Share |

Θεέ του ουρανού και του παντός,

αυτείν’ οι γραμματισμένοι,

αυτείν’ οι πολιτισμένοι,

έκαμαν και κάνουν αυτά τα λάθη…

Στρατηγός ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ


Expedia

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Μας απειλούν ότι θα έλθουν Νύχτα. Γράφει ο Ηλίας Σταμπολιάδης

 


Μας απειλούν ότι θα έλθουν Νύχτα

Ηλίας Σταμπολιάδης

Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουργός

πρώην Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Μέλος του ΙΗΑ


Λέξεις κλειδιά: Γεωπολιτικό Δυναμικό, πρωτόγονοι βάρβαροι, εκλεπτυσμένοι γείτονες, ειρηνοποιός ευδαιμονισμός, θεωρεία πολέμου.


Με αφορμή τις παράλογες διεκδικήσεις και τις απειλές του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του σιναφιού του, ότι θα έλθουν νύχτα, πολλοί συμπατριώτες μας αντιτάσσουν τα δικά μας επιχειρήματα. Θεωρούν, και όχι άδικα, τους Τούρκους σαν πρωτόγονους και βαρβάρους έναντι των εκλεπτυσμένων και καλοζωισμένων Ελλήνων και ότι οι απειλές του Ερντογάν στόχο έχουν να αποτρέψουν την προσοχή του λαού του από την εσωτερική εξαθλίωση και την κυβερνητική διαφθορά και να την στρέψουν προς τα έξω. Άλλοι πάλι αντιτάσσουν την γενναιότητα των Ελλήνων υπενθυμίζοντας τα κατορθώματα των προγόνων μας στον Μαραθώνα, στις Θερμοπύλες την Σαλαμίνα, τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Καλό είναι τα κατορθώματα των προγόνων μας να αποτελούν κίνητρο για την δική μας εμψύχωση και βελτίωση που στηρίζεται στην επίγνωση και μελέτη των παραγόντων που τους επέτρεψαν να μεγαλουργήσουν και δεν πρέπει να αποτελούν παράγοντα εφησυχασμού μας σε καιρούς μάλιστα που απειλούμεθα από πρωτόγονους γείτονες.

Ας μην θυμούμαστε μόνο τους μακρινούς θριάμβους του έθνους μας, αλλά και τις πιο πρόσφατες καταστροφές όπως της Μικράς Ασίας το 1922 και της Κύπρου το 1974 και ας μην αψηφούμε την σημερινή απειλή επειδή θεωρούμε τους εαυτούς μας εκλεπτυσμένους και ευρωπαϊζοντες, πολίτες μιας δημοκρατικής χώρας σε σχέση με τους βαρβάρους και πρωτόγονους Τούρκους, πολίτες μίας χώρας με πληθώρα εσωτερικών αντιθέσεων.

Ο Παναγιώτης Κονδύλης (*) έχει αναφέρει ότι η σημερινή Τουρκία είναι μία χώρα με επταπλάσιο πληθυσμό, το 50% του οποίου είναι κάτω των 25 ετών, σε σχέση με την Ελλάδα που είναι μία χώρα γερόντων και φθίνει από υπογεννητικότητα. Αυτή η πληθώρα διάχυτης και ακαταστάλαχτης ανθρώπινης ενέργειας των Τούρκων, παράλληλα με την στενά εννοούμενη οικονομική δραστηριότητα, τείνει να διοχετευθεί σε δραστηριότητες συναπτόμενες με τον προσδιορισμό και την υπεράσπιση της τουρκικής ταυτότητας και της θέσης της στον κόσμο. Μόνον εκεί που χοχλάζει νεανικό αίμα γεννιούνται ιδέες ικανές να κινητοποιήσουν μάζες, όσο πρωτόγονες και αν φαίνονται στα μάτια δημογραφικά φθινόντων γειτόνων εκλεπτυσμένων από την ξαφνική ευζωία, ή, διανοουμένων που εξ επαγγέλματος παράγουν ιδεολογίες ειρηνιστικού ευδαιμονισμού.

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε έναν εχθρικό γείτονα, που αντικειμενικά έχει την ανάγκη επέκτασης ανεξάρτητα από το πολιτικό του καθεστώς, θα πρέπει να πάρουμε μέτρα πέρα από την αυταρέσκεια της ιστορικής και πολιτιστικής μας καταγωγής και πέρα από την απαξίωση της σημερινής ηγεσίας του εχθρού. Τα βασικότερα μέτρα που πρέπει να πάρουμε σαν έθνος είναι:

  • Nα αποκτήσουμε παραγωγική αυτάρκεια στα μέσα επιβίωσης που απαιτεί ο σημερινός τρόπος ζωής μας, συν ένα πλεόνασμα για εξαγωγή ώστε να εισάγουμε αυτά που δεν παράγουμε.

  • Να αποφύγουμε τον υπερκαταναλωτισμό και να επενδύσουμε σε παραγωγικές δραστηριότητες που αυξάνουν το ΑΕΠ. Άλλη είναι αξία αύξησης 1% του ΑΕΠ που οφείλεται σε βιομηχανική παραγωγή και άλλη το 1% από τον τουρισμό που τον έχουμε αναγάγει σε βαριά βιομηχανία.

  • Να αποκτήσει ο στρατός όσο το δυνατόν εντόπια κάλυψη των εξοπλιστικών του αναγκών. Σήμερα ο τουρκικός στρατός έχει 60% εντόπια κάλυψη ενώ ο δικός μας εισάγει μέχρι την τελευταία βίδα.

  • Να φροντίσουμε να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και όχι στους συμμάχους. Ας μην ξεχνάμε ότι οι σύμμαχοι αξίζουν για εμάς όσο εμείς αξίζουμε για αυτούς. Ιστορικά πάντα μας εγκατέλειψαν όταν το υπαγόρευσαν τα συμφέροντα τους άσχετα από το κόστος που εμείς πληρώσαμε. Ο πόλεμος δεν κερδίζεται με την επίκληση του διεθνούς δικαίου ή τις υποσχέσεις των συμμάχων αλλά με την δική μας ετοιμότητα, την αγάπη για την πατρίδα και το πνεύμα αυτοθυσίας.

  • Να ενισχύσουμε το γεωπολιτικό μας δυναμικό τονώνοντας την γεννητικότητα του έθνους μας που γηράσκει, να τονώσουμε την εθνική μας ταυτότητα που εκμηδενίζεται από την λαθρομετανάστευση και την αποδοχή ξένων προτύπων ζωής και να υπερασπιστούμε την ιστορία μας, την γλώσσα μας και τις αξίες που δημιούργησαν τον πολιτισμό μας.

Δυστυχώς οι τελευταίες κυβερνήσεις της χώρας μας δεν φρόντισαν και δεν φροντίζουν για την ανάδειξη της χώρας σε γεωστρατηγικό παράγοντα της περιοχής αλλά τα διάφορα κόμματα αναλίσκονται στις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις για κατάκτηση της εξουσίας. Το θλιβερό αποτέλεσμα είναι η χώρα να έχει καταντήσει προτεκτοράτο ξένων δυνάμεων που καθορίζουν την οικονομική και νομική ζωή της χώρας και της επιβάλλουν την εξωτερική της πολιτική ανάλογα με τα δικά τους συμφέροντα. Το ερώτημα είναι εάν η ανησυχία μας έναντι ενός πρωτόγονου και επιθετικού γείτονα είναι αρκετή, ή, θα πρέπει πρωταρχικά να αναθεωρήσουμε το πολιτικό μας σύστημα και την εξάσκηση ελέγχου των πεπραγμένων της εκάστοτε εξουσίας με κριτήριο την ασφάλεια και επιβίωση του έθνους που σήμερα το ωθούν σε μηδενισμό;


(*) Παναγιώτης Κονδύλης «Θεωρία του Πολέμου», ε’ έκδοση, σελ 388, εκδόσεις Θεμέλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ

Η «ΣΠΙΘΑ» άναψε για τη Νέα Ελλάδα
Ο Μίκης Θεοδωράκης, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, άναψε χθες (1 Δεκεμβρίου 2010) τη «ΣΠΙΘΑ» του ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΟΥΡΓΟΥ ΠΥΡΟΣ για ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.
Κώστας Τσιαντής


«…ανέστιος ειν’, που χαίρεται αν ξεσπάσει
ανάμεσα σε φίλους και δικούς ξέφρενη αμάχη.»
Όμηρος (Ι, 63-64)


Του Ηλία Σιαμέλου (Από antibaro 7/12/2010)

Όντας περαστικός, είπα, το βλέφαρό μου για λίγο ν’ ακουμπήσω στου διαδικτύου τις φιλικές ιστοσελίδες! Να δω τα εκθέματα της σκέψης των πολλών, ν’ ακούσω τις ιαχές τους. Όμως άλλα είδαν τα μάτια μου στο θαμποχάρακτο κατώφλι τους. Ο ένας κρατάει την πύρινη ρομφαία, ο άλλος κοντάρια και παλούκια και πιο πέρα ο φίλος τρίβει την τσακμακόπετρά του, εκεί απόκοντα, στις νοτισμένες αναφλέξεις του συστήματος.
-Ω, είπα, ω θεληματάρικα παιδιά, που παίζετε κρυφτό, στα πιο ρηχά σοκάκια ενός εξωνημένου καθεστώτος. Κύματα, κύματα έρχονται τα λόγια σας με θόρυβο και φεύγουν. Δεν έχουν φτερά, δεν έχουν μέσα τους τούς ήχους των πονεμένων.
Μόνο να, κατηγόριες, κατηγόριες, και λόγια επικριτικά από ανθρώπους που εμφανίζονται σαν οι μοναδικοί κάτοχοι της αλήθειας. Κι όλα αυτά, τούτη τη μαύρη ώρα της γενικευμένης υπνογένειας! Δε μπορεί, είπα, κάπου θα υπάρχει η συζυγία των ψυχών, κάπου το πάρτι της στενοποριάς θα πάρει τέλος.
Μα τι θέλω να πω; Για ποιο πράγμα τόση ώρα τσαμπουνάω; Ναι, ναι, μα για του λύκου το χιονισμένο πέρασμα μιλάω ! Μια κίνηση έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης και πέσανε όλοι πάνω του για να τον φάνε. Και δε ρίχτηκαν πάνω του οι οχτροί, δεν όρμησε πάνω του της Νέας Τάξης η αρμάδα. Όρμησε το ίδιο το περιοδικό «Ρεσάλτο»! Όρμησε το μετερίζι εκείνο που στις σελίδες του την άστεγη ψυχή μας τόσα χρόνια είχαμε αποθέσει!

Είμαι στο Κοιμητήριο, δίπλα στον τάφο της γυναίκας μου. «Ερευνώ πέρα τον ορίζοντα και, σκύβοντας προσπαθώ με τα δάχτυλα να καθαρίσω την πλάκα του τάφου νάρθει ν’ ακουμπήσει η σελήνη…»*. Ναι, εκείνη μου το έλεγε: Πρόσεχε, πρόσεχε τον κόσμο μας. Πρόσεχε τους ανθρώπους, ενώ μου απάγγελνε με δάκρυα τους στίχους του αγαπημένου της ποιητή : «Αυτός αυτός ο κόσμος /ο ίδιος κόσμος είναι… Στη χάση του θυμητικού / στο έβγα των ονείρων … Αυτός ο ίδιος κόσμος / αυτός ο κόσμος είναι. Κύμβαλο κύμβαλο / και μάταιο γέλιο μακρινό!»…**
Σκέφτομαι, σκέφτομαι κι άκρη δε βρίσκω. «Τελικά αυτή η άμυνα που θα μας πάει, σαν μας μισήσουνε κι’ οι λυγαριές;»** *

Ναι, στο τέλος θα μισήσουμε τον ίδιο μας το εαυτό ή θα τρελαθούμε. Δε γίνεται τη μια μέρα να βάζεις στο εξώφυλλο του «Ρεσάλτο» τη φωτογραφία του Μίκη και την άλλη βάναυσα να τον λοιδορείς. Δε γίνεται τη μια μέρα να ελπίζεις στο φως και την άλλη να γουρουνοδένεσαι με το σκοτάδι. Δε γίνεται τη μια μέρα να προβάλλεις τις απόψεις του και την άλλη να τον ταυτίζεις με τη …Ντόρα!
Είναι αυτή η θαμπούρα απ’ την κακοσυφοριασμένη αιθάλη της Αθήνας που επηρεάζει ανθρώπους και αισθήματα; Είναι η πωρωμένη σκιά του Στάλιν που κατευθύνει ακόμη και σήμερα την εγκληματική παραλυσία των όντων;

Δεν έχω πρόθεση να ενταχτώ στο κίνημα του Θεοδωράκη. Όμως δε μπορώ να πω ότι δε χαίρομαι, όταν ακούω να ξεπετάγονται σπίθες μέσα από τα σπλάχνα της κοινωνίας, είτε αυτές προέρχονται από απλούς ανθρώπους ή από ανεμογέννητους προλάτες πρωτοπόρους. Φτάνει αυτές οι σπίθες να ανάψουν φωτιές, για να καεί τούτο το σάπιο καθεστώς, τούτη η παπανδρεοποιημένη χολέρα. Αν εμείς οι ξεπαρμένοι «κονταροχτυπιόμαστε» μέσα στης πένας τη χλομάδα κι είμαστε ανίκανοι ν’ ανάψουμε μια σπίθα στου καλυβιού μας τη γωνιά, ας αφήσουμε τουλάχιστον κάποιες περήφανες ψυχές να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Ας μην σηκώνουμε αμάχες κι ας μην πετάμε ανέσπλαγχνες κορώνες, όταν κάποιο κίνημα είναι ακόμη στα σπάργανα και δεν έχει δείξει το πρόσωπό του. Εκτός κι αν η μικρόνοιά μας ενοχλήθηκε, όταν ο Μίκης κάλεσε επίσημα τους Ανεξάρτητους πολίτες σε ΑΝΥΠΑΚΟΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, σε κυβερνητικά ή μη σχέδια, που Ηθικά, Εθνικά, Δημοκρατικά, Ιστορικά, κατατείνουν στην υποτέλεια του Ελληνισμού.

Όμως, παρά το αλυσόδεμα, παρά τα μύρια δεινά που μας σωρεύουν, τούτος ο βράχος, που λέγεται Ελλάδα, εκπέμπει την κραυγή του. Και οι κραυγές του Μίκη, και οι κραυγές χιλιάδων αγωνιστών, όποιου χρώματος και νάναι, σε πείσμα κάθε ψωροκύβερνου, σε πείσμα κάθε καθεστωτικού βαρδιάνου, κάποια στιγμή θα ενωθούν, κάποια στιγμή στον άνεμο θα ανεβούν, για ν’ ακουστούν, να πιάσουν τόπο. Γιατί «κι ένας που έχει μυαλό νήπιου καταλαβαίνει, πως τώρα η Ελλάδα στην άκρα του άπατου γκρεμού κοντοζυγώνει»****

* Νίκος Εγγονόπουλος
** Οδυσσέας Ελύτης, «Το Άξιον Εστί»
*** Νίκος Εγγονόπουλος
****Όμηρος (Η, 379-482) , παράφραση.

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ- ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΙΚΗ

ΑΡΝΗΣΗ: ΣΕΦΕΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ - Άμεση Δημοκρατία (Real Democracy)