Share |

Θεέ του ουρανού και του παντός,

αυτείν’ οι γραμματισμένοι,

αυτείν’ οι πολιτισμένοι,

έκαμαν και κάνουν αυτά τα λάθη…

Στρατηγός ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ


Expedia

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Πέτρος Ι. Αξαόπουλος

 


Τέτοιες μέρες που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, έρχονται στη σκέψη μας τα Χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων. Είχα την τύχη να μεγαλώσω κοντά στο ράσο του παππού μου, που ήταν παπάς στο χωριό. Την εποχή εκείνη, η θέρμανση στα σπίτια ήταν με ξύλα και έπρεπε ο καθένας να έχει εξασφαλίσει τα ξύλα του χειμώνα, διότι το κρύο ήταν ανυπόφορο και μάλιστα με τα κοντά παντελονάκια που φορούσαμε τότε όλα τα παιδιά. Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, καθισμένος μπροστά στο τζάκι, που ήταν και η εστία μαγειρέματος, άκουγα προσεκτικά τον παππού μου να ψάλλει χριστουγεννιάτικους ύμνους με εκείνη την υπέροχη μελωδική φωνή του. Εδώ αξίζει να αναφέρω ότι ήταν άριστος γνώστης της ψαλτικής, γνώριζε τους ήχους που αντιστοιχούν σε κάθε τροπάριο, απολυτίκιο, κ.λ.π, αφού ήταν ψάλτης στην εκκλησία αρκετά χρόνια πριν γίνει παππάς. Πολλές φορές θυμάμαι στην εκκλησία, την ώρα της λειτουργίας να βγαίνει από την ωραία πύλη και να διορθώνει τους ψαλτάδες λέγοντάς τους ότι ο σωστός ήχος που έπρεπε να αποδοθεί στο συγκεκριμένο τροπάριο ήταν π.χ. πλάγιος β’.
Έτσι λοιπόν, καθισμένοι μπροστά στο τζάκι, και με το φως της λάμπας ακούμε να κτυπούν την σιδερένια αυλόπορτα και να φωνάζουν “ Θείε παππά είστε με το θέλημα ; ” . Εγώ τρέχω και ανοίγω, ενώ ακούγεται η φωνή του παππού μου να τα καλεί για να ‘πούν τα κάλαντα. Εκείνα μπροστά στην κεντρική πόρτα του σπιτιού ξεκινούν να τα απαγγέλουν, ενώ η γιαγιά μου έχει ήδη ετοιμάσει τα χρήματα και μου τα δίνει να τους τα μοιράσω. Δεν θα προλάβουν να φύγουν και αμέσως θα φθάσει η επόμενη ομάδα παιδιών. Σε λίγη ώρα θα σταματήσουν να έρχονται και τότε, όπως ορίζουν και τα κάλαντα, ” … ολίγον ύπνο πάρετε κι ύστερα σηκωθείτε… ”, θα πάμε για ύπνο διότι αρκετά νωρίς το πρωί, κατά τις πέντε, θα πάμε στην εκκλησία. Εγώ κρατάω το φανάρι και συνοδεύω τον παππού μου, αλλά είναι τόσο σκοτεινά που αν δεν το κρατάς χαμηλά στο δρόμο δεν βλέπεις τα σκαλοπάτια. Στην πόρτα της εκκλησίας περιμένει η νεωκόρισσα κυρά-Ρήνη. Ο παππάς μπαίνει πρώτος ανάβει κερί και αφού βγάλει και κρατήσει με το αριστερό του χέρι το καλυμμαύκι, με το δεξί κάνει το σταυρό του και σιγοψάλλοντας προσκυνάει τις εικόνες του τέμπλου, ξεκινώντας πρώτα από την Παναγία. Αφού ανάψει κερί από καντήλι και το μεταφέρει στο ιερό, τότε σβήνω το φανάρι. Η ατμόσφαιρα μέσα στην εκκλησία είναι πολύ κατανυκτική, ο φωτισμός είναι μόνο από καντήλια και κάποια ελάχιστα κεριά, ενώ ακούγονται σχεδόν ψιθυριστά ύμνοι από τον παπά. Έτσι, δημιουργείται μια ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα μελωδικών ήχων από τον παππά, χρωμάτων από τον απαλό φωτισμό των εικόνων από τα καντήλια και αρωμάτων από τα κεριά. Σχετικά με τα αρώματα, θέλω να προσθέσω εδώ ότι τα κεριά την εποχή εκείνη, τα έφτιαχναν οι επίτροποι απέναντι στο κελί της εκκλησίας από κηρύθρες τις οποίες έλιωναν με τη βοήθεια της φωτιάς και με ένα απλό αλλά αρκετά χρονοβόρο τρόπο προσπαθούσαν να φτιάξουν ένα - ένα κερί ξεκινώντας από ένα απλό φυτίλι. Έπειτα από αυτό, καταλαβαίνετε ότι τα κεριά …μοσχοβολούσανε πραγματικά.
Όλη αυτή η ατμόσφαιρα μου ενέπνεε βαθιά ευλάβεια και ψυχική ανάταση, προσμένοντας τον ερχομό του θείου βρέφους. Σε λίγο την ησυχία της νύκτας διακόπτει ο ήχος από τις καμπάνες που καλεί τους χωριανούς να προσέλθουν ευλαβικά για να ακούσουν το « Χριστός γεννάται δοξάσατε….».
Στη φωτογραφία που έχω ανεβάσει, πολλοί θα θυμηθούν την παιδική τους ηλικία στα σκαλοπάτια της Αγίας Μαρίνας κατά την λήξη του κατηχητικού σχολείου, μαζί με τον αείμνηστο παπά – Στέλιο. Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα !!!!!!
ΥΓ : Πατώντας την φωτογραφία , μπορείτε να την μεγενθύνετε και στη συνέχεια πηγαίνοντας με το ποντίκι σε κάποια πρόσωπα παιδιών, θα δείτε τα ονοματά τους.
Όλες οι αντιδράσεις:
Costas Tsiantis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ

Η «ΣΠΙΘΑ» άναψε για τη Νέα Ελλάδα
Ο Μίκης Θεοδωράκης, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, άναψε χθες (1 Δεκεμβρίου 2010) τη «ΣΠΙΘΑ» του ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΟΥΡΓΟΥ ΠΥΡΟΣ για ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.
Κώστας Τσιαντής


«…ανέστιος ειν’, που χαίρεται αν ξεσπάσει
ανάμεσα σε φίλους και δικούς ξέφρενη αμάχη.»
Όμηρος (Ι, 63-64)


Του Ηλία Σιαμέλου (Από antibaro 7/12/2010)

Όντας περαστικός, είπα, το βλέφαρό μου για λίγο ν’ ακουμπήσω στου διαδικτύου τις φιλικές ιστοσελίδες! Να δω τα εκθέματα της σκέψης των πολλών, ν’ ακούσω τις ιαχές τους. Όμως άλλα είδαν τα μάτια μου στο θαμποχάρακτο κατώφλι τους. Ο ένας κρατάει την πύρινη ρομφαία, ο άλλος κοντάρια και παλούκια και πιο πέρα ο φίλος τρίβει την τσακμακόπετρά του, εκεί απόκοντα, στις νοτισμένες αναφλέξεις του συστήματος.
-Ω, είπα, ω θεληματάρικα παιδιά, που παίζετε κρυφτό, στα πιο ρηχά σοκάκια ενός εξωνημένου καθεστώτος. Κύματα, κύματα έρχονται τα λόγια σας με θόρυβο και φεύγουν. Δεν έχουν φτερά, δεν έχουν μέσα τους τούς ήχους των πονεμένων.
Μόνο να, κατηγόριες, κατηγόριες, και λόγια επικριτικά από ανθρώπους που εμφανίζονται σαν οι μοναδικοί κάτοχοι της αλήθειας. Κι όλα αυτά, τούτη τη μαύρη ώρα της γενικευμένης υπνογένειας! Δε μπορεί, είπα, κάπου θα υπάρχει η συζυγία των ψυχών, κάπου το πάρτι της στενοποριάς θα πάρει τέλος.
Μα τι θέλω να πω; Για ποιο πράγμα τόση ώρα τσαμπουνάω; Ναι, ναι, μα για του λύκου το χιονισμένο πέρασμα μιλάω ! Μια κίνηση έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης και πέσανε όλοι πάνω του για να τον φάνε. Και δε ρίχτηκαν πάνω του οι οχτροί, δεν όρμησε πάνω του της Νέας Τάξης η αρμάδα. Όρμησε το ίδιο το περιοδικό «Ρεσάλτο»! Όρμησε το μετερίζι εκείνο που στις σελίδες του την άστεγη ψυχή μας τόσα χρόνια είχαμε αποθέσει!

Είμαι στο Κοιμητήριο, δίπλα στον τάφο της γυναίκας μου. «Ερευνώ πέρα τον ορίζοντα και, σκύβοντας προσπαθώ με τα δάχτυλα να καθαρίσω την πλάκα του τάφου νάρθει ν’ ακουμπήσει η σελήνη…»*. Ναι, εκείνη μου το έλεγε: Πρόσεχε, πρόσεχε τον κόσμο μας. Πρόσεχε τους ανθρώπους, ενώ μου απάγγελνε με δάκρυα τους στίχους του αγαπημένου της ποιητή : «Αυτός αυτός ο κόσμος /ο ίδιος κόσμος είναι… Στη χάση του θυμητικού / στο έβγα των ονείρων … Αυτός ο ίδιος κόσμος / αυτός ο κόσμος είναι. Κύμβαλο κύμβαλο / και μάταιο γέλιο μακρινό!»…**
Σκέφτομαι, σκέφτομαι κι άκρη δε βρίσκω. «Τελικά αυτή η άμυνα που θα μας πάει, σαν μας μισήσουνε κι’ οι λυγαριές;»** *

Ναι, στο τέλος θα μισήσουμε τον ίδιο μας το εαυτό ή θα τρελαθούμε. Δε γίνεται τη μια μέρα να βάζεις στο εξώφυλλο του «Ρεσάλτο» τη φωτογραφία του Μίκη και την άλλη βάναυσα να τον λοιδορείς. Δε γίνεται τη μια μέρα να ελπίζεις στο φως και την άλλη να γουρουνοδένεσαι με το σκοτάδι. Δε γίνεται τη μια μέρα να προβάλλεις τις απόψεις του και την άλλη να τον ταυτίζεις με τη …Ντόρα!
Είναι αυτή η θαμπούρα απ’ την κακοσυφοριασμένη αιθάλη της Αθήνας που επηρεάζει ανθρώπους και αισθήματα; Είναι η πωρωμένη σκιά του Στάλιν που κατευθύνει ακόμη και σήμερα την εγκληματική παραλυσία των όντων;

Δεν έχω πρόθεση να ενταχτώ στο κίνημα του Θεοδωράκη. Όμως δε μπορώ να πω ότι δε χαίρομαι, όταν ακούω να ξεπετάγονται σπίθες μέσα από τα σπλάχνα της κοινωνίας, είτε αυτές προέρχονται από απλούς ανθρώπους ή από ανεμογέννητους προλάτες πρωτοπόρους. Φτάνει αυτές οι σπίθες να ανάψουν φωτιές, για να καεί τούτο το σάπιο καθεστώς, τούτη η παπανδρεοποιημένη χολέρα. Αν εμείς οι ξεπαρμένοι «κονταροχτυπιόμαστε» μέσα στης πένας τη χλομάδα κι είμαστε ανίκανοι ν’ ανάψουμε μια σπίθα στου καλυβιού μας τη γωνιά, ας αφήσουμε τουλάχιστον κάποιες περήφανες ψυχές να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Ας μην σηκώνουμε αμάχες κι ας μην πετάμε ανέσπλαγχνες κορώνες, όταν κάποιο κίνημα είναι ακόμη στα σπάργανα και δεν έχει δείξει το πρόσωπό του. Εκτός κι αν η μικρόνοιά μας ενοχλήθηκε, όταν ο Μίκης κάλεσε επίσημα τους Ανεξάρτητους πολίτες σε ΑΝΥΠΑΚΟΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, σε κυβερνητικά ή μη σχέδια, που Ηθικά, Εθνικά, Δημοκρατικά, Ιστορικά, κατατείνουν στην υποτέλεια του Ελληνισμού.

Όμως, παρά το αλυσόδεμα, παρά τα μύρια δεινά που μας σωρεύουν, τούτος ο βράχος, που λέγεται Ελλάδα, εκπέμπει την κραυγή του. Και οι κραυγές του Μίκη, και οι κραυγές χιλιάδων αγωνιστών, όποιου χρώματος και νάναι, σε πείσμα κάθε ψωροκύβερνου, σε πείσμα κάθε καθεστωτικού βαρδιάνου, κάποια στιγμή θα ενωθούν, κάποια στιγμή στον άνεμο θα ανεβούν, για ν’ ακουστούν, να πιάσουν τόπο. Γιατί «κι ένας που έχει μυαλό νήπιου καταλαβαίνει, πως τώρα η Ελλάδα στην άκρα του άπατου γκρεμού κοντοζυγώνει»****

* Νίκος Εγγονόπουλος
** Οδυσσέας Ελύτης, «Το Άξιον Εστί»
*** Νίκος Εγγονόπουλος
****Όμηρος (Η, 379-482) , παράφραση.

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ- ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΙΚΗ

ΑΡΝΗΣΗ: ΣΕΦΕΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ - Άμεση Δημοκρατία (Real Democracy)