Εκδόσεις Ροπή - ROPI Publications
«Όταν ρωτάμε, όπως κάνουμε περιστασιακά μερικοί από εμάς, αν είναι δυνατόν να ανακαλύψουμε ή να δημιουργήσουμε μια αληθινή συνύπαρξη μεταξύ των σύγχρονων επιστημών και της θεολογίας, θέτουμε μια ερώτηση που ξεκινάει από νοσταλγία.
Ρίχνουμε ίσως μια κάπως κλεφτή ματιά, από τη μία πλευρά, σε μια περίοδο πριν από τέσσερις ή πέντε αιώνες, προτού ξεκινήσει οποιαδήποτε αποξένωση μεταξύ της «φυσικής φιλοσοφίας» και της θεολογίας και πριν ξεκινήσουν τα μηχανιστικά πρότυπα της φυσικής τάξης να εξελίσσονται σε μεταφυσικό νατουραλισμό (δηλαδή τη σταθερή φιλοσοφική πεποίθηση ότι δεν υπάρχει πραγματικότητα πέρα από το κλειστό συνεχές της φυσικής ανταλλαγής της ύλης και της ενέργειας). Αλλά και πολύ πιο ουσιαστικά κοιτάζουμε πίσω σε μια σχεδόν ατελείωτη στιγμή αθωότητας, αμέσως αμνημόνευτη και εντούτοις πολύ οικεία σε κάθε έναν από μας, όταν δεν είχαμε επίγνωση των διακρίσεων μεταξύ διαφορετικών σφαιρών έρευνας, πόσο μάλλον διαφωνίες μεταξύ αυτών. Όλοι θυμόμαστε, χωρίς να μπορούμε να το θυμηθούμε με αμεσότητα, την πρώτη αυγή του θαυμασμού μέσα μας: εκείνη τη στιγμή που προέκυψε σε εμάς το ατελείωτο ανοιχτό ερώτημα του παντός, αλλά όταν δεν είχε διαμορφωθεί ακόμα σε μια συγκεκριμένη ερώτηση καθ’ αυτήν. Κάθε προσπάθεια να γνωρίσουμε την αλήθεια του κόσμου σε μεταγενέστερα στάδια ζωής —εμπειρικά, θεωρητικά, ερμηνευτικά, κριτικά, θεωρητικά, πνευματικά— είναι για όλους μας ένα συμβάν αφελούς έκπληξης μπροστά στο μυστήριο της ύπαρξης, μια απρόβλεπτη εμπειρία της απόλυτης σύμπτωσης και του δοσίματος του κόσμου, μια ξαφνική φευγαλέα στιγμή της διαυγούς συνειδητοποίησης, όπου ξέρει κανείς ταυτόχρονα την απόλυτη ξενικότητα όλων των οικείων και το απόλυτο έκτακτο ενδεχόμενο όλων των υποθετικών.
Αυτός είναι ο υπαρξιακός ενθουσιασμός ο οποίος, όπως μας βεβαιώνουν ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, μας αφυπνίζει πρώτα με την αγάπη για τη σοφία: μια κατ’ εξοχήν κλήτευση στην οποία, εφόσον θυμόμαστε ακόμη και το ελάχιστο λαμπερό ίχνος της ασάφειάς της, πρέπει να παραμείνουμε πιστοί σε όλη μας τη ζωή. Και, αρχικά, αυτή η αρχέγονη θεία κλήση είναι η ίδια για όλους, όπως και οι πρώτες αναταραχές μιας ανταπόκρισης· δεν υπάρχουν ακόμη αλλοιώσεις.
Αλλά η αρχική στιγμή περνά: η απεριόριστη πιθανότητα συστέλλεται σε ένα πλήθος πεπερασμένων και αποκλινόντων πραγματικών μονοπατιών· οι συνήθειες της σκέψης και οι αποφάσεις της θέλησης καθιστούν τη λαμπρή απλότητα της αρχικής εμπειρίας όλο και πιο δύσκολη να τη θυμηθούμε· και τελικά το μυστήριο χάνεται κάπου ανάμεσα στα μπερδέματα των μεθόδων μας και τις προκαταλήψεις μας. Η μέρα είναι μακρά, το φως της αυγής σύντομα εξασθενίζει από τη μνήμη.»
================================
-Από το δοκίμιο "Επιστήμη & Θρησκεία: Που εντοπίζεται πραγματικά η αρμονία τους" του David Bentley Hart. Μετάφραση [Μτφ. Νίκος Βασιλόπουλος] που περιέχεται στο συλλογικό τόμο "Πέρα από τη Θρησκεία και την Επιστήμη" που κυκλοφορεί από τις Εκδ. ΡΟΠΗ.
Επιμελητές Τόμου: Σωτήρης Μητραλέξης, Paul Tyson, Peter Harrison.
Επίμετρο: Αθανάσιος Σ. Φωκάς
Περισσότερες πληροφορίες:
77Εσείς και 76 ακόμη
2 σχόλια
Μου αρέσει!
Σχόλιο
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου