Share |

Θεέ του ουρανού και του παντός,

αυτείν’ οι γραμματισμένοι,

αυτείν’ οι πολιτισμένοι,

έκαμαν και κάνουν αυτά τα λάθη…

Στρατηγός ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ


Expedia

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Κώστας Τσιαντής- Αιρετικό: Ή θα λειτουργήσει η Δημοκρατία στην Ευρώπη ή δεν έχουμε λόγο παραμονής (επαναδημοσίευση).

1. Δυστυχώς, βραχύβια η μνήμη μας μας κάνει να νομίζουμε πώς ξεπεράσαμε μέσα στα πέντε χρόνια όσα συμπεριλαμβάνονται στις Συμβάσεις δανεισμού, τις οποίες ο Γ. Κασιμάτης και άλλοι συνταγματολόγοι κατήγγειλαν (με την εμπεριστατωμένη τους ανάλυση) ως προς τις συνέπειές τους για τη χώρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «μας δένουν χειροπόδαρα» [1,2]. Και επειδή ούτε ο Σαμαράς ούτε ο Βενιζέλος ούτε κάποιος  άλλος (κρυφο)μνημονιακός  τολμούν να κάνουν λόγο για το θέμα (για το οποίο τους βαραίνουν εθνικές ευθύνες), εμείς το ξεχάσαμε και νομίζουμε ότι έπαψε να υπάρχει. Δυστυχώς όμως το πρόβλημα παραμένει ακέραιο και συνιστά την πιο  σοβαρή πλευρά της πολιτικής διάστασης της κρίσης που ζούμε.
Αυτός είναι ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο η νέα Κυβέρνηση μάχεται να αποφύγει τη σύνδεση των αποφάσεών της  με το παρελθόν, να ζητήσει παράταση του Μνημονίου ή να δεχτεί την Τρόικα.  Αλλά η αντιπολίτευση υποκριτικά κάνει πως δεν καταλαβαίνει.
2. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη με διπλωματικά ειρηνικά μέσα να  ελευθερώσει τη χώρα από τις Συμβάσεις Δανεισμού που την κρατούν εξαρτημένη και  τη σέρνουν απ’ το λουρί σαν το σκυλί. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αν η αναθεώρηση-αποδόμηση αυτών των συμβάσεων δεν γίνει τώρα, με δεδομένο το πόσο επιλήσμονες είμαστε, δεν πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Όπως γράφει ο Κασιμάτης:''Οι Συμβάσεις Δανεισμού είναι νομικά ανυπόστατες, γιατί παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος, καθώς και της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομιμότητας.  Ποια κυβέρνηση θα βρεθεί να ζητήσει την απάλειψη των αθέμιτων όρων και την αποκατάσταση της νομιμότητας; ή ποια κυβέρνηση θα αρνηθεί την εκτέλεσή τους, προβάλλοντας το ανυπόστατό τους λόγω παραβίασης θεμελιωδών άρχων που τις καθιστούν ανυπόστατες;''.
Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να διεκδικήσουμε κατά προτεραιότητα την επίλυση του προβλήματος ανεξαρτησίας της χώρας, καθώς και να κατανοήσουμε ότι το αντιμνημονιακό μέτωπο έχει ουσία και βάθος που ξεπερνά κατά πολύ τις όποιες επιφανειακές σε αυτό αναφορές.!
3. Η πολιτική διάσταση αυτού του προβλήματος δεν πρέπει με τίποτα να χαθεί μέσα στην οικονομική. Πέρα όμως από το γεγονός της εθνικής ανεξαρτησίας και του καταστατικού δικαιώματος της ισότιμης συμμετοχής μας στην ΕΕ και την ευρωζώνη, υπάρχει ένα ζήτημα ηθικής τάξεως το οποίο  δεν μπορεί με τίποτα να παρακαμφθεί.
Το ηθικό αυτό ζήτημα απορρέει απ΄το γεγονός ότι  (με συνταγματικό πραξικόπημα) μας επεβλήθη από την Τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) μια λύση η οποία δεν περιείχε από ελληνικής πλευράς καμιά προστατευτική ρήτρα ως προς την έκβαση των αποτελεσμάτων της. Η λύση αυτή απεδείχθη καταστροφική: όχι απλά ως μη λύση, αλλά  ως «θανατηφόρας συνταγή» για την Ελλάδα και το λαό της, δεδομένου ότι ούτε τη βιωσιμότητα του χρέους έκανε εφικτή  (αντίθετα το αύξησε από το 120% στο 180% του ΑΕΠ), ούτε την ανάπτυξη πέτυχε της ελληνικής οικονομίας (την οποία ουσιαστικά κατέστρεψε),  αλλά ούτε τη βιωσιμότητα των Ελλήνων, τους οποίους τους έριξε στην πτώχευση και την ανεργία, έκανε μετανάστες 300000 νέους έλληνες επιστήμονες, ενώ συνάμα αφαίρεσε από μισθωτούς και συνταξιούχους το 50-70% τους εισοδήματός τους και δολοφόνησε παράλληλα 8000 Έλληνες που ανάγκασε να οδηγηθούν στην αυτοχειρία. 
4. Μας είναι δύσκολο να δεχτούμε ότι η επιλογή αυτή των Τροικανών ήταν τυχαία: ότι το “success story”,  κατά την άποψη των μνημονιακών κυβερνήσεων, ήταν μια αστοχία των Τροικανών. Υπάρχουν έγκυρες καταγγελίες και αναφορές για το ποιοί και πόσα κέρδισαν από αυτή την επιλογή. Ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή για την οποία, συνεπώς, πρέπει να αναζητηθούν άμεσα ευθύνες  και ο ελληνικός λαός να «αποζημιωθεί» με χρήση κάθε νόμιμου μέσου [3, 4].
5. Με βάση τα δεδομένα αυτά, θεωρώ απαράδεκτο να πηγαίνουμε στην ευρωγκρούπ  ή στον Σόιμπλε και να παρακαλάμε για λύση. Μας κατέστρεψαν και επιδιώκουν με κάθε τρόπο να τελούμε υπό καθεστώς ξένης εξάρτησης και μη λύσης. Μας κατέστρεψαν συνειδητά με τους «γιατρούς»  και τις «συνταγές τους» και πρέπει συνεπώς να πληρώσουν.  Είναι αυτονόητο, ότι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουν είναι άμεσα να βοηθήσουν ως υπαίτιοι για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το σχέδιο που εμείς θα υποβάλλουμε, για τη δική μας σωτηρία αλλά και για να σταματήσουμε το δανεισμό,που πάει αποκλειστικά στους τραπεζίτες και όχι στο λαό μας, και επιβαρύνει τους εργαζομένους, τους μισθωτούς και συνταξιούχους στην  Ευρώπη [5,6].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ

Η «ΣΠΙΘΑ» άναψε για τη Νέα Ελλάδα
Ο Μίκης Θεοδωράκης, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, άναψε χθες (1 Δεκεμβρίου 2010) τη «ΣΠΙΘΑ» του ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΟΥΡΓΟΥ ΠΥΡΟΣ για ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.
Κώστας Τσιαντής


«…ανέστιος ειν’, που χαίρεται αν ξεσπάσει
ανάμεσα σε φίλους και δικούς ξέφρενη αμάχη.»
Όμηρος (Ι, 63-64)


Του Ηλία Σιαμέλου (Από antibaro 7/12/2010)

Όντας περαστικός, είπα, το βλέφαρό μου για λίγο ν’ ακουμπήσω στου διαδικτύου τις φιλικές ιστοσελίδες! Να δω τα εκθέματα της σκέψης των πολλών, ν’ ακούσω τις ιαχές τους. Όμως άλλα είδαν τα μάτια μου στο θαμποχάρακτο κατώφλι τους. Ο ένας κρατάει την πύρινη ρομφαία, ο άλλος κοντάρια και παλούκια και πιο πέρα ο φίλος τρίβει την τσακμακόπετρά του, εκεί απόκοντα, στις νοτισμένες αναφλέξεις του συστήματος.
-Ω, είπα, ω θεληματάρικα παιδιά, που παίζετε κρυφτό, στα πιο ρηχά σοκάκια ενός εξωνημένου καθεστώτος. Κύματα, κύματα έρχονται τα λόγια σας με θόρυβο και φεύγουν. Δεν έχουν φτερά, δεν έχουν μέσα τους τούς ήχους των πονεμένων.
Μόνο να, κατηγόριες, κατηγόριες, και λόγια επικριτικά από ανθρώπους που εμφανίζονται σαν οι μοναδικοί κάτοχοι της αλήθειας. Κι όλα αυτά, τούτη τη μαύρη ώρα της γενικευμένης υπνογένειας! Δε μπορεί, είπα, κάπου θα υπάρχει η συζυγία των ψυχών, κάπου το πάρτι της στενοποριάς θα πάρει τέλος.
Μα τι θέλω να πω; Για ποιο πράγμα τόση ώρα τσαμπουνάω; Ναι, ναι, μα για του λύκου το χιονισμένο πέρασμα μιλάω ! Μια κίνηση έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης και πέσανε όλοι πάνω του για να τον φάνε. Και δε ρίχτηκαν πάνω του οι οχτροί, δεν όρμησε πάνω του της Νέας Τάξης η αρμάδα. Όρμησε το ίδιο το περιοδικό «Ρεσάλτο»! Όρμησε το μετερίζι εκείνο που στις σελίδες του την άστεγη ψυχή μας τόσα χρόνια είχαμε αποθέσει!

Είμαι στο Κοιμητήριο, δίπλα στον τάφο της γυναίκας μου. «Ερευνώ πέρα τον ορίζοντα και, σκύβοντας προσπαθώ με τα δάχτυλα να καθαρίσω την πλάκα του τάφου νάρθει ν’ ακουμπήσει η σελήνη…»*. Ναι, εκείνη μου το έλεγε: Πρόσεχε, πρόσεχε τον κόσμο μας. Πρόσεχε τους ανθρώπους, ενώ μου απάγγελνε με δάκρυα τους στίχους του αγαπημένου της ποιητή : «Αυτός αυτός ο κόσμος /ο ίδιος κόσμος είναι… Στη χάση του θυμητικού / στο έβγα των ονείρων … Αυτός ο ίδιος κόσμος / αυτός ο κόσμος είναι. Κύμβαλο κύμβαλο / και μάταιο γέλιο μακρινό!»…**
Σκέφτομαι, σκέφτομαι κι άκρη δε βρίσκω. «Τελικά αυτή η άμυνα που θα μας πάει, σαν μας μισήσουνε κι’ οι λυγαριές;»** *

Ναι, στο τέλος θα μισήσουμε τον ίδιο μας το εαυτό ή θα τρελαθούμε. Δε γίνεται τη μια μέρα να βάζεις στο εξώφυλλο του «Ρεσάλτο» τη φωτογραφία του Μίκη και την άλλη βάναυσα να τον λοιδορείς. Δε γίνεται τη μια μέρα να ελπίζεις στο φως και την άλλη να γουρουνοδένεσαι με το σκοτάδι. Δε γίνεται τη μια μέρα να προβάλλεις τις απόψεις του και την άλλη να τον ταυτίζεις με τη …Ντόρα!
Είναι αυτή η θαμπούρα απ’ την κακοσυφοριασμένη αιθάλη της Αθήνας που επηρεάζει ανθρώπους και αισθήματα; Είναι η πωρωμένη σκιά του Στάλιν που κατευθύνει ακόμη και σήμερα την εγκληματική παραλυσία των όντων;

Δεν έχω πρόθεση να ενταχτώ στο κίνημα του Θεοδωράκη. Όμως δε μπορώ να πω ότι δε χαίρομαι, όταν ακούω να ξεπετάγονται σπίθες μέσα από τα σπλάχνα της κοινωνίας, είτε αυτές προέρχονται από απλούς ανθρώπους ή από ανεμογέννητους προλάτες πρωτοπόρους. Φτάνει αυτές οι σπίθες να ανάψουν φωτιές, για να καεί τούτο το σάπιο καθεστώς, τούτη η παπανδρεοποιημένη χολέρα. Αν εμείς οι ξεπαρμένοι «κονταροχτυπιόμαστε» μέσα στης πένας τη χλομάδα κι είμαστε ανίκανοι ν’ ανάψουμε μια σπίθα στου καλυβιού μας τη γωνιά, ας αφήσουμε τουλάχιστον κάποιες περήφανες ψυχές να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Ας μην σηκώνουμε αμάχες κι ας μην πετάμε ανέσπλαγχνες κορώνες, όταν κάποιο κίνημα είναι ακόμη στα σπάργανα και δεν έχει δείξει το πρόσωπό του. Εκτός κι αν η μικρόνοιά μας ενοχλήθηκε, όταν ο Μίκης κάλεσε επίσημα τους Ανεξάρτητους πολίτες σε ΑΝΥΠΑΚΟΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, σε κυβερνητικά ή μη σχέδια, που Ηθικά, Εθνικά, Δημοκρατικά, Ιστορικά, κατατείνουν στην υποτέλεια του Ελληνισμού.

Όμως, παρά το αλυσόδεμα, παρά τα μύρια δεινά που μας σωρεύουν, τούτος ο βράχος, που λέγεται Ελλάδα, εκπέμπει την κραυγή του. Και οι κραυγές του Μίκη, και οι κραυγές χιλιάδων αγωνιστών, όποιου χρώματος και νάναι, σε πείσμα κάθε ψωροκύβερνου, σε πείσμα κάθε καθεστωτικού βαρδιάνου, κάποια στιγμή θα ενωθούν, κάποια στιγμή στον άνεμο θα ανεβούν, για ν’ ακουστούν, να πιάσουν τόπο. Γιατί «κι ένας που έχει μυαλό νήπιου καταλαβαίνει, πως τώρα η Ελλάδα στην άκρα του άπατου γκρεμού κοντοζυγώνει»****

* Νίκος Εγγονόπουλος
** Οδυσσέας Ελύτης, «Το Άξιον Εστί»
*** Νίκος Εγγονόπουλος
****Όμηρος (Η, 379-482) , παράφραση.

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ- ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΙΚΗ

ΑΡΝΗΣΗ: ΣΕΦΕΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ - Άμεση Δημοκρατία (Real Democracy)