Share |

Θεέ του ουρανού και του παντός,

αυτείν’ οι γραμματισμένοι,

αυτείν’ οι πολιτισμένοι,

έκαμαν και κάνουν αυτά τα λάθη…

Στρατηγός ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ


Expedia

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Κώστας Tσιαντής- ΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ





Α. Πονάμε, φωνάζουμε κι είμαστε έτοιμοι  να κατασπαραχθούμε, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση  έχει  χάσει τη δεδηλωμένη  (αρχίζει να διαφαίνεται η  παρένθεση) και η συνέχιση της παρουσίας της αρχίζει να εξαρτάται από τους αντιπάλους της, οι οποίοι περιχαρείς  βρίσκουν την ευκαιρία να εξαγνισθούν στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
Προχωράμε εύκολα στο χαρακτηρισμό  της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  ως μνημονιακής, υιοθετούμε  εύκολα το «τι αριστερά-τι δεξιά»-«όλοι ίδιοι είναι» και  είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε το λίθο του αναθέματος και να καταδικάσουμε τον πρωθυπουργό που ως  χθες επευφημούσαμε. Κάτι μου λείπει από το πάζλ για να ταχθώ με αυτή τη στάση. Ας σταθούμε, αν μου επιτρέπετε, πιο ψύχραιμοι μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα και ας προσαράξουμε σ’ αυτή με όλο τον συναισθηματισμό, την καθαρότητα ψυχής, τον κόσμο των ιδεών και την τόλμη μας.
Β. Η κριτική μας στην κυβέρνηση, μέσα σε μια ολιγαρχική Ευρώπη  που ζει τη γερμανοκρατία,  δεν μπορεί να παραβλέψει  ότι: 
1. Η εντολή του 75% του ελληνικού λαού αλλά και των χωρών του Νότου είναι να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη. Δεν θα αναφερθώ εδώ στις οικονομικές και γεωπολιτικές συνέπειες μιας εξόδου. Θα αναφερθώ στην πρόταση της κυβέρνησης, που τίθεται για συζήτηση σήμερα στο ευρωγκρούπ.
2. Ο υπουργός οικονομίας κ. Τσακαλώτος τόνισε χθες βράδυ ότι η κυβέρνησε διαπραγματεύεται μια σύμβαση δανεισμού με τον ESM που προβλέπει:  α)  επώδυνα όντως υφεσιακά δημοσιονομικά μέτρα, αλλά συγχρόνως: β) δέσμευση των εταίρων για απομείωση του χρέους (ώστε  να καταστεί  διαχειρίσιμο –λέω εγώ- και όχι ‘’βιώσιμο’’), γ) χαμηλότερα δημοσιονομικά πλεονάσματα (ποσά αποπληρωμής προς τους δανειστές),  δ) αναπτυξιακό πακέτο 35 δις ευρώ, με το οποίο ελπίζεται να ξεπεραστεί η υφεσιακή διάσταση των μέτρων, και ε) όχι απλά μια συμφωνία (που κάθε τόσο θα περιμένει μια άλλη συμφωνία και νέα μέτρα), αλλά μια αποδεκτή (οριστική) λύση στο οικονομικό μας πρόβλημα.  
Γ. Μπορεί εύκολα να κάνει κανείς κριτική στα προτεινόμενα  μέτρα σε σχέση με τις προεκλογικές επαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η σύνθεση της λύσης επιτρέπει να φανεί μετά από πέντε χρόνια κάποιο φως στο τούνελ. Θα περάσουμε δύσκολα, οπωσδήποτε, ωστόσο μας επιτρέπεται κάποια ελπίδα ανάκαμψης.
Όμως το βασικό ζήτημα  απ’  όπου εκπηγάζουν και εγείρονται  οι περισσότερες  κριτικές, και που συνιστά τη λυδία λίθο για τον χαρακτηρισμό της συμφωνίας ως μνημονιακής ή μη είναι το ζήτημα  του δικαιικού πλαισίου εντός του οποίου θα τεθεί.
Αν η σύμβαση δανεισμού πρόκειται να ακολουθήσει το αγγλικό δίκαιο που ακολούθησαν οι  μέχρι σήμερα  μνημονιακές συμβάσεις και να θέτει εκ νέου υπό κατοχή την εθνική μας υπόσταση (γη, ουρανό και θάλασσα), αν το υφιστάμενο Ταμείο (ΤΑΙΠΕΔ) είναι να συνεχίζει να αποτελεί τη μαύρη τρύπα  της ύπαρξής μας και όλα μας τα υπάρχοντα να περιέρχονται  σ’  αυτή και να εξατμίζονται  σαν ατμός (λιμάνια, αεροδρόμια, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΡΕΝΟΣΕ, κλπ), αν η επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο του χρέους είναι να  καταστεί γράμμα κενό  από πλευράς σκοπού και περιεχομένου, τότε δεν θα πρόκειται απλά για μνημόνιο αλλά για μια πολιτική εξουδετέρωση της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την καταστροφή του κορμού της αντίστασης απέναντι στις συμβάσεις δανεισμού που καταλύουν την εθνική μας κυριαρχία.
Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό η κριτική μας  και η αντίδρασή μας  στην  συμφωνία παύει να έχει πρώτιστα οικονομικό χαρακτήρα  και αποκτά χαρακτήρα εθνικοαπελευθερωτικό.
Δ. Όμως, παράλληλα  προς   αυτά, ας σκεφτούμε  ότι οι συνέπειες των Μνημονίων που υπέγραψαν οι  εδώ Τροικανοί  επικρέμονται ως σπάθη επί της κεφαλής μας. Ας καταλάβουμε ότι, για κάθε δόση που δεν πληρώνουμε, οι πιστωτές λένε (όπως ακούστηκε από τα ΜΜΕ χωρίς σχολιασμό) ότι προς το παρόν δεν θα κάνουν χρήση των collaterals, δηλαδή δεν θα ασκήσουν τις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις δανεισμού κατασχέσεις-πλειστηριασμούς επί της δημόσιας (και ιδιωτικής) περιουσίας, που μπήκε ως υποθήκη. 
Συμπέρασμα: Το ζήτημα δεν είναι απλά αν θα ανοίξουν οι τράπεζες και θα αποκατασταθεί η οδυνηρή οικονομική κανονικότητα. Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι  η  άσκηση ή μη  των  όποιων  δικαιικών μας δικαιωμάτων αλληλοσυνδέονται με το οικονομικό ζήτημα και τις υπογεγραμμένες συμβάσεις δανεισμού.  Πρέπει να συνδυαστεί  σε σχέση με έναν πόλεμο σε επίπεδο δικαιικό-νομικό που μπορεί να ξεσπάσει όσο δεν θα μπορούμε να αποπληρώνουμε τον εχθρό μας,  που σημαίνει  όσο ο ίδιος δεν θα μας  δανείζει για να τον αποπληρώνουμε!   Μπορούμε έτσι να κατανοήσουμε αυτό που έλεγε ο Γ. Κασιμάτης: ότι με τις συμβάσεις δανεισμού μας έδεσαν χειροπόδαρα.  Ας ελπίσουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα επαναλάβει το έγκλημα και δεν θα συνδέσει τον νέο οικονομικό δανεισμό με  την υπογραφή μιας σύμβασης όπως  εκείνες των μνημονίων που έβαλαν την Ελλάδα υποθήκη!
Αλλά φοβάμαι ότι υπάρχει έλλειμμα κεντρικού σχεδιασμού στην κυβέρνηση για να επεξεργαστεί τη συνθετότατα των προβλημάτων και την στρατηγική της. Μακάρι να διαψευστώ.
Κώστας Τσιαντής (11-7-2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ

Η «ΣΠΙΘΑ» άναψε για τη Νέα Ελλάδα
Ο Μίκης Θεοδωράκης, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, άναψε χθες (1 Δεκεμβρίου 2010) τη «ΣΠΙΘΑ» του ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΟΥΡΓΟΥ ΠΥΡΟΣ για ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.
Κώστας Τσιαντής


«…ανέστιος ειν’, που χαίρεται αν ξεσπάσει
ανάμεσα σε φίλους και δικούς ξέφρενη αμάχη.»
Όμηρος (Ι, 63-64)


Του Ηλία Σιαμέλου (Από antibaro 7/12/2010)

Όντας περαστικός, είπα, το βλέφαρό μου για λίγο ν’ ακουμπήσω στου διαδικτύου τις φιλικές ιστοσελίδες! Να δω τα εκθέματα της σκέψης των πολλών, ν’ ακούσω τις ιαχές τους. Όμως άλλα είδαν τα μάτια μου στο θαμποχάρακτο κατώφλι τους. Ο ένας κρατάει την πύρινη ρομφαία, ο άλλος κοντάρια και παλούκια και πιο πέρα ο φίλος τρίβει την τσακμακόπετρά του, εκεί απόκοντα, στις νοτισμένες αναφλέξεις του συστήματος.
-Ω, είπα, ω θεληματάρικα παιδιά, που παίζετε κρυφτό, στα πιο ρηχά σοκάκια ενός εξωνημένου καθεστώτος. Κύματα, κύματα έρχονται τα λόγια σας με θόρυβο και φεύγουν. Δεν έχουν φτερά, δεν έχουν μέσα τους τούς ήχους των πονεμένων.
Μόνο να, κατηγόριες, κατηγόριες, και λόγια επικριτικά από ανθρώπους που εμφανίζονται σαν οι μοναδικοί κάτοχοι της αλήθειας. Κι όλα αυτά, τούτη τη μαύρη ώρα της γενικευμένης υπνογένειας! Δε μπορεί, είπα, κάπου θα υπάρχει η συζυγία των ψυχών, κάπου το πάρτι της στενοποριάς θα πάρει τέλος.
Μα τι θέλω να πω; Για ποιο πράγμα τόση ώρα τσαμπουνάω; Ναι, ναι, μα για του λύκου το χιονισμένο πέρασμα μιλάω ! Μια κίνηση έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης και πέσανε όλοι πάνω του για να τον φάνε. Και δε ρίχτηκαν πάνω του οι οχτροί, δεν όρμησε πάνω του της Νέας Τάξης η αρμάδα. Όρμησε το ίδιο το περιοδικό «Ρεσάλτο»! Όρμησε το μετερίζι εκείνο που στις σελίδες του την άστεγη ψυχή μας τόσα χρόνια είχαμε αποθέσει!

Είμαι στο Κοιμητήριο, δίπλα στον τάφο της γυναίκας μου. «Ερευνώ πέρα τον ορίζοντα και, σκύβοντας προσπαθώ με τα δάχτυλα να καθαρίσω την πλάκα του τάφου νάρθει ν’ ακουμπήσει η σελήνη…»*. Ναι, εκείνη μου το έλεγε: Πρόσεχε, πρόσεχε τον κόσμο μας. Πρόσεχε τους ανθρώπους, ενώ μου απάγγελνε με δάκρυα τους στίχους του αγαπημένου της ποιητή : «Αυτός αυτός ο κόσμος /ο ίδιος κόσμος είναι… Στη χάση του θυμητικού / στο έβγα των ονείρων … Αυτός ο ίδιος κόσμος / αυτός ο κόσμος είναι. Κύμβαλο κύμβαλο / και μάταιο γέλιο μακρινό!»…**
Σκέφτομαι, σκέφτομαι κι άκρη δε βρίσκω. «Τελικά αυτή η άμυνα που θα μας πάει, σαν μας μισήσουνε κι’ οι λυγαριές;»** *

Ναι, στο τέλος θα μισήσουμε τον ίδιο μας το εαυτό ή θα τρελαθούμε. Δε γίνεται τη μια μέρα να βάζεις στο εξώφυλλο του «Ρεσάλτο» τη φωτογραφία του Μίκη και την άλλη βάναυσα να τον λοιδορείς. Δε γίνεται τη μια μέρα να ελπίζεις στο φως και την άλλη να γουρουνοδένεσαι με το σκοτάδι. Δε γίνεται τη μια μέρα να προβάλλεις τις απόψεις του και την άλλη να τον ταυτίζεις με τη …Ντόρα!
Είναι αυτή η θαμπούρα απ’ την κακοσυφοριασμένη αιθάλη της Αθήνας που επηρεάζει ανθρώπους και αισθήματα; Είναι η πωρωμένη σκιά του Στάλιν που κατευθύνει ακόμη και σήμερα την εγκληματική παραλυσία των όντων;

Δεν έχω πρόθεση να ενταχτώ στο κίνημα του Θεοδωράκη. Όμως δε μπορώ να πω ότι δε χαίρομαι, όταν ακούω να ξεπετάγονται σπίθες μέσα από τα σπλάχνα της κοινωνίας, είτε αυτές προέρχονται από απλούς ανθρώπους ή από ανεμογέννητους προλάτες πρωτοπόρους. Φτάνει αυτές οι σπίθες να ανάψουν φωτιές, για να καεί τούτο το σάπιο καθεστώς, τούτη η παπανδρεοποιημένη χολέρα. Αν εμείς οι ξεπαρμένοι «κονταροχτυπιόμαστε» μέσα στης πένας τη χλομάδα κι είμαστε ανίκανοι ν’ ανάψουμε μια σπίθα στου καλυβιού μας τη γωνιά, ας αφήσουμε τουλάχιστον κάποιες περήφανες ψυχές να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Ας μην σηκώνουμε αμάχες κι ας μην πετάμε ανέσπλαγχνες κορώνες, όταν κάποιο κίνημα είναι ακόμη στα σπάργανα και δεν έχει δείξει το πρόσωπό του. Εκτός κι αν η μικρόνοιά μας ενοχλήθηκε, όταν ο Μίκης κάλεσε επίσημα τους Ανεξάρτητους πολίτες σε ΑΝΥΠΑΚΟΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, σε κυβερνητικά ή μη σχέδια, που Ηθικά, Εθνικά, Δημοκρατικά, Ιστορικά, κατατείνουν στην υποτέλεια του Ελληνισμού.

Όμως, παρά το αλυσόδεμα, παρά τα μύρια δεινά που μας σωρεύουν, τούτος ο βράχος, που λέγεται Ελλάδα, εκπέμπει την κραυγή του. Και οι κραυγές του Μίκη, και οι κραυγές χιλιάδων αγωνιστών, όποιου χρώματος και νάναι, σε πείσμα κάθε ψωροκύβερνου, σε πείσμα κάθε καθεστωτικού βαρδιάνου, κάποια στιγμή θα ενωθούν, κάποια στιγμή στον άνεμο θα ανεβούν, για ν’ ακουστούν, να πιάσουν τόπο. Γιατί «κι ένας που έχει μυαλό νήπιου καταλαβαίνει, πως τώρα η Ελλάδα στην άκρα του άπατου γκρεμού κοντοζυγώνει»****

* Νίκος Εγγονόπουλος
** Οδυσσέας Ελύτης, «Το Άξιον Εστί»
*** Νίκος Εγγονόπουλος
****Όμηρος (Η, 379-482) , παράφραση.

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ- ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΙΚΗ

ΑΡΝΗΣΗ: ΣΕΦΕΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ - Άμεση Δημοκρατία (Real Democracy)