«Ίσως το πιο σημαντικό μεταξύ αυτών των διαφορών, τονίζει διακαώς ο  Κίσινγκερ   είναι « το θεμελιώδες χάσμα στην ιστορική αντίληψη» .
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έμοιαζε σαν μια δικαίωση των ελπίδων για εγκαθίδρυση παντού στο κόσμο της Δημοκρατίας . Ήταν  ορατή η επέκταση ενός διεθνούς συστήματος που θα διέπονταν  από ουσιαστικούς  νομικούς κανόνες.
Αλλά η ιστορική εμπειρία της Ρωσίας είναι πιο περίπλοκη. Σε μια χώρα στην οποία σε όλη την  ιστορία της ,  ξένα στρατεύματα της επιτίθονταν  για αιώνες τόσο από Ανατολή όσο και από την Δύση, η ασφάλεια αποτελεί ύψιστη γεωπολιτική αρχή , καθώς και  νομικό θεμέλιο.
Όταν η ασφάλεια των συνόρων της, κινείται από τον ποταμό Έλβα 1.000 μίλια ανατολικά από την Μόσχα, η αντίληψη της Ρωσίας για την παγκόσμια τάξη θα περιέχει αναπόφευκτα αυτήν την στρατηγική συνιστώσα. Η πρόκληση της περιόδου μας είναι να συγχωνευθούν οι δύο προοπτικές, νομική  και  γεωπολιτική , σε μια συνεκτική αντίληψη.
Με τον τρόπο αυτό, παραδόξως, βρισκόμαστε αντιμέτωποι  εκ νέου ουσιαστικά με ένα φιλοσοφικό πρόβλημα. Πώς θα λειτουργήσουν οι  Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με την Ρωσία, μια χώρα η οποία δεν συμμερίζεται όλες τις  δημοκρατικές αξίες, αλλά είναι ένα απαραίτητο συστατικό της διεθνούς τάξης;
Πώς η Ρωσία θα ασκήσει τα  συμφέροντα της ασφάλειας, χωρίς αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων της γύρω από την περιφέρειά της;
Μπορεί η Ρωσία να αποκτήσει μια σεβαστή θέση στις παγκόσμιες υποθέσεις με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα νιώθουν  άνετα;
Μπορούν  οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιδιώξουν και να προωθήσουν τις αξίες τους , χωρίς να γίνεται αυτό αντιληπτό ως απειλή;
Δεν θα επιχειρήσουμε  να προτείνουμε  απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Ο σκοπός μου είναι να ενθαρρύνουμε μια προσπάθεια να τα εξερευνήσουμε.
Η ανάγκη απαιτεί μια «νέα πολυπολική, Παγκοσμιοποιημένη Ισορροπία», τονίζει ο Κίσινγκερ.
Η φύση των αναταραχών είναι από μόνη της χωρίς προηγούμενο. Μέχρι πολύ πρόσφατα, οι παγκόσμιες διεθνείς απειλές εντοπίστηκαν με την συσσώρευση της εξουσίας από μια εξουσιάζουσα κατάσταση.
Σήμερα οι απειλές προκύπτουν πιο συχνά από την διάλυση της κρατικής εξουσίας και του αυξανόμενου αριθμού των ακυβέρνητων εδαφών.
«Αυτή η εξάπλωση μεγαλώνει το κενό εξουσίας», εξηγεί ο  Κίσινγκερ , τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από οποιαδήποτε κατάσταση, η οποία  δεν έχει σημασία πόσο ισχυρή είναι , σε μια αποκλειστικά εθνική βάση.
Για αυτό απαιτείται διαρκή συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, καθώς και άλλων μεγάλων δυνάμεων.
Συνεπώς, τα στοιχεία του ανταγωνισμού, που επικεντρώνονται με τις παραδοσιακές συγκρούσεις στο διακρατικό σύστημα, θα πρέπει να περιοριστούν  έτσι ώστε ο ανταγωνισμός να  παραμένει εντός ορίων, και να δημιουργεί συνθήκες που θα εμποδίζουν την εμφάνιση του .
Υπάρχουν, ως γνωστόν, μια σειρά από διχαστικά ζητήματα που έχουμε μπροστά μας, η Ουκρανία ή η Συρία που είναι το  πιο άμεσο.
Τα  τελευταία χρόνια, οι χώρες μας έχουν εμπλακεί σε επεισοδιακές συζητήσεις για τέτοια θέματα χωρίς πολλή αξιοσημείωτη πρόοδο. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, διότι οι συζητήσεις λαμβάνουν  χώρα έξω από ένα συμφωνημένο στρατηγικό πλαίσιο.
Η Ουκρανία πρέπει να ενσωματωθεί στην δομή της ευρωπαϊκής και διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφάλειας με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, όχι ως φυλάκιο » εκατέρωθεν».
«Όσον αφορά την Συρία», συνέχισε ο Αμερικανός  πολιτικός , «είναι σαφές ότι οι τοπικές και περιφερειακές παρατάξεις δεν μπορούν να βρουν μια λύση μόνες τους.
Συμβατές προσπάθειες από  ΗΠΑ-Ρωσία σε συντονισμό με άλλες μεγάλες δυνάμεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν  ένα πρότυπο για ειρηνικές λύσεις στην Μέση Ανατολή και ίσως και αλλού».
Τέλος , ο Κίσινγκερ τονίζει, «κάθε δυνατή προσπάθεια για να βελτιωθούν οι σχέσεις πρέπει να περιλαμβάνει έναν διάλογο σχετικά με την αναδυόμενη παγκόσμια τάξη.
Ποιες είναι οι τάσεις που διαβρώνουν  την παλιά τάξη και  διαμορφώνουν  την νέα;
Ποιες προκλήσεις και  αλλαγές θέτουν σε κίνδυνο   τόσο τα  ρωσικά όσο και τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα ;
Τι ρόλο θα πρέπει να έχει  η κάθε χώρα για να συνεισφέρει στην διαμόρφωση αυτής της  νέας τάξης, και τι θέση μπορεί  λογικά και τελικά,  να καταλάβει σε αυτόν τον κόσμο ;
Πώς μπορούμε να συμβιβάσουμε  τις πολύ διαφορετικές έννοιες της παγκόσμιας τάξης που έχουν εξελιχθεί σε Ρωσία και  Ηνωμένες Πολιτείες, και στις άλλες μεγάλες δυνάμεις,  με βάση την ιστορική εμπειρία ;
«Ο στόχος», καταλήγει, «θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη μιας στρατηγικής αντίληψης για τις αμερικανο-ρωσικές   σχέσεις εντός των οποίων δύναται να διαχειριστούμε όλα  τα σημεία που υπάρχουν έριδες».
Ο Κίσινγκερ, από ότι διαφαίνεται , «άκουσε» τις αιτιάσεις της Μόσχας, στην  τελευταία συζήτησή του με τον Ρώσο πρόεδρο και προφανώς θα αποτελέσει την «γέφυρα» με την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με όσα σας έχουμε παρουσιάσει στο pentapostagma.gr, τις τελευταίες ημέρες.
Οι ΗΠΑ θέλουν ένα μονοπωλιακό κόσμο με αυτές ως «επικεφαλής», η Ρωσία θέλει την «τάξη» του ψυχρού πολέμου . Το τι επικρατήσει τελικά  θα το δούμε στην συνέχεια.