Share |

Θεέ του ουρανού και του παντός,

αυτείν’ οι γραμματισμένοι,

αυτείν’ οι πολιτισμένοι,

έκαμαν και κάνουν αυτά τα λάθη…

Στρατηγός ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ


Expedia

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

ΑΝΝΑ ΒΙΣΣΗ-ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΕΣ ΜΟΥ

Νέα Δεξιά, παλιοί στοχαστές, εκκρεμότητες της Αριστεράς του Μίχα Μπρούμλικ


http://aftercrisisblog.blogspot.com/2016/05/blog-post.html

Ο Micha Brumlik (1947), Ελβετός ομότιμος καθηγητής της παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Γκαίτε στη Φρανκφούρτη, κατάγεται από οικογένεια Εβραίων προσφύγων στην Ελβετία στην περίοδο του Ναζισμού. Δίδαξε επίσης στα πανεπιστήμια του Γκέτινγκεν, του Μάιντς, της Χαιδελβέργης και του Αμβούργου.

Μην το χάσεις: Ο δρ. Blaylock περί του ελέγχου του ανθρώπου, Η επικινδυνότητα της φθορίωσης,....των πολλών εμβολίων,..ο ρόλος της ευγονικής που έγινε κοινωνική μηχανική (social engineering), και τελικά: ο έλεγχος του νου-της ανθρώπινης σκέψης!



Η επικινδυνότητα της φθορίωσης,....των πολλών εμβολίων,..ο ρόλος της ευγονικής που έγινε κοινωνική μηχανική (social engineering), και τελικός στόχος: ο έλεγχος του νου-της ανθρώπινης σκέψης!

ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΑ - ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ

ΑΘΗΝΟΔΡΟΜΙΟ: Σεφέρης, Μελοποιημένη ποίηση

Σεφέρης, Μελοποιημένη ποίηση: Επιμέλεια δίσκου: Δανάη Βουτσιλά     Ηλ. Ταχ.: mousiki@athinodromio.gr Στέλλα Κυρίκου Πιανίστα, Σύμβουλος σε θέματα Κλασσικής Μουσικής   Ηλ. Ταχ.: mousiki2@athinodromio.gr Ίρις – Φιόνα Νικολάου Μουσικός Μουσικολόγος Μονωδός   Δάφνη Ζουρναντζή Μουσικός, Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός   Περίανδρος – Νικόλαος Καράλης Δάσκαλος Ειδικός στη Διδασκαλία των Μαθηματικών, Ερασιτέχνης...

Lévon Minassian (Duduk) - " They Have Taken the One I Love "

Erik Satie Trois Gymnopedies

Mikis Theodorakis: Sinfonia n.2 "Il Canto della Terra" (AST 248) (1980/1...

Δημήτρης Παδιός-"Ήρθα απόψε" Μουσική: Λίνος Κόκοτος,Στίχοι: Βέρα Βασιλεί...

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ: Ο Μ.Χάιντεγκερ, οι Εβραίοι μαθητές του και ο ναζισμός


https://koutroulis-spyros.blogspot.com/…/01/blog-post_6.html

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Ο Γ. Καραμπελιάς για τις γερμανoτουρκικές σχέσεις (βίντεο)


ΕΝΑΣ ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ- Ο Martin Heidegger για τη σχέση του με το Ναζισμό, Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ SPIEGEL, Μετάφραση-Σχόλια ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΜΕΝΕΤΖΗΣ


Η συνέντευξη του Martin Heidegger στον Spiegel δόθηκε τον Σεπτέμβριο του 1966 και δημοσιεύτηκε, σύμφωνα με τον όρο που είχε θέσει ο ίδιος, το 1976, μετά το θάνατό του. Αφορμή της συνέντευξης ήταν η επιθυμία του Heidegger να "απαντήσει" στην κατηγορία ότι συνεργάστηκε με το εθνικοσοσιαλιστικό κίνημα. Όμως η συνέντευξη δεν περιορίζεται τελικά στο θέμα αυτό, αλλά επεκτείνεται σε μια γενικότερη έκθεση της στάσης του Heidegger απέναντι στα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, και έτσι προσφέρεται ιδιαίτερα για μια πρώτη εξοικείωση με τη σκέψη του.
Προτάσσεται ένα μικρό κείμενο του παλιού φίλου του Η. W. Petzet, ο οποίος ήταν τότε παρών και περιγράφει το κλίμα της συνομιλίας. Στις περιπτώσεις που οι δηλώσεις του Heidegger δεν συμφωνούν με τα μέχρι σήμερα γνωστά ντοκουμέντα, αυτά παρατίθενται από το πρόσφατο βιβλίο του ιστορικού Hugo Ott, Martin Heidegger: Καθ' οδόν προς τη βιογραφία του. Μετά από τη συνέντευξη ακολουθεί ένα σχόλιο του μεταφραστή: "Γιατί μας αφορά η σχέση του Heidegger με τον Ναζισμό;". (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΜΕΝΕΤΖΗΣ: ''Ο Χάιντεγγερ  πληρώνει για τους εχθρούς του και ίσως, περισσότερο ακόμα, για τους οπαδούς του, γιατί και οι δύο τον φέρνουν στην ''πεπατημένη'' και έτσι αναιρούν την ιδιαιτερότητα της σκέψης του. Αυτή ακριβώς η αναίρεση της ιδιαιτερότητάς του συνιστά την πιο βαθιά και πιο επίμονη εκδίκησή μας ενάντια σε κάτι που δεν συλλαμβάνουμε και που δεν έχουμε τον καιρό να το περιμένουμε''. σ.79.

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

ΜΙΣΟΠΡΑΓΜΑΤΑ. Ράμφος, Θεοδωρόπουλος,Τσούκας (Χάιντεγγερ)



HEIDEGGER στον Jaspers (επιστολή 1950): «Ονειρευόμουν και βασικά σκεφτόμουν μόνο το πανεπιστήμιο που είχα κατά νου. Αυτό που σας λέω δεν μπορεί να δικαιολογήσει κάθε κάτι, αλλά μπορεί να εξηγήσει μόνο πώς, από χρόνο σε χρόνο από τότε που εμφανίστηκε το κακό, και η ντροπή μου επίσης αυξήθηκε για το ότι συνέβαλα σ' αυτό άμεσα και έμμεσα'' ( ''I was dreaming and was basically only thinking about the university I had in mind. What I tell you cann't excuse enything, it can only explain how from year to year , when evil emerged, also my shame encreased of contibuting to it directly and indirectly''). https://www.youtube.com/watch?v=xSoAh4OKJB8 (41+).

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΚΑΛΙΟΣ- ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΚΑΛΙΟΣ: ''Δυο είναι τα κύρια ερωτήματα στα οποία με το βιβλίο του αυτό ο συγγραφέας επιχειρεί να απαντήσει στο βαθμό που μπορεί να υπάρξει ερευνητικά και στοχαστικά ολοκληρωμένη απάντηση.

Πρώτο, στο ερώτημα "τι είναι ο άνθρωπος;", παρακολουθούμενο από το υποκειμενικά φορτισμένο ερώτημα "ποιοι είμαστε;", το οποίο σχετίζεται, κατά έναν ποιο άμεσο τρόπο με το ερώτημα για την ταυτότητα του ανθρώπου γενικά, αλλά και με το ερώτημα για την ταυτότητα του ατόμου, οριζόμενου με κοινωνικούς και ειδολογικούς όρους συγχρόνως.
Δεύτερο, στο ερώτημα αν ο άνθρωπος μπορεί να φτιάξει έναν άλλο κόσμο, μιαν άλλη κοινωνία ριζικά διαφορετική από τις κοινωνίες τις οποίες γνώρισε (έφτιαξε) ως τώρα. Μια κοινωνία που να συνδυάζει την αρχή του ορθολογισμού με την αρχή του ανθρωπισμού στην οργάνωση και τη λειτουργία της, καθώς και στον τρόπο σκέψης και ζωής των ανθρώπων. Μάλιστα, προχωρεί το ερώτημα αυτό στα όρια της φιλοσοφικής αφαίρεσης του Μαρξ ο οποίος μίλησε για την δυνατότητα οικοδόμησης μιας μη-αλλοτριωμένης κοινωνίας.
Με έμφαση στον φιλοσοφικό προβληματισμό του πρώτου ερωτήματος συνάρτηση του οποίου είναι το δεύτερο ο συγγραφέας ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στις κοινωνιολογικές πλευρές αυτού του προβληματισμού, χωρίς να αγνοεί τις ψυχολογικές και τις ηθικές προεκτάσεις του. Το επιχειρεί αυτό με αναφορά και σε φαινόμενα, συμπεριφορές και καταστάσεις από το σημερινό σύγχρονο κόσμο, από τη σημερινή πραγματικότητα. Η πρακτική σημασία αυτής της προσπάθειας έχει να κάνει με το ερώτημα αν η πολιτισμική εξέλιξη του σύγχρονου ανθρώπου επιτρέπει την υπόθεση ή και τη βεβαιότητα θετικής απάντησης στο δεύτερο ερώτημα''. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Μίκης Θεοδωράκης - ΕΠΙΦΑΝΙΑ, ΑΒΕΡΩΦ - ( Κράτησα τη ζωή μου ) - Γιώργος Σ...

Spyros Koutroulis- Φοιτητικοί περίπατοι στα βιβλιοπωλεία της Σόλωνος

Spyros Koutroulis Η αναφορά δεν είναι εξαντλητική, στην Ιπποκράτους υπήρχε η "Γνώση" όπου βρίσκαμε τον Π.Κονδύλη υπεύθυνο της σειράς που έβγαλε περίπου 60 σημαντικούς τίτλους.
Spyros Koutroulis
Φοιτητικοί περίπατοι στα βιβλιοπωλεία της Σόλωνος
Το 1982 βρέθηκα φοιτητής στο Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ούτε δέκα χρόνια από την πτώση της στρ...
Δείτε περισσότερα

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Αφήγηση - Μίλτος Πασχαλίδης.wmv


Γιώργος Σεφέρης
Αυτός ο άνθρωπος πηγαίνει κλαίγοντας κανείς δεν ξέρει να πει γιατί κάποτε νομίζουν πως είναι οι χαμένες αγάπες σαν κι αυτές που μας βασανίζουνε τόσο στην ακροθαλασσιά το καλοκαίρι με τα γραμμόφωνα Οι άλλοι άνθρωποι φροντίζουν τις δουλειές τους ατέλειωτα χαρτιά παιδιά που μεγαλώνουν γυναίκες που γερνούνε δύσκολα αυτός έχει δυο μάτια σαν παπαρούνες σαν ανοιξιάτικες κομμένες παπαρούνες και δυο βρυσούλες στις κόχες των ματιών Πηγαίνει μέσα στους δρόμους ποτέ δεν πλαγιάζει δρασκελώντας μικρά τετράγωνα στη ράχη της γης μηχανή μιας απέραντης οδύνης που κατάντησε να μην έχει σημασία Άλλοι τον άκουσαν να μιλά μοναχό καθώς περνούσε για σπασμένους καθρέφτες πριν από χρόνια για σπασμένες μορφές μέσα στους καθρέφτες που δεν μπορεί να συναρμολογήσει πια κανείς άλλοι τον άκουσαν να λέει για τον ύπνο εικόνες φρίκης στο κατώφλι του ύπνου τα πρόσωπα ανυπόφορα από τη στοργή Τον συνηθίσαμε είναι καλοβαλμένος κι ήσυχος μονάχα που πηγαίνει κλαίγοντας ολοένα σαν τις ιτιές στην ακροποταμιά που βλέπεις απ' το τρένο ξυπνώντας άσχημα κάποια συννεφιασμένη αυγή Τον συνηθίσαμε δεν αντιπροσωπεύει τίποτα σαν όλα τα πράγματα που έχετε συνηθίσει και σας μιλώ γι' αυτόν γιατί δε βρίσκω τίποτα που να μην το συνηθίσατε προσκυνώ.

Παρίσι σε Άγκυρα: «Ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή»


PRONEWS.GR
Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της Ελλάδας και της Κύπρου στέλνει η Γαλλία σε Τουρκία στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Με...

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Ωρες κρίσης: Τα «7» σενάρια ένοπλης σύγκρουσης με την Τουρκία


PRONEWS.GR
Επτά σενάρια θερμού επεισοδίου, μελετώνται από τα υπουργεία Εξωτερικών και τα στρατιωτικά Επιτελεία εν όψει της πλεύσης σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπί....

Η σύγκρουση με τον γαλαξία της Ανδρομέδας | Astronio X (#2)

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Δ Ι Α Λ Ε Ξ Η ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ μ ε θ έ μ α: ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ- Δ Ι Α Λ Ε Ξ Η
ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ μ ε θ έ μ α:
ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
...Δείτε περισσότερα
BIBLIONET.GR
Γεωργίου, Θεόδωρος Ο Θεόδωρος Γεωργίου (1954) είναι καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών ...

ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ

Η «ΣΠΙΘΑ» άναψε για τη Νέα Ελλάδα
Ο Μίκης Θεοδωράκης, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, άναψε χθες (1 Δεκεμβρίου 2010) τη «ΣΠΙΘΑ» του ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΟΥΡΓΟΥ ΠΥΡΟΣ για ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.
Κώστας Τσιαντής


«…ανέστιος ειν’, που χαίρεται αν ξεσπάσει
ανάμεσα σε φίλους και δικούς ξέφρενη αμάχη.»
Όμηρος (Ι, 63-64)


Του Ηλία Σιαμέλου (Από antibaro 7/12/2010)

Όντας περαστικός, είπα, το βλέφαρό μου για λίγο ν’ ακουμπήσω στου διαδικτύου τις φιλικές ιστοσελίδες! Να δω τα εκθέματα της σκέψης των πολλών, ν’ ακούσω τις ιαχές τους. Όμως άλλα είδαν τα μάτια μου στο θαμποχάρακτο κατώφλι τους. Ο ένας κρατάει την πύρινη ρομφαία, ο άλλος κοντάρια και παλούκια και πιο πέρα ο φίλος τρίβει την τσακμακόπετρά του, εκεί απόκοντα, στις νοτισμένες αναφλέξεις του συστήματος.
-Ω, είπα, ω θεληματάρικα παιδιά, που παίζετε κρυφτό, στα πιο ρηχά σοκάκια ενός εξωνημένου καθεστώτος. Κύματα, κύματα έρχονται τα λόγια σας με θόρυβο και φεύγουν. Δεν έχουν φτερά, δεν έχουν μέσα τους τούς ήχους των πονεμένων.
Μόνο να, κατηγόριες, κατηγόριες, και λόγια επικριτικά από ανθρώπους που εμφανίζονται σαν οι μοναδικοί κάτοχοι της αλήθειας. Κι όλα αυτά, τούτη τη μαύρη ώρα της γενικευμένης υπνογένειας! Δε μπορεί, είπα, κάπου θα υπάρχει η συζυγία των ψυχών, κάπου το πάρτι της στενοποριάς θα πάρει τέλος.
Μα τι θέλω να πω; Για ποιο πράγμα τόση ώρα τσαμπουνάω; Ναι, ναι, μα για του λύκου το χιονισμένο πέρασμα μιλάω ! Μια κίνηση έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης και πέσανε όλοι πάνω του για να τον φάνε. Και δε ρίχτηκαν πάνω του οι οχτροί, δεν όρμησε πάνω του της Νέας Τάξης η αρμάδα. Όρμησε το ίδιο το περιοδικό «Ρεσάλτο»! Όρμησε το μετερίζι εκείνο που στις σελίδες του την άστεγη ψυχή μας τόσα χρόνια είχαμε αποθέσει!

Είμαι στο Κοιμητήριο, δίπλα στον τάφο της γυναίκας μου. «Ερευνώ πέρα τον ορίζοντα και, σκύβοντας προσπαθώ με τα δάχτυλα να καθαρίσω την πλάκα του τάφου νάρθει ν’ ακουμπήσει η σελήνη…»*. Ναι, εκείνη μου το έλεγε: Πρόσεχε, πρόσεχε τον κόσμο μας. Πρόσεχε τους ανθρώπους, ενώ μου απάγγελνε με δάκρυα τους στίχους του αγαπημένου της ποιητή : «Αυτός αυτός ο κόσμος /ο ίδιος κόσμος είναι… Στη χάση του θυμητικού / στο έβγα των ονείρων … Αυτός ο ίδιος κόσμος / αυτός ο κόσμος είναι. Κύμβαλο κύμβαλο / και μάταιο γέλιο μακρινό!»…**
Σκέφτομαι, σκέφτομαι κι άκρη δε βρίσκω. «Τελικά αυτή η άμυνα που θα μας πάει, σαν μας μισήσουνε κι’ οι λυγαριές;»** *

Ναι, στο τέλος θα μισήσουμε τον ίδιο μας το εαυτό ή θα τρελαθούμε. Δε γίνεται τη μια μέρα να βάζεις στο εξώφυλλο του «Ρεσάλτο» τη φωτογραφία του Μίκη και την άλλη βάναυσα να τον λοιδορείς. Δε γίνεται τη μια μέρα να ελπίζεις στο φως και την άλλη να γουρουνοδένεσαι με το σκοτάδι. Δε γίνεται τη μια μέρα να προβάλλεις τις απόψεις του και την άλλη να τον ταυτίζεις με τη …Ντόρα!
Είναι αυτή η θαμπούρα απ’ την κακοσυφοριασμένη αιθάλη της Αθήνας που επηρεάζει ανθρώπους και αισθήματα; Είναι η πωρωμένη σκιά του Στάλιν που κατευθύνει ακόμη και σήμερα την εγκληματική παραλυσία των όντων;

Δεν έχω πρόθεση να ενταχτώ στο κίνημα του Θεοδωράκη. Όμως δε μπορώ να πω ότι δε χαίρομαι, όταν ακούω να ξεπετάγονται σπίθες μέσα από τα σπλάχνα της κοινωνίας, είτε αυτές προέρχονται από απλούς ανθρώπους ή από ανεμογέννητους προλάτες πρωτοπόρους. Φτάνει αυτές οι σπίθες να ανάψουν φωτιές, για να καεί τούτο το σάπιο καθεστώς, τούτη η παπανδρεοποιημένη χολέρα. Αν εμείς οι ξεπαρμένοι «κονταροχτυπιόμαστε» μέσα στης πένας τη χλομάδα κι είμαστε ανίκανοι ν’ ανάψουμε μια σπίθα στου καλυβιού μας τη γωνιά, ας αφήσουμε τουλάχιστον κάποιες περήφανες ψυχές να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Ας μην σηκώνουμε αμάχες κι ας μην πετάμε ανέσπλαγχνες κορώνες, όταν κάποιο κίνημα είναι ακόμη στα σπάργανα και δεν έχει δείξει το πρόσωπό του. Εκτός κι αν η μικρόνοιά μας ενοχλήθηκε, όταν ο Μίκης κάλεσε επίσημα τους Ανεξάρτητους πολίτες σε ΑΝΥΠΑΚΟΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, σε κυβερνητικά ή μη σχέδια, που Ηθικά, Εθνικά, Δημοκρατικά, Ιστορικά, κατατείνουν στην υποτέλεια του Ελληνισμού.

Όμως, παρά το αλυσόδεμα, παρά τα μύρια δεινά που μας σωρεύουν, τούτος ο βράχος, που λέγεται Ελλάδα, εκπέμπει την κραυγή του. Και οι κραυγές του Μίκη, και οι κραυγές χιλιάδων αγωνιστών, όποιου χρώματος και νάναι, σε πείσμα κάθε ψωροκύβερνου, σε πείσμα κάθε καθεστωτικού βαρδιάνου, κάποια στιγμή θα ενωθούν, κάποια στιγμή στον άνεμο θα ανεβούν, για ν’ ακουστούν, να πιάσουν τόπο. Γιατί «κι ένας που έχει μυαλό νήπιου καταλαβαίνει, πως τώρα η Ελλάδα στην άκρα του άπατου γκρεμού κοντοζυγώνει»****

* Νίκος Εγγονόπουλος
** Οδυσσέας Ελύτης, «Το Άξιον Εστί»
*** Νίκος Εγγονόπουλος
****Όμηρος (Η, 379-482) , παράφραση.

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ- ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΙΚΗ

ΑΡΝΗΣΗ: ΣΕΦΕΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ - Άμεση Δημοκρατία (Real Democracy)