Share |

Θεέ του ουρανού και του παντός,

αυτείν’ οι γραμματισμένοι,

αυτείν’ οι πολιτισμένοι,

έκαμαν και κάνουν αυτά τα λάθη…

Στρατηγός ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ


Expedia

Σάββατο 12 Απριλίου 2025

N 'Anevaineis Psila

«Θα κάνουν την Κύπρο Συρία» και οι ιδέες για «ελληνοτουρκική συνομοσπονδ...



«Θα κάνουν την Κύπρο Συρία» και οι ιδέες για «ελληνοτουρκική συνομοσπονδία»! Δ.Κωνσταντακόπουλος

Μετα-Άνθρωπος: Το Τέλος της Ανθρωπότητας όπως την Ξέρουμε;

Γεωοικονομία και Γεωπολιτικοί ανασχηματισμοί  σε συνθήκες Παγκόσμιου Οικ...


ΗΠΑ (2024): 4.9 τρις έσοδα, 6.75 τρις δαπάνες,
1.8 τρις (37%) το ετήσιο έλλειμα.

ΚΟΙΤΑ ΚΙ ΕΜΕΝΑ. Κ.Τσιαντής - Αρετή Κοκκίνου

Κωστής Παλαμάς - Ο θάνατος της κόρης

Πέμπτη 10 Απριλίου 2025

Σταύρος Σιόλας

 

Σταύρος Σιόλας Της Άρνης το νερό (Φανταστική ερμηνεία) Στην υγειά μας 9...

Προς  «ναυάγιο» η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου;

Είναι αυτό χώρα;

Βασίλης Σαλταγιάννης - Του Έρωτα (HQ Official Audio Video)

Τετάρτη 9 Απριλίου 2025

«Κρίση χειρότερη από το κραχ του 1929 επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια μα...

Εμφύλιος Δύσης εναντίον Δύσης - Τραμπ κατά ΕΕ #ΙΔΕΟΧΩΡΟΣ #ΗΠΑ #ΔΑΣΜΟΙ #Ρ...


''Η Ελλάδα βρίσκεται... στη θέση του ηλιθίου. ΟΙ συμμαχοί της της επιβάλλουν σύμμαχο τον εισβολέα στην Κύπρο κι αυτόν που διεκδικεί το μισό Αιγαίο'' (19.00+)

Πάει ο καιρός ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΣΔΑΚΗΣ (Τραγούδια Δωματίου)

Αρετή Κοκκίνου & Θανάσης Σάλτας (Η Σμύρνη καίγεται : Ισίδωρος Πάτερος) Σ...

Δασμοί Τραμπ: Ο Σωτήρης Μητραλέξης στο Kontra News

Γρίβας: Έρχεται ο πόλεμος των ρομπότ #Εξοπλιστικό

Πώς θα «απαντήσει» η Ελλάδα στους δασμούς Τραμπ

Μ. Κοττάκης Γεωπολιτική και Δασμοί Τραμπ με την Ελλάδα σε οριακή υπαρξι...

Ο φιλόσοφος που έλυσε το νόημα της ζωής: Λέων Τολστόι

Τρίτη 8 Απριλίου 2025

Συνέντευξη Αλέξανδρου Νεχαμά

 ''Συζητούμε με έναν φιλόσοφο. Η επαφή με τη φιλοσοφία μπορεί να προσφέρει στον σύγχρονο άνθρωπο κάτι στη ζωή του; Κάποια στιγμή, μετά τον Μεσαίωνα, εκεί στον Μονταίνιο, στον Μοντεσκιέ ή στον Μορ, θεωρήσαμε ότι προσέφερε η φιλοσοφία ένα νήμα για μια καλύτερη ζωή. Σήμερα; Από την αρχαία ήδη εποχή –στους αρχαίους Έλληνες αναφέρομαι– η φιλοσοφία δεν ήταν θεωρητική. Ήταν τρόπος ζωής. Οι σχολές της φιλοσοφίας –οι Στωικοί, οι Επικούρειοι– ζούσαν τη ζωή τους βάσει των αξιών τις οποίες δίδασκαν. Δηλαδή το εννοούσαν αυτό που δίδασκαν.

Περισσότερο ακόμα κι από «το εννοούσαν». Το ζούσαν!Δείτε περισσότερα
Πληρώθηκε από Οικονομική Επιθεώρηση
 
Συνέντευξη Αλέξανδρου Νεχαμά
Ξεκίνησε από την Αθήνα και το Κολλέγιο Αθηνών για να καταλήξει στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, στο Πρίνστον. Δίδαξε και έγραψε για δεκαετίες για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, την αισθητική, τον Φρίντριχ Νίτσε, τον Μισέλ Φουκώ και τη θεωρία της λογοτεχνίας.
«Προσωπικά», μας λέει, «δεν πιστεύω καθόλου στη βεβαιότητα».
Διαβάστε τη συνέντευξη του πολυβραβευμένου καθηγητή και φιλόσοφου στον διευθυντή της Οικονομικής Επιθεώρησης Αντώνη Παπαγιαννίδη και τον διευθυντή σύνταξης του περιοδικού Κωνσταντίνο Τσαλακό εδώ: bit.ly/4lhUbvR

Δευτέρα 7 Απριλίου 2025

BULLING

 


τον εξουθένωσαν ψυχικά και τον παρέλυσαν

έτσι που να μη μπορεί να αντισταθεί

δημιουργικά σε τίποτε:

να αντιδράσει και να ενεργήσει τα νόμιμα

για να σώσει το σπίτι του

και το δίκιο του

από τα μεγάλα αρπαχτικά.


Έφτασαν οι δικαστικοί επιμελητές και

τον ξερίζωσαν

τον πέταξαν στο δρόμο

σφραγίζοντας το σπίτι που έχτισε

και μεγάλωσε τα παιδιά του

- με πόνο και ιδρώτα.

Τώρα

το πώς περνά, πού κοιμάτε τα βράδυα

δεν το ομολογεί πουθενά

κι όλοι σχεδόν αποφεύγουν

να το ρωτήσουν.


Τέτοια η επικοινωνία

η αμοιβαία κατανόηση

η ενσυναίσθηση

και η συναισθηματική νοημοσύνη

στους καιρούς του Εγώκαιρου

του πολιτικού υπαρξιακού μηδενισμού

και της τεχνητής νοημοσύνης

στο λεκανοπέδιο,

στο ''κλεινόν άστυ ''

κάτω απ΄το λυπημένο φως

του Παρθενώνα.

Καθήλωσε τη Φουρνά Ευρυτανίας η Μαρία Ευθυμίου. Η ομιλία της για την ελλ...

’Για μια νέα Στρατηγική απέναντι στην Τουρκία Πως θα ακυρώσουμε τη« Γαλ...

Jeffrey Sachs: Chaos & Restructuring of the Global Economy

Σάββατο 5 Απριλίου 2025

Σπύρος Κουτρούλης: Φιλοσοφία και Ιστορία

 Spyros Koutroulis 10 λ.    

Φιλοσοφία και Ιστορία
Ο Σπύρος Κουτρούλης σε πέντε διαφορετικά δοκίμια επιχειρεί να διερευνήσει τη συνάντηση της φιλοσοφίας με την κοινωνία και την ιστορία· εξαρχής, άλλωστε, ο φιλοσοφικός λόγος στάθηκε πάντα μέσα στον κοινωνικό χώρο και δεν περιορίστηκε στον προβληματισμό για την αφετηρία της ύπαρξης.
Το πρώτο δοκίμιο πραγματεύεται την πολιτική φιλοσοφία του Πλάτωνα, την ερμηνεία της από τον Καρλ Πόππερ -που τον θεωρεί προπομπό του ολοκληρωτισμού- και την απάντηση του Ερνστ Κασσίρερ, που θα υποστηρίξει ότι, στην πλατωνική πολιτεία αποδοκιμάζεται με εμφατικό τρόπο η τυραννία.
Στο δεύτερο, για την πολιτική, την κοινωνία και τη δημοκρατία στον Αριστοτέλη, παρατίθενται οι απόψεις των Καρλ Πόππερ, Καρλ Μαρξ και Κορνήλιου Καστοριάδη. Ο Αριστοτέλης θέτει σε αξιακή προτεραιότητα την κοινωνία έναντι του ατόμου, όχι για να το εξαφανίσει, αλλά για να πλέξει το απαραίτητο "κουκούλι", εντός του οποίου ο άνθρωπος θα καταφέρει να αναπτύξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
Στο τρίτο δοκίμιο παρουσιάζεται η αντίληψη τηε Χάνα Άρεντ πως το ξερίζωμα του ανθρώπου αποτελεί την πηγή του ολοκληρωτισμού, ενώ παράλληλα η δυτική δημοκρατία κατατρύχεται από την εμπορευματοποίηση και τον μηχανικισμό.
Στο τέταρτο δοκίμιο "Αντιεθνικισμός και αυτοκρατορίες: οι παρερμηνείες και τα αδιέξοδα της μεταμοντέρνας ιστοριογραφίας" παρουσιάζονται οι απόψεις -και οι παρερμηνείες αυτών- των Έρνεστ Γκέλνερ, Άντονι Σμιθ, Μπένεντικτ Άντερσον και Έλι Κέντουρι για τις προϋποθέσεις, τους όρους και την εξέλιξη των ιστορικών εθνών.
Τέλος, το βιβλίο ολοκληρώνεται με την μελέτη της αντίληψης του Ιμμάνουελ Καντ για την κυριαρχία του ανθρώπου πάνω στον Κόσμο και στη Φύση· αντίληψη που επηρέασε τη φιλοσοφική σκέψη που ακολούθησε, ακόμη και αυτή που επεδίωξε να σταθεί απέναντί του, όπως η μαρξική. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Περιεχόμενα
- Η πολιτική φιλοσοφία του Πλάτωνα, η πολυμέρεια της ερμηνείας της από τον Καρλ Πόππερ και η απάντηση του Έρνστ Κασσίρερ
- Πολιτική, κοινωνία και δημοκρατία στον Αριστοτέλη: Καρλ Πόππερ, Καρλ Μαρξ, Κορνήλιος Καστοριάδης
- Χάνα Άρεντ: το ξερίζωμα του ανθρώπου ως πηγή του ολοκληρωτισμού
- Αντιεθνικισμός και αυτοκρατορίες: οι παρερμηνείες και τα αδιέξοδα της μεταμοντέρνας ιστοριογραφίας
- Ο Ιμμάνουελ Κάντ και η κυριαρχία του ανθρώπου πάνω στον Κόσμο και τη Φύση
Επιμέλεια έκδοσης: Γιώργος Καραμπελιάς, Νικόλας Δημητριάδης
Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και κείμενο που λέει "Σπύρος Κουτρούλης Εκδόσεις Αντιπαραθέσεις 38 Εναλλακτικές σειρα 82 Φιλοσοφία & ιστορία πέντε δοκίμια"
Όλες οι αντιδράσεις:
2

ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ

Η «ΣΠΙΘΑ» άναψε για τη Νέα Ελλάδα
Ο Μίκης Θεοδωράκης, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, άναψε χθες (1 Δεκεμβρίου 2010) τη «ΣΠΙΘΑ» του ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΟΥΡΓΟΥ ΠΥΡΟΣ για ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.
Κώστας Τσιαντής


«…ανέστιος ειν’, που χαίρεται αν ξεσπάσει
ανάμεσα σε φίλους και δικούς ξέφρενη αμάχη.»
Όμηρος (Ι, 63-64)


Του Ηλία Σιαμέλου (Από antibaro 7/12/2010)

Όντας περαστικός, είπα, το βλέφαρό μου για λίγο ν’ ακουμπήσω στου διαδικτύου τις φιλικές ιστοσελίδες! Να δω τα εκθέματα της σκέψης των πολλών, ν’ ακούσω τις ιαχές τους. Όμως άλλα είδαν τα μάτια μου στο θαμποχάρακτο κατώφλι τους. Ο ένας κρατάει την πύρινη ρομφαία, ο άλλος κοντάρια και παλούκια και πιο πέρα ο φίλος τρίβει την τσακμακόπετρά του, εκεί απόκοντα, στις νοτισμένες αναφλέξεις του συστήματος.
-Ω, είπα, ω θεληματάρικα παιδιά, που παίζετε κρυφτό, στα πιο ρηχά σοκάκια ενός εξωνημένου καθεστώτος. Κύματα, κύματα έρχονται τα λόγια σας με θόρυβο και φεύγουν. Δεν έχουν φτερά, δεν έχουν μέσα τους τούς ήχους των πονεμένων.
Μόνο να, κατηγόριες, κατηγόριες, και λόγια επικριτικά από ανθρώπους που εμφανίζονται σαν οι μοναδικοί κάτοχοι της αλήθειας. Κι όλα αυτά, τούτη τη μαύρη ώρα της γενικευμένης υπνογένειας! Δε μπορεί, είπα, κάπου θα υπάρχει η συζυγία των ψυχών, κάπου το πάρτι της στενοποριάς θα πάρει τέλος.
Μα τι θέλω να πω; Για ποιο πράγμα τόση ώρα τσαμπουνάω; Ναι, ναι, μα για του λύκου το χιονισμένο πέρασμα μιλάω ! Μια κίνηση έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης και πέσανε όλοι πάνω του για να τον φάνε. Και δε ρίχτηκαν πάνω του οι οχτροί, δεν όρμησε πάνω του της Νέας Τάξης η αρμάδα. Όρμησε το ίδιο το περιοδικό «Ρεσάλτο»! Όρμησε το μετερίζι εκείνο που στις σελίδες του την άστεγη ψυχή μας τόσα χρόνια είχαμε αποθέσει!

Είμαι στο Κοιμητήριο, δίπλα στον τάφο της γυναίκας μου. «Ερευνώ πέρα τον ορίζοντα και, σκύβοντας προσπαθώ με τα δάχτυλα να καθαρίσω την πλάκα του τάφου νάρθει ν’ ακουμπήσει η σελήνη…»*. Ναι, εκείνη μου το έλεγε: Πρόσεχε, πρόσεχε τον κόσμο μας. Πρόσεχε τους ανθρώπους, ενώ μου απάγγελνε με δάκρυα τους στίχους του αγαπημένου της ποιητή : «Αυτός αυτός ο κόσμος /ο ίδιος κόσμος είναι… Στη χάση του θυμητικού / στο έβγα των ονείρων … Αυτός ο ίδιος κόσμος / αυτός ο κόσμος είναι. Κύμβαλο κύμβαλο / και μάταιο γέλιο μακρινό!»…**
Σκέφτομαι, σκέφτομαι κι άκρη δε βρίσκω. «Τελικά αυτή η άμυνα που θα μας πάει, σαν μας μισήσουνε κι’ οι λυγαριές;»** *

Ναι, στο τέλος θα μισήσουμε τον ίδιο μας το εαυτό ή θα τρελαθούμε. Δε γίνεται τη μια μέρα να βάζεις στο εξώφυλλο του «Ρεσάλτο» τη φωτογραφία του Μίκη και την άλλη βάναυσα να τον λοιδορείς. Δε γίνεται τη μια μέρα να ελπίζεις στο φως και την άλλη να γουρουνοδένεσαι με το σκοτάδι. Δε γίνεται τη μια μέρα να προβάλλεις τις απόψεις του και την άλλη να τον ταυτίζεις με τη …Ντόρα!
Είναι αυτή η θαμπούρα απ’ την κακοσυφοριασμένη αιθάλη της Αθήνας που επηρεάζει ανθρώπους και αισθήματα; Είναι η πωρωμένη σκιά του Στάλιν που κατευθύνει ακόμη και σήμερα την εγκληματική παραλυσία των όντων;

Δεν έχω πρόθεση να ενταχτώ στο κίνημα του Θεοδωράκη. Όμως δε μπορώ να πω ότι δε χαίρομαι, όταν ακούω να ξεπετάγονται σπίθες μέσα από τα σπλάχνα της κοινωνίας, είτε αυτές προέρχονται από απλούς ανθρώπους ή από ανεμογέννητους προλάτες πρωτοπόρους. Φτάνει αυτές οι σπίθες να ανάψουν φωτιές, για να καεί τούτο το σάπιο καθεστώς, τούτη η παπανδρεοποιημένη χολέρα. Αν εμείς οι ξεπαρμένοι «κονταροχτυπιόμαστε» μέσα στης πένας τη χλομάδα κι είμαστε ανίκανοι ν’ ανάψουμε μια σπίθα στου καλυβιού μας τη γωνιά, ας αφήσουμε τουλάχιστον κάποιες περήφανες ψυχές να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Ας μην σηκώνουμε αμάχες κι ας μην πετάμε ανέσπλαγχνες κορώνες, όταν κάποιο κίνημα είναι ακόμη στα σπάργανα και δεν έχει δείξει το πρόσωπό του. Εκτός κι αν η μικρόνοιά μας ενοχλήθηκε, όταν ο Μίκης κάλεσε επίσημα τους Ανεξάρτητους πολίτες σε ΑΝΥΠΑΚΟΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, σε κυβερνητικά ή μη σχέδια, που Ηθικά, Εθνικά, Δημοκρατικά, Ιστορικά, κατατείνουν στην υποτέλεια του Ελληνισμού.

Όμως, παρά το αλυσόδεμα, παρά τα μύρια δεινά που μας σωρεύουν, τούτος ο βράχος, που λέγεται Ελλάδα, εκπέμπει την κραυγή του. Και οι κραυγές του Μίκη, και οι κραυγές χιλιάδων αγωνιστών, όποιου χρώματος και νάναι, σε πείσμα κάθε ψωροκύβερνου, σε πείσμα κάθε καθεστωτικού βαρδιάνου, κάποια στιγμή θα ενωθούν, κάποια στιγμή στον άνεμο θα ανεβούν, για ν’ ακουστούν, να πιάσουν τόπο. Γιατί «κι ένας που έχει μυαλό νήπιου καταλαβαίνει, πως τώρα η Ελλάδα στην άκρα του άπατου γκρεμού κοντοζυγώνει»****

* Νίκος Εγγονόπουλος
** Οδυσσέας Ελύτης, «Το Άξιον Εστί»
*** Νίκος Εγγονόπουλος
****Όμηρος (Η, 379-482) , παράφραση.

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ- ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΙΚΗ

ΑΡΝΗΣΗ: ΣΕΦΕΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ - Άμεση Δημοκρατία (Real Democracy)