Share |

Θεέ του ουρανού και του παντός,

αυτείν’ οι γραμματισμένοι,

αυτείν’ οι πολιτισμένοι,

έκαμαν και κάνουν αυτά τα λάθη…

Στρατηγός ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ


Expedia

Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

ΚΙΝΑ- ΟΙ ΧΩΡΙΚΟΙ ΚΑΙ Η ΚΟΜΜΟΥΝΑ... απόσπασμα από το βιβλίο του Johan Norberg: Πρόοδος:


:
Σήμερα οι ηγέτες της Κίνας είναι υπερήφανοι για τον παραγωγικό αγροτικό τομέα της, αλλά αυτός δεν άλλαξε εξαιτίας μιας απόφασης από τα πάνω. Η αλλαγή άρχισε τον Δεκέμβριο του 1978 και οφείλεται σε μερικούς γενναίους χωρικούς του χωριού Ξιαογιάνγκ της επαρχίας Ανχουέι. ΟΙ δεκεκτώ οικογένεις του χωριου βρίσκοντυαν σε απόγνωση. Το κομμουνιστικό σύστημα δεν παρείχε αρκετή τροφή σε αυτές και τα παιδιά τους. Ορισμένες οικογένειες αναγκάζονταν να βράζουν φύλλα λεύκας και να τα τρώνε με αλάτι. 'Αλλες έφτιαχναν αλεύρι από το φλοιό των δέντρων. Συναντήθηκαν λοιπόν κρυφά ένα βράδυ και συμφώνησαν να χωρίσουν μεταξύ τους την κοινή γη. Κάθε οικογένεια θα αποφάσιζε μόνη της τί θα καλλιεργούσε και πώς και πόσο θα δούλευε, και κάθε οικογένεια θα είχε το δικαίωμα να πουλήσει η ίδια τη σοδειά της , αφού πρώτα η κυβέρνηση έπαιρνε το μερίδιο που απαιτούσε. Οι χωρικοί καθαρόγραψαν τη συμφωνία τους με μορφή επίσημου συμβολαίου , ούτως ώστε να δεσμευτούν οι πάντες, και την υπέγραψαν ή τη σφράγισαν με τα δακτυλικά τους αποτυπώματα κάτω από το φως της λάμπας του λαδιού. Από τη στιγμή που η συμφωνία ήταν φραπτή, το ρίσκο ήταν τεράστιο. Αν κάποιος έβρισκε το έγγραφο , εκείνοι θα τιμωρούνταν με όλη τη σκληρότητα του καθεστώτος. ΟΙ χωρικοί συμφώνησαν ότι αν μαθευτόταν το σχέδιό τους και κάποιος από αυτούς φυλακίζονταν ή εκτελούνταν, οι υπόλοιποι θα μεγάλωναν τα παιδιά τους. Ο αγρότης που είχε συνατάξει το συμβόλαιο το έκρυψε μέσα σε ένα κομμάτι μαμπού στη σκεπή του σπιτιού του, ελπίζοντας ότι δεν θα το έβρισκαν ποτέ οι Αρχές. . Εντέλει, η μυστική αυτή ιδιωτικοποίηση μαθεύτηκε. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό για να μείνει κρυφό. ΟΙ αγρότες είχαν πάψει να ξεκινούν τη μέρα τους όταν ακουγόταν η σφυρίχτρα του χωριού- ξεκινούσαν πολύ νωρίτερα και δούλευαν πολύ σκληρότεα. Η παραγωγή τους εκτινάχθηκε έτσι δραματικά, συγκεκριμένα η παραγωγή του 1979 είχε εξαππλασιαστεί σε σχέση με την προηγουμενη χρονιά. Αλλά χωριά έβλεπαν ότι το Ξιαογιάνγκ τα πήγαινε καλύτερα και οι κάτοικοί του τρέφονταν καλά, και προσπάθησαν να μάθουν τι διαφορετικό έκαναν. Οι ατομικές καλλιέργειες διαδόθηκαν ''σαν παράσιτο των πουλερικών'', όπως το έθεσε ένας αγρότης. ''Αν το αρπάξει ένα χωριό, σύντομα θα μολυνθεί η χώρα ολόκληρη''.
Το κομμουνισιτκό κόμμα ήταν εχθρικό προς την ιδιωτική πρωτοβουλία και θα έπρεπε να τιμωρήσει τους αγρότες. Ωστόσο οι τοπικές μεταρρυθμίσεις ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς και το κόμμα συνειδητοποίησε ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να δοθεί ένα τέλος στην πείνα και την αναποτελεσματικότητα. Το 1982, σε μια πρωτοφανή μεταστροφή, το κόμμα αποδέχτηκε τις μεταρρυθμίσεις και επέτρεψε σε άλλα χωριά να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ξιαογιάνκ. Δυο χρόνια αργότερα δεν υπήρχαν πια κομμούνες στην Κϊνα. Μια χώρα που είχε βιώσει έναν από τους χειρότερους λιμούς της ιστορίας μόλιες δυο δεκαετίες νωρίτερα, παρήγαγε τώρα πλεόνασμα τροφίμων για τις παγκόσμιες αγορές. Johan Norberg. Πρόοδος: Δέκα λόγοι να ανυπομονούμε για το μέλλον. (Μετφ. Γ. Βογιατζής), Εκδ. Παπαδόπουλος, Αθήνα 2017. σσ.41-43.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ

Η «ΣΠΙΘΑ» άναψε για τη Νέα Ελλάδα
Ο Μίκης Θεοδωράκης, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, άναψε χθες (1 Δεκεμβρίου 2010) τη «ΣΠΙΘΑ» του ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΟΥΡΓΟΥ ΠΥΡΟΣ για ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.
Κώστας Τσιαντής


«…ανέστιος ειν’, που χαίρεται αν ξεσπάσει
ανάμεσα σε φίλους και δικούς ξέφρενη αμάχη.»
Όμηρος (Ι, 63-64)


Του Ηλία Σιαμέλου (Από antibaro 7/12/2010)

Όντας περαστικός, είπα, το βλέφαρό μου για λίγο ν’ ακουμπήσω στου διαδικτύου τις φιλικές ιστοσελίδες! Να δω τα εκθέματα της σκέψης των πολλών, ν’ ακούσω τις ιαχές τους. Όμως άλλα είδαν τα μάτια μου στο θαμποχάρακτο κατώφλι τους. Ο ένας κρατάει την πύρινη ρομφαία, ο άλλος κοντάρια και παλούκια και πιο πέρα ο φίλος τρίβει την τσακμακόπετρά του, εκεί απόκοντα, στις νοτισμένες αναφλέξεις του συστήματος.
-Ω, είπα, ω θεληματάρικα παιδιά, που παίζετε κρυφτό, στα πιο ρηχά σοκάκια ενός εξωνημένου καθεστώτος. Κύματα, κύματα έρχονται τα λόγια σας με θόρυβο και φεύγουν. Δεν έχουν φτερά, δεν έχουν μέσα τους τούς ήχους των πονεμένων.
Μόνο να, κατηγόριες, κατηγόριες, και λόγια επικριτικά από ανθρώπους που εμφανίζονται σαν οι μοναδικοί κάτοχοι της αλήθειας. Κι όλα αυτά, τούτη τη μαύρη ώρα της γενικευμένης υπνογένειας! Δε μπορεί, είπα, κάπου θα υπάρχει η συζυγία των ψυχών, κάπου το πάρτι της στενοποριάς θα πάρει τέλος.
Μα τι θέλω να πω; Για ποιο πράγμα τόση ώρα τσαμπουνάω; Ναι, ναι, μα για του λύκου το χιονισμένο πέρασμα μιλάω ! Μια κίνηση έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης και πέσανε όλοι πάνω του για να τον φάνε. Και δε ρίχτηκαν πάνω του οι οχτροί, δεν όρμησε πάνω του της Νέας Τάξης η αρμάδα. Όρμησε το ίδιο το περιοδικό «Ρεσάλτο»! Όρμησε το μετερίζι εκείνο που στις σελίδες του την άστεγη ψυχή μας τόσα χρόνια είχαμε αποθέσει!

Είμαι στο Κοιμητήριο, δίπλα στον τάφο της γυναίκας μου. «Ερευνώ πέρα τον ορίζοντα και, σκύβοντας προσπαθώ με τα δάχτυλα να καθαρίσω την πλάκα του τάφου νάρθει ν’ ακουμπήσει η σελήνη…»*. Ναι, εκείνη μου το έλεγε: Πρόσεχε, πρόσεχε τον κόσμο μας. Πρόσεχε τους ανθρώπους, ενώ μου απάγγελνε με δάκρυα τους στίχους του αγαπημένου της ποιητή : «Αυτός αυτός ο κόσμος /ο ίδιος κόσμος είναι… Στη χάση του θυμητικού / στο έβγα των ονείρων … Αυτός ο ίδιος κόσμος / αυτός ο κόσμος είναι. Κύμβαλο κύμβαλο / και μάταιο γέλιο μακρινό!»…**
Σκέφτομαι, σκέφτομαι κι άκρη δε βρίσκω. «Τελικά αυτή η άμυνα που θα μας πάει, σαν μας μισήσουνε κι’ οι λυγαριές;»** *

Ναι, στο τέλος θα μισήσουμε τον ίδιο μας το εαυτό ή θα τρελαθούμε. Δε γίνεται τη μια μέρα να βάζεις στο εξώφυλλο του «Ρεσάλτο» τη φωτογραφία του Μίκη και την άλλη βάναυσα να τον λοιδορείς. Δε γίνεται τη μια μέρα να ελπίζεις στο φως και την άλλη να γουρουνοδένεσαι με το σκοτάδι. Δε γίνεται τη μια μέρα να προβάλλεις τις απόψεις του και την άλλη να τον ταυτίζεις με τη …Ντόρα!
Είναι αυτή η θαμπούρα απ’ την κακοσυφοριασμένη αιθάλη της Αθήνας που επηρεάζει ανθρώπους και αισθήματα; Είναι η πωρωμένη σκιά του Στάλιν που κατευθύνει ακόμη και σήμερα την εγκληματική παραλυσία των όντων;

Δεν έχω πρόθεση να ενταχτώ στο κίνημα του Θεοδωράκη. Όμως δε μπορώ να πω ότι δε χαίρομαι, όταν ακούω να ξεπετάγονται σπίθες μέσα από τα σπλάχνα της κοινωνίας, είτε αυτές προέρχονται από απλούς ανθρώπους ή από ανεμογέννητους προλάτες πρωτοπόρους. Φτάνει αυτές οι σπίθες να ανάψουν φωτιές, για να καεί τούτο το σάπιο καθεστώς, τούτη η παπανδρεοποιημένη χολέρα. Αν εμείς οι ξεπαρμένοι «κονταροχτυπιόμαστε» μέσα στης πένας τη χλομάδα κι είμαστε ανίκανοι ν’ ανάψουμε μια σπίθα στου καλυβιού μας τη γωνιά, ας αφήσουμε τουλάχιστον κάποιες περήφανες ψυχές να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Ας μην σηκώνουμε αμάχες κι ας μην πετάμε ανέσπλαγχνες κορώνες, όταν κάποιο κίνημα είναι ακόμη στα σπάργανα και δεν έχει δείξει το πρόσωπό του. Εκτός κι αν η μικρόνοιά μας ενοχλήθηκε, όταν ο Μίκης κάλεσε επίσημα τους Ανεξάρτητους πολίτες σε ΑΝΥΠΑΚΟΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, σε κυβερνητικά ή μη σχέδια, που Ηθικά, Εθνικά, Δημοκρατικά, Ιστορικά, κατατείνουν στην υποτέλεια του Ελληνισμού.

Όμως, παρά το αλυσόδεμα, παρά τα μύρια δεινά που μας σωρεύουν, τούτος ο βράχος, που λέγεται Ελλάδα, εκπέμπει την κραυγή του. Και οι κραυγές του Μίκη, και οι κραυγές χιλιάδων αγωνιστών, όποιου χρώματος και νάναι, σε πείσμα κάθε ψωροκύβερνου, σε πείσμα κάθε καθεστωτικού βαρδιάνου, κάποια στιγμή θα ενωθούν, κάποια στιγμή στον άνεμο θα ανεβούν, για ν’ ακουστούν, να πιάσουν τόπο. Γιατί «κι ένας που έχει μυαλό νήπιου καταλαβαίνει, πως τώρα η Ελλάδα στην άκρα του άπατου γκρεμού κοντοζυγώνει»****

* Νίκος Εγγονόπουλος
** Οδυσσέας Ελύτης, «Το Άξιον Εστί»
*** Νίκος Εγγονόπουλος
****Όμηρος (Η, 379-482) , παράφραση.

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ- ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΙΚΗ

ΑΡΝΗΣΗ: ΣΕΦΕΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ - Άμεση Δημοκρατία (Real Democracy)