να βιώσει και ν’ αναχθεί στο ίδιον του παντός. Αυτός που είναι ικανός να βλέπει συγχρόνως το πεπερασμένο και το αιώνιο μπορεί όπως ο Ν.Καζαντζάκης (που πέθανε σαν σήμερα το 1957) να πει:«Να πεθαίνεις και να λες Θάνατος δεν υπάρχει»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ

Η «ΣΠΙΘΑ» άναψε για τη Νέα Ελλάδα
Ο Μίκης Θεοδωράκης, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, άναψε χθες (1 Δεκεμβρίου 2010) τη «ΣΠΙΘΑ» του ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΟΥΡΓΟΥ ΠΥΡΟΣ για ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.
Κώστας Τσιαντής


«…ανέστιος ειν’, που χαίρεται αν ξεσπάσει
ανάμεσα σε φίλους και δικούς ξέφρενη αμάχη.»
Όμηρος (Ι, 63-64)


Του Ηλία Σιαμέλου (Από antibaro 7/12/2010)

Όντας περαστικός, είπα, το βλέφαρό μου για λίγο ν’ ακουμπήσω στου διαδικτύου τις φιλικές ιστοσελίδες! Να δω τα εκθέματα της σκέψης των πολλών, ν’ ακούσω τις ιαχές τους. Όμως άλλα είδαν τα μάτια μου στο θαμποχάρακτο κατώφλι τους. Ο ένας κρατάει την πύρινη ρομφαία, ο άλλος κοντάρια και παλούκια και πιο πέρα ο φίλος τρίβει την τσακμακόπετρά του, εκεί απόκοντα, στις νοτισμένες αναφλέξεις του συστήματος.
-Ω, είπα, ω θεληματάρικα παιδιά, που παίζετε κρυφτό, στα πιο ρηχά σοκάκια ενός εξωνημένου καθεστώτος. Κύματα, κύματα έρχονται τα λόγια σας με θόρυβο και φεύγουν. Δεν έχουν φτερά, δεν έχουν μέσα τους τούς ήχους των πονεμένων.
Μόνο να, κατηγόριες, κατηγόριες, και λόγια επικριτικά από ανθρώπους που εμφανίζονται σαν οι μοναδικοί κάτοχοι της αλήθειας. Κι όλα αυτά, τούτη τη μαύρη ώρα της γενικευμένης υπνογένειας! Δε μπορεί, είπα, κάπου θα υπάρχει η συζυγία των ψυχών, κάπου το πάρτι της στενοποριάς θα πάρει τέλος.
Μα τι θέλω να πω; Για ποιο πράγμα τόση ώρα τσαμπουνάω; Ναι, ναι, μα για του λύκου το χιονισμένο πέρασμα μιλάω ! Μια κίνηση έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης και πέσανε όλοι πάνω του για να τον φάνε. Και δε ρίχτηκαν πάνω του οι οχτροί, δεν όρμησε πάνω του της Νέας Τάξης η αρμάδα. Όρμησε το ίδιο το περιοδικό «Ρεσάλτο»! Όρμησε το μετερίζι εκείνο που στις σελίδες του την άστεγη ψυχή μας τόσα χρόνια είχαμε αποθέσει!

Είμαι στο Κοιμητήριο, δίπλα στον τάφο της γυναίκας μου. «Ερευνώ πέρα τον ορίζοντα και, σκύβοντας προσπαθώ με τα δάχτυλα να καθαρίσω την πλάκα του τάφου νάρθει ν’ ακουμπήσει η σελήνη…»*. Ναι, εκείνη μου το έλεγε: Πρόσεχε, πρόσεχε τον κόσμο μας. Πρόσεχε τους ανθρώπους, ενώ μου απάγγελνε με δάκρυα τους στίχους του αγαπημένου της ποιητή : «Αυτός αυτός ο κόσμος /ο ίδιος κόσμος είναι… Στη χάση του θυμητικού / στο έβγα των ονείρων … Αυτός ο ίδιος κόσμος / αυτός ο κόσμος είναι. Κύμβαλο κύμβαλο / και μάταιο γέλιο μακρινό!»…**
Σκέφτομαι, σκέφτομαι κι άκρη δε βρίσκω. «Τελικά αυτή η άμυνα που θα μας πάει, σαν μας μισήσουνε κι’ οι λυγαριές;»** *

Ναι, στο τέλος θα μισήσουμε τον ίδιο μας το εαυτό ή θα τρελαθούμε. Δε γίνεται τη μια μέρα να βάζεις στο εξώφυλλο του «Ρεσάλτο» τη φωτογραφία του Μίκη και την άλλη βάναυσα να τον λοιδορείς. Δε γίνεται τη μια μέρα να ελπίζεις στο φως και την άλλη να γουρουνοδένεσαι με το σκοτάδι. Δε γίνεται τη μια μέρα να προβάλλεις τις απόψεις του και την άλλη να τον ταυτίζεις με τη …Ντόρα!
Είναι αυτή η θαμπούρα απ’ την κακοσυφοριασμένη αιθάλη της Αθήνας που επηρεάζει ανθρώπους και αισθήματα; Είναι η πωρωμένη σκιά του Στάλιν που κατευθύνει ακόμη και σήμερα την εγκληματική παραλυσία των όντων;

Δεν έχω πρόθεση να ενταχτώ στο κίνημα του Θεοδωράκη. Όμως δε μπορώ να πω ότι δε χαίρομαι, όταν ακούω να ξεπετάγονται σπίθες μέσα από τα σπλάχνα της κοινωνίας, είτε αυτές προέρχονται από απλούς ανθρώπους ή από ανεμογέννητους προλάτες πρωτοπόρους. Φτάνει αυτές οι σπίθες να ανάψουν φωτιές, για να καεί τούτο το σάπιο καθεστώς, τούτη η παπανδρεοποιημένη χολέρα. Αν εμείς οι ξεπαρμένοι «κονταροχτυπιόμαστε» μέσα στης πένας τη χλομάδα κι είμαστε ανίκανοι ν’ ανάψουμε μια σπίθα στου καλυβιού μας τη γωνιά, ας αφήσουμε τουλάχιστον κάποιες περήφανες ψυχές να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Ας μην σηκώνουμε αμάχες κι ας μην πετάμε ανέσπλαγχνες κορώνες, όταν κάποιο κίνημα είναι ακόμη στα σπάργανα και δεν έχει δείξει το πρόσωπό του. Εκτός κι αν η μικρόνοιά μας ενοχλήθηκε, όταν ο Μίκης κάλεσε επίσημα τους Ανεξάρτητους πολίτες σε ΑΝΥΠΑΚΟΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, σε κυβερνητικά ή μη σχέδια, που Ηθικά, Εθνικά, Δημοκρατικά, Ιστορικά, κατατείνουν στην υποτέλεια του Ελληνισμού.

Όμως, παρά το αλυσόδεμα, παρά τα μύρια δεινά που μας σωρεύουν, τούτος ο βράχος, που λέγεται Ελλάδα, εκπέμπει την κραυγή του. Και οι κραυγές του Μίκη, και οι κραυγές χιλιάδων αγωνιστών, όποιου χρώματος και νάναι, σε πείσμα κάθε ψωροκύβερνου, σε πείσμα κάθε καθεστωτικού βαρδιάνου, κάποια στιγμή θα ενωθούν, κάποια στιγμή στον άνεμο θα ανεβούν, για ν’ ακουστούν, να πιάσουν τόπο. Γιατί «κι ένας που έχει μυαλό νήπιου καταλαβαίνει, πως τώρα η Ελλάδα στην άκρα του άπατου γκρεμού κοντοζυγώνει»****

* Νίκος Εγγονόπουλος
** Οδυσσέας Ελύτης, «Το Άξιον Εστί»
*** Νίκος Εγγονόπουλος
****Όμηρος (Η, 379-482) , παράφραση.

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ- ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΙΚΗ

ΑΡΝΗΣΗ: ΣΕΦΕΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ - Άμεση Δημοκρατία (Real Democracy)