Share |

Θεέ του ουρανού και του παντός,

αυτείν’ οι γραμματισμένοι,

αυτείν’ οι πολιτισμένοι,

έκαμαν και κάνουν αυτά τα λάθη…

Στρατηγός ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ


Expedia

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Κώστας Τσιαντής- Πολιτικός Γοργοπόταμος

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΟ ΜΙΑ
 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ
Κώστας Τσιαντής

1. ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του της Κυριακής 6 Μαΐου (2012) κατέθεσε τη βούλησή του για  απονομιμοποίηση των Μνημονίων, που αυθαίρετα, παράνομα και πραξικοπηματικά του επιβλήθηκαν, αλλά και την ισχυρή βούλησή του για παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.  Παράλληλα, δεν έδωσε σε κανένα κόμμα ποσοστό ικανό για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Το εκλογικό αποτέλεσμα, ως δελφικός χρησμός, όπως είπε ο Στέλιος Ράμφος, τιμώρησε αφενός του ενόχους, και αφετέρου  υπέδειξε την ανάγκη για ενότητα και Κυβερνήσεις Συνεργασίας. Καταδίκασε το δικομματισμό και τη μεταπολιτευτική νεφελοκοκκυγία που μας οδήγησαν στην εθνική και κοινωνική αποδόμηση και στην υπαρξιακή αγωνία.
    Η παράταξη των Μνημονίων υπέστη την Κυριακή συντριπτική ήττα. Όμως, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, αρχίζει  να προδιαγράφεται ενδεχομένως και η ήττα  της Αντιμνημονιακής παράταξης, παρατηρεί ο  Γ. Βαρουφάκης. «Έτσι είναι», γράφει˙ «στον καιρό της Κρίσης είναι πολύ εύκολο να έχουμε Μόνο ηττημένους. Τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό στίβο»[i].
        Όμως  το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι η εκλογική ήττα ή  νίκη των κομμάτων, αλλά η σωτηρία της χώρας και του λαού μέσω των κομμάτων.
    
2. ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ  ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Ξημέρωσε Δευτέρα και η ανάγκη για δημιουργία Κυβέρνησης πρόβαλε επιτακτική,  βάζοντας σε κίνηση τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.  Τα τρία πρώτα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), αφού πήραν την εντολή και  έκαναν τις επαφές τους,  την επέστρεψαν χωρίς αποτέλεσμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας[ii].  Για άλλη μια φορά απεδείχθη ότι ο εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός απουσιάζει και  είμαστε απροετοίμαστοι  στη διαχείριση κρίσεων.
     Το συνολικό εθνικό διακύβευμα ερμηνεύτηκε από τα κόμματα μονόπλευρα-ουτοπικά ή ενδοτικά. Στην πρώτη περίπτωση, ως μονομερής καταγγελία ή επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ)˙ στη δεύτερη, ως απλή διεκδίκηση μέτρων «ανάσας» εντός του Μνημονίου, χωρίς ανατροπή στη δομή της πολιτικής του (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ).
  Η επιστολή Τσίπρα προς την Ευρωπαϊκή ηγεσία[iii] έδειξε το ευρωπαϊκό πλαίσιο στο οποίο θέλει να διεκδικήσει την επίλυση του προβλήματος μια «Κυβέρνηση της Αριστεράς». Ο  Γ. Δραγασάκης στα Επίκαιρα τόνισε[iv] ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή του χρέους, διευκρινίζοντας όμως ότι «θα είναι καταστροφή» να εφαρμοστούν τα μέτρα του Ιουνίου. «Κάθε περαιτέρω μέτρο που επιδεινώνει την ύφεση», πρόσθεσε, «έχει πολλαπλασιαστικά καταστροφικά αποτελέσματα». Οριοθετήθηκε έτσι από την Αριστερά ένα πλαίσιο για την Επαναδιαπραγμάτευση, η οποία θα υπονομευόταν αν ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε σε μια κυβέρνηση με εκείνους που  υπέγραψαν το Μνημόνιο.
   Η εθνική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράστηκε με την επιστολή Τσίπρα και τις δηλώσεις Δραγασάκη, δεν διαθέτει όμως την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτείται για να εφαρμοστεί˙ και αυτό δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται ούτε στις επόμενες (νέες) εκλογές.  Το ενδεχόμενο σύμπραξης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ προσκρούει στο γεγονός ότι το ΚΚΕ διακηρύσσει την έξοδο από την ΕΕ και δεν βλέπει καμιά συζήτηση εντός του Μνημονίου. Παράλληλα, η έξοδος από το Μνημόνιο (η καταγγελία του Μνημονίου), όπως επισημαίνει ο Α. Αλαβάνος,  σημαίνει έξοδο από το Ευρώ[v], πράγμα που όπως καταγράφηκε δεν το θέλει ο λαός.

3. «ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ»   
Όλοι κατανοούν ότι δεν παίζουμε  μόνοι μας στο παιχνίδι και τα στοιχεία που υπάρχουν (δες, πλην των άλλων, και τις θέσεις του Κρούγκμαν[vi]) δείχνουν πως  οδηγούμαστε σε καταστροφή.
  Ανάγκη επομένως να αφήσουμε στην άκρη τους μεγαλοϊδεατισμούς και την αδιαλλαξία και να συμμορφωθούμε με την εντολή του λαού. Ανάγκη για συνεργασία = για έναν «ιστορικό συμβιβασμό». Δεν υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει μέσα σε τρεις βδομάδες η εκπεφρασμένη γνώμη των πολιτών. Ανάγκη, συνεπώς τα κόμματα   να «αλλάξουν» νοοτροπία (και όχι οι πολίτες): να συνθέσουν προτάσεις, να φτιάξουν ένα εφικτό πρόγραμμα και να συμπορευτούν σε μια πανεθνική αγωνιστική πορεία για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίων και των συμβάσεων δανεισμού και την έξοδο της χώρας από την κρίση.
    Ο ελάχιστος χρόνος που διατίθεται - δεδομένου ότι Κυβέρνηση Συνεργασίας δεν φαίνεται εφικτή- οδηγεί αναγκαστικά σε μια Κυβέρνηση Προσωπικοτήτων. Η κυβέρνηση αυτή  μπορεί να συγκροτηθεί από εξωκοινοβουλευτικά (ή μη) πρόσωπα  της επιλογής των κομμάτων και  σε αναλογία που θα αντιστοιχεί προς το εκλογικό ποσοστό ενός εκάστου. Σκοπός της θα είναι να πείσει τους εταίρους μας ότι η πολιτική των Μνημονίων  μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή, ότι η πολιτική αυτή έχει απορριφτεί από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού,  ότι η πολιτική αυτή πρέπει να αλλάξει και να αντικατασταθεί από μια πολιτική που θα δίνει λύση στη συνολική κρίση στο ευρώ, να βάλει στο τραπέζι των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων αυτή τη νέα πολιτική (σε συνεννόηση με τις άλλες δοκιμαζόμενες χώρες της ευρωζώνης), να συντάξει  ένα εθνικό σχέδιο για να σταματήσει ο κατήφορος για τη χώρα,  να ανασυντάξει τη δημόσια διοίκηση και να  διαμορφώσει τις συνθήκες για την αναπτυξιακή πολιτική.
   Η κυβέρνηση αυτή δεν θα είναι απολιτική -θα είναι το όργανο για  έναν πολιτικό  Γοργοπόταμο που θα γκρεμίσει το Μνημόνιο και θ’ ανοίξει  το δρόμο της  απελευθέρωσης και της συνολικής αναγέννησης της Ελλάδας.
ΚΩΣΤΑΣ  Ν. ΤΣΙΑΝΤΗΣ




[ii] Ο ΣΥΡΙΖΑ είδε τα υψηλά ποσοστά του (16.8%) ως αφετηρία για νέες εκλογές που ευελπιστεί να του επιτρέψουν να συγκροτηθεί  η «Κυβέρνηση της Αριστεράς».  Από την άλλη, οι υποστηρικτές μέχρι χτες των Μνημονίων και των συμβάσεων δανεισμού: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (αδύναμοι εκλογικά να συγκυβερνήσουν) έσπευσαν με έκδηλη υποκριτική και τιμωρητική διάθεση να εξαναγκάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης, δηλώνοντας ότι του παρέχουν ψήφο ανοχής και ψήφο εμπιστοσύνης (αντίστοιχα). Στο πλαίσιο της κρίσης  εμπιστοσύνης  που δημιούργησε ο δικομματισμός, ο ΣΥΡΙΖΑ δίκαια ερμήνευσε την πίεση αυτή ως παγίδα για αποενοχοποίηση των πολιτικών εκφραστών των Μνημονίων και, συνάμα,  για ενοχοποίηση του ιδίου, με το ξεστράτισμα που θα επέφερε στις προεκλογικές του δεσμεύσεις μια Διακυβέρνηση που θα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των μνημονιακών δυνάμεων.  Παράλληλα, οι προσπάθειες του Φ. Κουβέλη (ΔΗΜΑΡ) ερμηνεύτηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ ως προσχηματικές και απέβησαν άκαρπες (αλλά όχι  μάταιες).

ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ

Η «ΣΠΙΘΑ» άναψε για τη Νέα Ελλάδα
Ο Μίκης Θεοδωράκης, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, άναψε χθες (1 Δεκεμβρίου 2010) τη «ΣΠΙΘΑ» του ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΟΥΡΓΟΥ ΠΥΡΟΣ για ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.
Κώστας Τσιαντής


«…ανέστιος ειν’, που χαίρεται αν ξεσπάσει
ανάμεσα σε φίλους και δικούς ξέφρενη αμάχη.»
Όμηρος (Ι, 63-64)


Του Ηλία Σιαμέλου (Από antibaro 7/12/2010)

Όντας περαστικός, είπα, το βλέφαρό μου για λίγο ν’ ακουμπήσω στου διαδικτύου τις φιλικές ιστοσελίδες! Να δω τα εκθέματα της σκέψης των πολλών, ν’ ακούσω τις ιαχές τους. Όμως άλλα είδαν τα μάτια μου στο θαμποχάρακτο κατώφλι τους. Ο ένας κρατάει την πύρινη ρομφαία, ο άλλος κοντάρια και παλούκια και πιο πέρα ο φίλος τρίβει την τσακμακόπετρά του, εκεί απόκοντα, στις νοτισμένες αναφλέξεις του συστήματος.
-Ω, είπα, ω θεληματάρικα παιδιά, που παίζετε κρυφτό, στα πιο ρηχά σοκάκια ενός εξωνημένου καθεστώτος. Κύματα, κύματα έρχονται τα λόγια σας με θόρυβο και φεύγουν. Δεν έχουν φτερά, δεν έχουν μέσα τους τούς ήχους των πονεμένων.
Μόνο να, κατηγόριες, κατηγόριες, και λόγια επικριτικά από ανθρώπους που εμφανίζονται σαν οι μοναδικοί κάτοχοι της αλήθειας. Κι όλα αυτά, τούτη τη μαύρη ώρα της γενικευμένης υπνογένειας! Δε μπορεί, είπα, κάπου θα υπάρχει η συζυγία των ψυχών, κάπου το πάρτι της στενοποριάς θα πάρει τέλος.
Μα τι θέλω να πω; Για ποιο πράγμα τόση ώρα τσαμπουνάω; Ναι, ναι, μα για του λύκου το χιονισμένο πέρασμα μιλάω ! Μια κίνηση έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης και πέσανε όλοι πάνω του για να τον φάνε. Και δε ρίχτηκαν πάνω του οι οχτροί, δεν όρμησε πάνω του της Νέας Τάξης η αρμάδα. Όρμησε το ίδιο το περιοδικό «Ρεσάλτο»! Όρμησε το μετερίζι εκείνο που στις σελίδες του την άστεγη ψυχή μας τόσα χρόνια είχαμε αποθέσει!

Είμαι στο Κοιμητήριο, δίπλα στον τάφο της γυναίκας μου. «Ερευνώ πέρα τον ορίζοντα και, σκύβοντας προσπαθώ με τα δάχτυλα να καθαρίσω την πλάκα του τάφου νάρθει ν’ ακουμπήσει η σελήνη…»*. Ναι, εκείνη μου το έλεγε: Πρόσεχε, πρόσεχε τον κόσμο μας. Πρόσεχε τους ανθρώπους, ενώ μου απάγγελνε με δάκρυα τους στίχους του αγαπημένου της ποιητή : «Αυτός αυτός ο κόσμος /ο ίδιος κόσμος είναι… Στη χάση του θυμητικού / στο έβγα των ονείρων … Αυτός ο ίδιος κόσμος / αυτός ο κόσμος είναι. Κύμβαλο κύμβαλο / και μάταιο γέλιο μακρινό!»…**
Σκέφτομαι, σκέφτομαι κι άκρη δε βρίσκω. «Τελικά αυτή η άμυνα που θα μας πάει, σαν μας μισήσουνε κι’ οι λυγαριές;»** *

Ναι, στο τέλος θα μισήσουμε τον ίδιο μας το εαυτό ή θα τρελαθούμε. Δε γίνεται τη μια μέρα να βάζεις στο εξώφυλλο του «Ρεσάλτο» τη φωτογραφία του Μίκη και την άλλη βάναυσα να τον λοιδορείς. Δε γίνεται τη μια μέρα να ελπίζεις στο φως και την άλλη να γουρουνοδένεσαι με το σκοτάδι. Δε γίνεται τη μια μέρα να προβάλλεις τις απόψεις του και την άλλη να τον ταυτίζεις με τη …Ντόρα!
Είναι αυτή η θαμπούρα απ’ την κακοσυφοριασμένη αιθάλη της Αθήνας που επηρεάζει ανθρώπους και αισθήματα; Είναι η πωρωμένη σκιά του Στάλιν που κατευθύνει ακόμη και σήμερα την εγκληματική παραλυσία των όντων;

Δεν έχω πρόθεση να ενταχτώ στο κίνημα του Θεοδωράκη. Όμως δε μπορώ να πω ότι δε χαίρομαι, όταν ακούω να ξεπετάγονται σπίθες μέσα από τα σπλάχνα της κοινωνίας, είτε αυτές προέρχονται από απλούς ανθρώπους ή από ανεμογέννητους προλάτες πρωτοπόρους. Φτάνει αυτές οι σπίθες να ανάψουν φωτιές, για να καεί τούτο το σάπιο καθεστώς, τούτη η παπανδρεοποιημένη χολέρα. Αν εμείς οι ξεπαρμένοι «κονταροχτυπιόμαστε» μέσα στης πένας τη χλομάδα κι είμαστε ανίκανοι ν’ ανάψουμε μια σπίθα στου καλυβιού μας τη γωνιά, ας αφήσουμε τουλάχιστον κάποιες περήφανες ψυχές να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Ας μην σηκώνουμε αμάχες κι ας μην πετάμε ανέσπλαγχνες κορώνες, όταν κάποιο κίνημα είναι ακόμη στα σπάργανα και δεν έχει δείξει το πρόσωπό του. Εκτός κι αν η μικρόνοιά μας ενοχλήθηκε, όταν ο Μίκης κάλεσε επίσημα τους Ανεξάρτητους πολίτες σε ΑΝΥΠΑΚΟΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, σε κυβερνητικά ή μη σχέδια, που Ηθικά, Εθνικά, Δημοκρατικά, Ιστορικά, κατατείνουν στην υποτέλεια του Ελληνισμού.

Όμως, παρά το αλυσόδεμα, παρά τα μύρια δεινά που μας σωρεύουν, τούτος ο βράχος, που λέγεται Ελλάδα, εκπέμπει την κραυγή του. Και οι κραυγές του Μίκη, και οι κραυγές χιλιάδων αγωνιστών, όποιου χρώματος και νάναι, σε πείσμα κάθε ψωροκύβερνου, σε πείσμα κάθε καθεστωτικού βαρδιάνου, κάποια στιγμή θα ενωθούν, κάποια στιγμή στον άνεμο θα ανεβούν, για ν’ ακουστούν, να πιάσουν τόπο. Γιατί «κι ένας που έχει μυαλό νήπιου καταλαβαίνει, πως τώρα η Ελλάδα στην άκρα του άπατου γκρεμού κοντοζυγώνει»****

* Νίκος Εγγονόπουλος
** Οδυσσέας Ελύτης, «Το Άξιον Εστί»
*** Νίκος Εγγονόπουλος
****Όμηρος (Η, 379-482) , παράφραση.

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ- ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΙΚΗ

ΑΡΝΗΣΗ: ΣΕΦΕΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ - Άμεση Δημοκρατία (Real Democracy)